03 / 05 / 2024

Reasürans ne demek?

Reasürans ne demek?

Sigorta şirketleri, teminat verdikleri rizikolarda büyük hasarların aynı zamana gelme ihtimaline karşı, hasar ödemelerinde zorlanmamak için reasürans (mükerrer sigorta) yaptırıyor. Peki, reasürans ne demek? İşte reasürans sigortası...



Reasürans ne demek?

Reasürans, sigorta şirketlerinin üstlerindeki riskleri tekrar sigortalatarak kendilerini güvence altına alması olarak tanımlanıyor.


Sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının veya tamamının yeniden sigorta edilmesi olarak da ifade edilen reasüran, sigorta şirketlerine, tek başlarına yüklenmeleri kendi sermayeleri, ihtiyatları, özvarlıkları bakımından kısaca mali yönden mümkün olmayan riskleri, sigortalayabilme imkanı veriyor. 


Sigorta şirketleri, teminat verdikleri rizikolarda büyük hasarların aynı zamana gelme ihtimaline karşı, hasar ödemelerinde zorlanmamak için reasürans (mükerrer sigorta) yaptırıyor.


Reasüransa duyulan gereksinimin nedenleri Türkiye Sigortalar Birliği tarafından şu şekilde açıklanıyor:

 

Rizikonun yayılması,

Sigortacının iş kabul kapasitesinin artması,

Sigortacının iş kabul esnekliğinin artması,

Sigorta şirketinin mali yapısının desteklenmesi,

Birikim (Kümül) Fazlasının yol açabileceği doğal afet hasarlarının kontrolü,

Reasürörden sigortacıya teknik bilgi aktarımıdır.   


Sigorta şirketleri, risklerin tümünü reasürörlere devretmez, bir kısmını kendileri üstlenir. Sigorta şirketlerinin kendilerinde kalan bu riske saklama payı (veya konservasyon) denir.


Sigorta şirketleri, devrettikleri riskler karşılığında reasürörlere prim öderler. Reasürörler ise, sigorta şirketlerine, üstlendikleri risklerden kaynaklanan hasar tazminatlarını ödedikleri gibi, kendilerine devrettikleri riskler için ayrıca bir de komisyon ödemesinde bulunurlar.


Reasürans yöntemleri

-Zorunlu reasürans

-İhtiyari reasürans

-İhtiyari-zorunlu

-Retrosesyon


DASK için hasar fazlası reasürans desteği sağlanmasına ilişkin karar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön