21 / 05 / 2024

Rayiç bedele yeni kıstas geliyor!

Rayiç bedele yeni kıstas geliyor!

Gayrimenkullerin kamulaştırma bedelinin tespitinde, kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan tarihindeki rayiç değer esas alınacak



Hak sahibine ödeme tarihinde, bedele yıllık enflasyon farkı ilave edilecek. TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda belediyelerin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulamasına ilişkin kanun teklifi bazı değişiklikler yapılarak kabul edildi. Muhalefet AKP'den gelen önergeler ile teklifin değiştirilmesine karşı çıktı.

Esas komisyon olan TBMM İçişleri Komisyonu'nda da görüşülecek kanun teklifine göre, belediyeler, belediye meclisi kararıyla, her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa etmek amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projelerini uygulayabilecek. Kentsel dönüşüm proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esas olacak. Proje kapsamındaki gayrimenkul sahipleri ve belediye tarafından açılacak davalar, mahkemelerde öncelikli görüşülecek. Kentsel dönüşüm gelişim alanları içinde yer alan kamuya ait gayrimenkuller, harca esas değer üzerinden belediyelere devredilecek.
Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarından yapılacak altyapı ve rekreasyon harcamaları, proje ortak gideri sayılacak. Belediyelere ait inşaatların proje ortak giderleri, belediyelerce karşılanacak. Kendilerine ayrı ada veya parsel tahsis edilen gayrimenkul sahipleri ile kamulaştırma dışı kalan gayrimenkul sahipleri, sahip oldukları inşaatın toplam metrekaresi oranında proje ortak giderlerine katılmak zorunda olacak. Proje ortak gideri ödenmeden yapılan binalara, yapı kullanma izni verilmeyecek; su, doğalgaz ve elektrik bağlantısı yapılmayacak. Kentsel dönüşüm ve gelişim projelerinin uygulanması sırasında, tapu kayıtlarında mülkiyet hanesi açık olan ve ayni hakları davalı olan taşınmazlar doğrudan kamulaştırılacak.
Radikal


Geri Dön