28 / 04 / 2024

Reel Kesim Güven Endeksi'nde düşüş: İstihdam, ihracat ve siparişte beklentiler kötümser!

Reel Kesim Güven Endeksi'nde düşüş: İstihdam, ihracat ve siparişte beklentiler kötümser!

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) temmuzda 1,4 puan düşerek 106,8'e geriledi. Reel sektör gelecek üç ayda maliyetlerin artacağını düşünürken, ihracat, istihdam ve sipariş miktarı için iyimser değil.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından temmuz ayıyla ilgili olan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi kamuoyuyla paylaşıldı.

İmalat sanayisinde faaliyet gösteren 1.753 iş yerinin yanıtlarının değerlendirildiği İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, RKGE, temmuzda bir önceki aya oranla 1,4 puan azalarak 106,8 düzeyinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGM-MA) ise bir önceki aya oranla 0,8 puan azalış göstererek 104,9 düzeyinde oldu.

Reel Kesim Güven Endeksi nde düşüş: İstihdam, ihracat ve siparişte beklentiler kötümser!

BEKLENTİLER İYİMSER DEĞİL

Endeksi oluşturan anket sorularıyla ilgili yayılma endekslerine bakıldığında, mevcut mamul mal stoku ve toplam sipariş miktarıyla ilgili değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. Genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam, ihracat sipariş miktarı, üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler ve son üç aydaki toplam sipariş miktarı, endeksi azalış doğrultusunda etkiledi.

Son üç ay dikkate alındığında, üretim hacmi ile iç piyasa sipariş oranında artış bildirenler lehinde olan tablonun bir önceki aya göre zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği ortaya çıktı.

Önümüzdeki üç ayla ilgili değerlendirmeler incelendiğinde, iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlendiği, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı görüldü.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön