06 / 05 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan: Muş ve Bitliste otel açılsın

Recep Tayyip Erdoğan: Muş ve Bitliste otel açılsın

Turizmcileri sadece 5 ile yatırım yapmakla eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan, hafta sonunu geçirdiği Muş ve Bitlis’te otel bulunmamasına sitem etti  



TÜRKİYE’nin toplam 21 milyar dolar olan turizm gelirini sadece İstanbul ve Kapadokya’dan elde edebileceğini savunan Başbakan Tayyip Erdoğan, turizmcileri sadece 5 ile yatırım yapmakla eleştirdi. Haftasonu giderek, birçok tesisin açılışını yaptığı Muş ve Bitlis’i örnek gösteren Erdoğan, “Muş-Bitlis arasında 81 kilometre yolu yaptık, dağları deldik. Yol ve havaalanı var, bir tane otel yok” diye konuştu.

Yeterli değil
Türkiye Otelciler Federasyonu’nun genel kuruluna katılan Erdoğan, konuşmasına sektördeki gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Sektörünün son 8 yılda “tüm takdirleri ziyadesiyle hak eden bir büyüme kaydettiğini”, turist sayısının 2009 yılında 27 milyona, turizm gelirinin ise 21 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Erdoğan, “Bu rakamla önemli ve gurur verici ancak yeterli değil” diye konuştu.

Destinasyon 5 il mi
Bazı bölgelerdeki otel yatırımları konusundaki eksiklikleri dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim, Türkiye’deki turizm destinasyonu acaba 5 il mi Sadece İstanbul, Antalya, Kapadokya mı Bizim 81 ilimizin 81’i de özel birer destinasyondur ama bunun üzerinde çalışmamız lazım. Biz devlet olarak buralarda altyapıyı, havaalanlarıyla, yollarıyla yapmak zorundayız, yapıyoruz. Bakıyorum ki ne Muş’ta ne Bitlis’te doğru dürüst bir otel var. Yol ve havaalanı var, bir tane otel yok. Peki niçin böyle bir atılımın içine girmiyoruz Türkiye kalkındırılacaksa hep beraber atalım adımları. Oralarda da bu sıçramayı yapalım.

Haberiniz yok
“Bitlis’te 71, Muş’ta 106 tesisin açılışın yaptık. Buraları ayağa kaldırıyoruz ama çoğunuzun bunlardan haberi yok. Oralarda duble yolların olduğundan haberiniz yok. Aranızda Muş’u görmeyen vardır” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye değişiyor. Oraya 4 yıldızlı otel yakışmaz mı Yakışır. Aynı şekilde Muş-Bitlis arasında 81 kilometre yolu yaptık, dağları deldik. Gel, bir tane otel yok. Hakkari’nin caddeleri dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle, bunun yanında dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle dolup taşabilir. Bitlis, Muş, Van, Diyarbakır, Batman doğa sporları, sağlık tesisleri, dini yapılar için dünyanın her ülkesinden misafirleri ağırlayabilir. Artvin’in Karagöl’ü, Rize’nin Ayder’i, Sivas’ın eşsiz
mimari eserleri.”

Turizmciyi il olmak isteyen ilçeye benzetti, TÜSİAD’ı örnek gösterdi

TÜROFED’in birlik olma isteğine değinen, ancak turizmcilerin beklediği Meslek Birliği Yasası’nın çıkmayacağının işaretlerini veren Tayip Erdoğan, dernek olarak da etkin olunabileceğini anlatırken TÜSİAD’ı örnek gösterdi. Turizmcilerin birlik konusundaki beklentileri, “il olmak isteyen ilçelere benzeten” Erdoğan, şöyle konuştu: “Biz bazı ilçelere gideriz, bize derler ki ilçemiz il olsun. Yahu değerli arkadaşlarım, siz hizmet alamıyor musunuz ‘Alıyoruz’. Her türlü hizmet geliyor mu size ‘Geliyor’. Yahu bak bizden önce her önüne gelen bu ilçelerin il olmasını istedi. Ne oldu il oldu da, bir şey mi değişti Şimdi TÜSİAD bir dernek, birlik değil. Ha olmaz mı, olur. Yani bütün mesele uygulamada, etkinlikte ne yapılabildiğindir. Hep birlikte çok daha iyiyi, çok daha güzeli bu halimizle de yakalayacağımıza inanıyorum. Önce adımlar atılacak sonra kanun.”

Ekonomi risktir arkadaşlar ben ekonomistim

TURİZM yatırımları açısından devlet ve özel sektörün birlikte hareket etmesinin önemini vurgulayan Tayyip Erdoğan, otel sayısının artmasını isterken, şöyle konuştu:
“Otel sayımız hızla artsın istiyoruz. Bu konularda atılan bir adım var mı Atılmıyor. Yolsa yol, havaalanı ise havaalanı. Yatırımcı risk alma noktasına gelince risk almıyor. Girişimci ‘en çok parayı nereden kazanırım’ diye bakıyor, riske girmiyor ama ekonomi risktir. Ekonomi risktir arkadaşlar, ben ekonomistim. Burada o riski de alacaksınız. Yıllardır biz Türkiye olarak bu zenginliği değerlendiremedik.”
Hürriyet

Basında yer alan diğer haberler:

 

Turizm 5 ille sınırlı değil Muş ve Ahlat’a da otel yapın  

ERDOĞAN OTELCİLERE SİTEM ETTİ

TÜROFED’in genel kurulunda turizmcilere seslenen Başbakan Erdoğan, turizmin 5 ille sınırlı olmadığını söyledi. Erdoğan turizmcilere “Türkiye değişiyor. Muş, Bitlis, Ahlat gibi yerlerde de otel açın” çağrısı yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin sahip olduğu turizm potansiyelinin 5 ille sınırlı olmadığına dikkat çekerek, otelcilerin diğer illere de yönelmesini istedi.  Ankara  Bilkent Otel’de Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) genel kuruluna katılarak, sektör temsilcilerine seslenen Erdoğan, tüm illerde hemen hemen havaalanı ve yeni yolların olduğunu belirterek “Neden oralara gidilmiyor” diye sitem etti. Tarihi ve kültürel bakımdan zenginliklere sahip yerlerde yaşanan otel sıkıntısına karşı atılacak adımlara da destek sözü veren Erdoğan “Bizim, Türkiye’deki turizm destinasyonu acaba 5 il mi Sadece İstanbul, Antalya, Kapadokya mı Acaba bunların dışında güçlü destinasyonlarımız yok mu Bizim 81 ilimizin 81’i de özel birer destinasyondur ama bunun üzerinde çalışmamız lazım” dedi.

BEN ALKIŞLARA MERAKLI DEĞİLİM

Başbakan Erdoğan “Biz devlet olarak buralarda altyapıyı, havaalanlarıyla, yollarıyla yapmak zorundayız, yapıyoruz. Bakıyorum ki ne Muş’ta ne Bitlis’te doğru dürüst bir otel var. Yol ve havaalanı var, bir tane otel yok. Peki niçin böyle bir atılımın içine girmiyoruz Türkiye kalkındırılacaksa hep beraber atalım adımları” diye konuştu. Muş-Bitlis arasında dağları delerek 81 kilometre yol yaptıklarını anlatan Erdoğan “Gel, bir tane otel yok. Önce adımlar atılacak sonra kanun... Biz otelcilere her türlü desteği verdik, bunu kimse inkar edemez. Ben alkışa da meraklı değilim. Ben milletin hizmetkarıyım, efendi değil” dedi.

TRABZON VE SAMSUN’DA DA YOK

Erdoğan, Akdamar Adası, Ahlat, Adilcevaz ve Mardin’in tarihi ve doğal güzellikler açısından zenginliğine işaret ederek, buralarda da otel yatırımı yapılmamasını eleştirdi. “Sadece denizin, kumun, güneşin olduğu yerde mi bu oteller yapılacak” diye soran Başbakan Erdoğan “Yayla turizminin olduğu yerlerde de bu otelleri yapalım. Trabzon, Samsun gibi yerlerde bir tane otel yok” dedi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın memleketi Ordu’yu hatırlatması üzerine Erdoğan “Fındık için otel yapmazlar” diye konuştu. 

Ben tarlaya da inmiş adamım ama Gazipaşa’nın sorumluluğunu alamam

Antalya’daki Gazipaşa Havaalanı’yla ilgili talepleri de yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bu havaalanının büyük uçakların inmesine uygun olmadığını, bu konuda hükümet olarak sorumluluk alamayacaklarını bildirdi. Başbakan Erdoğan “Buraya büyük uçakların inemeyeceği konusunda size kimse bilgi verdi mi 60-70 kişilik uçak inebilir. Ama büyük uçaklar... Onu zamanında başlatanlara soracaksınız. Bakın ilk seçildiğim yer Siirt, şu anda biz oraya büyük uçak indiremiyoruz. Allah göstermesin, pas geçme bile söz konusu değil. Ben tarlaya da inmiş bir adamım, o beni bağlar. Ama sorumluluğu alamam” şeklinde konuştu. Erdoğan, Mersin Havaalanı’nın 2011’de temelinin atılacağı müjdesini de verdi. 

Yapın, kanun sonra çıkar

Başbakan Erdoğan, kendisinden meslek birliği kanununun çıkmasını isteyen otelcilere, “Kanun çıkaralım güzel, yapın arkadaşlar ondan sonra kanun çıkar” yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan, TÜSİAD’ı örnek göstererek, TÜSİAD’ın da dernek statüsünde faaliyet gösterdiğini belirtti.

Barut: Turizm geliri düşmedi TÜİK yeniden hesap yapsın

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, turizm gelirlerinin TÜİK hesaplarının aksine daha fazla olduğunu savundu. Gelirin; ne toplamda ne de kişi başına düştüğünü düşünmediklerini aktaran Barut, hesaplamanın yeniden yapılması gerektiğini ileri sürdü. TÜİK’in hesaplamasına göre turizm geliriilk 9 ayda yüzde 4 düşerek 15.5 milyar dolara gerilemişti.

Günay: Hesap hatası var

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sektörde şu an 30 milyon turist sayısının telaffuz edilmeye başlandığını ifade etti. TÜİK’in hesaplamasını yenilemesine katıldığını dile getiren Günay, turizm gelirinin artmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Turizm gelirlerinin gerilediği haberlerinin hesaplama hatası olduğunu savunan Günay, alt yapının geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Günay, turizmi Anadolu’nun her yerine yaymaya çalıştıklarını söyledi.
Star/YAKUP BULUT 

Dağları deldik, bir otel yok önce yap sonra kanun iste

Doğu’ya otel yapılmadığını belirten Erdoğan “Otelciler birliği güzel. Kanunu çıkaralım güzel. Yapın arkadaşlar sonra isteyin” sözleriyle turizmciye sert çıktı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) 3. Olağan Genel Kurulu’nda, Meslek Birliği Yasası isteyen otelcilere ‘Doğu illerinde otel yok’ fırçası attı. Erdoğan, Muş-Bitlis arasında 81 kilometre yol yaptıklarını belirterek, “Dağları deldik. Ama gel, bir tane otel yok. Şimdi otelciler birliği güzel. Hadi Kanunu çıkaralım güzel. Yapın arkadaşlar ondan sonra kanun isteyin. Kusura bakmayın. Önce adımları atacaksınız, biz de adımları göreceğiz. Gerçekleri konuşacağız” dedi. Erdoğan bu sözlerinin ardından salondan bazılarının kendisini alkışlaması üzerine ise “Ben alkışa da çok meraklı değilim” dedi.

‘Ben ekonomistim...’ 

Erdoğan, yatırımcının daha çok para getirecek bölgelere otel yaptığını ve risk almadığını belirterek, “Risk alma noktasına gelince risk almıyor. Ekonomi risktir arkadaşlar. Ben ekonomistim. Burada o riski de alacaksınız” diye konuştu. 

“Bizim, Türkiye’deki turizm destinasyonu acaba 5 il mi Sadece İstanbul, Antalya, Kapadokya mı Bunların dışında güçlü destinasyonlarımız yok mu” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Bitlis’te 71, Muş’ta 106 tesisin açılışını yaptık. Aranızda Muş’u görmeyen vardır. Türkiye değişiyor. 4 yıldızlı otel yakışmaz mı, yakışır.” 

Erdoğan, “Sadece güneşin, denizin, kumun olduğu yerde mi bu oteller yapılacak” diye sorarken, “Yayla, dağ turizminin olduğu yerde yapılamaz mı Yapılır. Gelin bunu yapalım” ifadesini kullandı. 

Erdoğan, Ordulu olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Ordu’da” diye seslenmesi üzerine, “Ordu’yu söylüyorsun, anlıyorum ama Ordu’ya hiç otel yapmazlar. Çünkü fındık için bir yere otel yapmazlar, söyleyeyim size” dedi.

Hiç yok demek haksızlık olur

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut: Son iki senedir turizm yatırımları ciddi anlamda Anadolu’ya kaydı. Hiç yok demek haksızlık olur. Talep artıkça fazla yatırım olacak. 7 sene önce teşvikli yatırımların yüzde 77’si 5 büyük ilde yapılırken bu yıl 5 büyük il dışındaki Anadolu’nun turizm teşvik belgelerindeki payı yüzde 68’e yükseldi.

Potansiyel var Başbakan haklı

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: Başbakanımız haklı. Anadolu medeniyetimizin tüm dünyaya tanıtılması için o bölgede otel yatırımları olması gerekiyor. Bölgede ciddi bir otel yatırımı potansiyeli var. 

YATIRIMCILAR NE DİYOR

İkazı aldık, bölgeye gidiyoruz

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Bizim turizmde ciddi yatırımımız var ama Doğu ve Güneydoğu bölgesinde değil. Bu bölgelerde en çok sanayi yatırımı olan gruplardan biriyiz. Başbakan Erdoğan’ın bu ikazlarını değerlendireceğiz. Sayın Başbakan bu fikri ortaya attı, biz de gidip fizibilite çalışmamızı yapacağız, yatırım fırsatlarına bakacağız.

Potansiyelin farkında değilim

Kütahya Porselen (Güral Otelleri) Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral: Bir otel yatırımcısı olarak itiraf ediyorum, Doğudaki potansiyelin farkında değilim. Başbakan farkındalık yaratmak için yatırım yapın demiştir. Bu ikazdan sonra yatırımcılar mutlaka oraya gideceklerdir. 

Hareket var, teşvik hızlandırır

ETStur (Voyage Otelleri) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy: Anadolu’da ciddi bir hareket başladı. Kosifler, Dedeman’ların bir çok otel yatırımı var. Kârlılığın olduğu yere yatırımcı gelir. Mardin, Trabzon bölgesine yeni otel yatırımları yapılıyor. Özal’ın 20 yıl önce Antalya’da yaptığı gibi ayrı bir teşvik planlaması yapılırsa o bölgeye daha hızlı gelişim sağlanır.

Yatırım ihtiyacı yeni doğdu

Dilek Holding (Sheraton Çeşme) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İskender Dilek: Anadolu’da otel yatırımları geçmişe kıyasla epey arttı. Doğu ve Güneyoğuda özellikle Mardin, Urfa, Antep’te 5 yıldızlı oteller yapılıyor. Doluluk oranı karşılanabilirse neden Bitlis ve Muş’ta otel yapılmasın. O bölgelerde otel ihtiyacı daha yeni doğdu. Yatırımlar gelecek. Özellikle yabancıların o bölgeye ilgisi var.

Bu bir iç dökme, katılıyoruz 

Akdeniz Otelciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır: Ben de o salondaydım. Bu bir iç dökme. Son aylarda Başbakanımız hep Doğu ve Güneydoğu illerini ziyaret etti. Orada otel yatırımlarının da olması gerektiğini söylüyor. Biz de katılıyoruz. Vizelerin kalması, İran, Irak, Suriye ile ilişkilerin gelişmesi o bölgede otel ihtiyacını artırdı. Güvenlik sorunu da kalmadı. Turizm daha çok gelişmeli.
Milliyet/Nevin Donat

 Turizmi 5 şehre mahkûm ettiniz

Başbakan Erdoğan, TÜROFED kongresinde turizmin beş şehre sıkıştığını belirterek "Muş'ta Bitlis'te tek otel yok" diye sitem etti. Turizmcilerin Meslek Birliği Yasası isteğine ise "Siz yatırımı yapın, biz kanunları çıkaralım" dedi

Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) 3. Olağan Genel Kurulu toplantısında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, otelcilere ve turizmcilere sert çıktı. Meslek Birliği Yasası isteyen turizmcilere sitem eden Erdoğan, Türkiye'de turizmin beş ille sınırlandırıldığını, oysa 81 vilayetin turizm destinasyonu olma kapasitesi taşıdığını söyleyerek doğu illerinde de turizmin geliştirilebileceğini söyledi. 'Hükümet yapsın, sonuçlarını bir görelim, ona göre hareket ederiz düşüncesi' sağlıklı bir anlayış değil. Her şeyi devletten beklemek sağlıklı bir yaklaşım değil" diyen Erdoğan, birlik yasası isteyen turizmcilere, "TÜSİAD da bir birlik değil" diye yanıt verdi. Erdoğan, "81 vilayetin 81'i de özel destinasyondur. Devlet olarak altyapıyı, havaalanını, yolları yapmak zorundayız. Biz devlet olarak altyapıyı yapmak durumundayız. Havaalanları, yollar.. Fakat bakıyorum ki ne Muş'ta ne Bitlis'te doğru dürüst bir tane otel yok. Kanunu çıkaralım, güzel. Ama yapın arkadaşlar biz de kanunu çıkaralım" diye konuştu. '

RİSK ALIN' ÇAĞRISI 

Turizmcilere "risk alın" diye seslenen Erdoğan, "Tüm illerimizde öyle tarihi eserler, tabii güzellikler var ki dünyanın dört bir yanından insanları cezbedecek nitelikte. Bizim Türkiye'deki turizm destinasyonumuz acaba 5 tane il midir İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Aydın mıdır Bunun dışında bizim güçlü destinasyonlarımız yok mu" dedi. Yatırımcıların risk almadığına vurgu yapan Erdoğan "Ama ekonomi risktir. Ben ekonomistim. Burada o riski alacağız. Adımlar da atıldığı zaman değerlendirmeleri ona göre yapacağız" dedi. 

'Rakamlar gurur verici ama yetersiz'

TURİZM sektörünün ulaştığı seviyeyi gurur verici bulduğunu söyleyen Erdoğan "Ancak rakamlar yetersiz" diye konuştu. Erdoğan, "2002'de ülkemize gelen turist sayısı 13 milyon iken 2009 sonunda 27 milyona çıktı. Turizm gelirimiz 2002'de 8.5 milyar dolardan 2009'da 21 milyar dolara çıktı. 2010'u 2009'dan daha yüksek 29 milyon turist ve 23 milyar dolar gibi bir turizm geliri ile kapatacağız. Bu rakamlarla dünya turizm pazarındaki payımızı yüzde 3.1 ulaştırdık. Bu rakamlar gurur verici ancak yeterli değil. Tüm Türkiye için konuştuğumuz turizm 28.5 milyon turist ve 23 milyar dolarlık geliri sadece İstanbul'dan veya Kapadokya'dan elde edebilmeliyiz" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise 2011'de Türkiye'nin 30 milyon turist ve 25 milyar dolar turizm geliri seviyesine ulaşmış olacağını kaydetti. 

Barut: TÜİK verileri hatalı

TOPLANTILARDA konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut ise "TÜİK'in hesaplamalarının geçmişte kalan örneklemelerle hesaplandığını ve hata payının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl iki milyon yeni turiste rağmen TÜİK'in hesaplamaları bizi ikna etmiyor. Biz TÜİK verilerinin günümüz koşullarına uygun bir şekilde yenilenmesinin iyi olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Barut, meslek yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini de dile getirdi. Tüm dünyanın ekonomik krizle uğraştığı bir dönemde Türkiye'nin turizmde yüzde 16'lık bir büyüme sağlandığını belirten Barut "Fransa, İtalya, Yunanistan hepsi eksi yazmıştır. Bu gerçekten bizim ülkemizin turizmdeki kazandığı deneyimin sonucu olmuştur" dedi. Barut, yakın komşularımızla vizelerin kalkmasının turizme de katkı sağladığını söyleyerek Suriye ve Lübnan'dan gelen turist sayısı ikiye katlandığını kaydetti.

Fındığın olduğu yerde yapmazlar

"SADECE güneşin, denizin, kumun olduğu yerde mi bu oteller yapılacak" diye soran Erdoğan, Ordulu olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "Ordu'da" diye seslenmesi üzerine, "Ordu'ya hiç otel yapmazlar. Çünkü fındık için bir yere otel yapmazlar, söyleyeyim size" dedi.
sabah


 


Geri Dön