27 / 04 / 2024

Rekabet Kurulu'ndan yumurta üreticilerine en ağır ceza olan “kartel” cezası geldi

Rekabet Kurulu'ndan yumurta üreticilerine en ağır ceza olan “kartel” cezası geldi

Rekabet Kurulu, yumurta üreticileri ve üretici birliklerine yönelik yürüttüğü iki ayrı soruşturma kapsamında toplamda 98 milyon Türk Lirası ceza uyguladı. İşte haberin ayrıntıları...



Rekabet Kurulu yaptığı açıklamada, iki ayrı soruşturma kapsamnda yumurta üreticileri ve üretici birliklerine toplam olarak 98 milyon Türk Lirası ceza uygulandığını bildirdi. Uygulanan karar, en ağır rekabet ihlallerinden olan ücret karteli kurulması kapsamında verildi. Kurulda, 14 şirketin uzlaşma isteğini kabul etti.

Öte yandan Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, ilk soruşturmada 34, ikinci soruşturmada ise 13 yumurta üretici birliğinin Rekabet Kanununun anlaşma-uyumlu eylemi yasaklayan 4. Maddesi kapsamında soruşturmaya konu edildiği hatırlatıldı. Süreç içinde 14 şirket suçlamaları kabul ederek uzlaşma talebinde bulundu ve ceza verilerek uzlaşma kabul edildiği belirtilen açıklamada, 26 Ekim günü karara bağlandığı kaydedildi.

Karar ile birlikte yumurta üreticilerin bu durumda, anlaşarak yumurta rakamını uyguladıklarını kaydeden açıklamada, “Yumurta üreticisi teşebbüslerin hakkında uygulanan ve yürütülen birinci soruşturma kapsamında toplam olarak yirmi altı teşebbüsün yumurta ücreterini beraber belirledikleri ve yumurta satışı yaptıkları bölgeleri paylaştıkları tespit edilmiş olup ve bu davranışlar doğrultusunda da rekabet hukukunda en ağır ihlal olarak nitelenen kartel niteliği taşıdığı değerlendirilmiştir” ifade edildi.

 Rekabet Kurulu ndan yumurta üreticilerine en ağır ceza olan “kartel” cezası geldi

İkinci soruşturmaya konu olan yumurta üretici ile birliklerinin ise anlaşarak rakam belirleme yanında, piyasaya arz miktarını kısıtlama suçunu da işledikleri belirtilerek, “Soruşturma tarafı olan teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin bu davranışları Rekabet Kanunu’nun teşebbüsleri arasında rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ile teşebbüs birliklerinin rekabeti sınırlayıcı karar ve eylemlerini yasaklayan dördüncü maddesi kapsamında yer almaktadır. Bu sebeble anılan soruşturmalar neticesinde, Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal ettiği tespit edilen taraflara toplamda yaklaşık 98 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır” ifadeleri kullanıldi.

VERİLEN EN AĞIR CEZA OLDU

Rekabet Kurulu bu karara ilişkin yaptığı açıklamada, "Yumurta üreticisi teşebbüsleri yürütülen birinci soruşturmada, toplam yirmialtı teşebbüsün yumurta fiyatlarını beraber belirledikleri ve yumurta satışı yaptıkları bölgeleri paylaştıkları tespit edilerek ve bu davranışların rekabet hukukunda en ağır ihlal olarak nitelenen 'kartel' niteliği taşıdığı ve en ağır cezayı uyguladıkları belirtildi."

Yumurtada dev indirim: 1 koli fiyatı...

Yumurtada indirim! Fiyatı 44 TL'ye düştü

 


Geri Dön