18 / 11 / 2024

Rekreasyon amaçlı sular!

Rekreasyon amaçlı sular!

Rekreasyon alanlarında; plaj olarak kullanılan kıyı suları ile temas gerektirmesine bakılmaksızın sportif amaçla kullanılan akarsu, göl, baraj gölü ve deniz suları kullanılıyor. Peki rekreasyon amaçlı suların kalitesi nasıldır?




Rekreasyon amaçlı sular!

Rekreasyon alanlarında; plaj olarak kullanılan kıyı suları ile temas gerektirmesine  bakılmaksızın sportif amaçla kullanılan akarsu, göl, baraj gölü ve deniz suları kullanılıyor. Peki rekreasyon amaçlı suların kalitesi nasıldır? 


Rekreasyon amaçlı suların kalitesi yüzme suyu kalitesi yönetmeliği kapsamında yer alıyor.Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan suların korunması ile ilgili esaslar aşağıda sıralanıyor:


Madde 5 — 

Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan suların korunması ve kirlenmesinin önlenmesinde aşağıdaki esaslara uyulur:

                

a) Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan su ortamlarına her türlü atık suyun deşarj edilmesi yasaktır. Bu su ortamlarını besleyen akarsu ve kuru derelere söz konusu su ortamlarının kalitesini değiştirecek şekilde atık su deşarjına izin verilmez.

                

b) Her türlü katı atık ve artıklar yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan su ortamlarına atılmaz ve atılmasına izin verilmez.

                

c)Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan su ortamlarına atıksu arıtım tesislerinden yapılacak deşarjlar, söz konusu su ortamlarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde yapılır.

                

c) 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği içinde yer alan denizlerin kirletilmesinin önlenmesi ile ilgili hükümler geçerlidir.

                

Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan  suların kalite kriterleri

Madde 6 — Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan sularda aranacak fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik parametreler Ek-1’deki Tablo’da verilmiştir. Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan suların bu parametrelerde belirtilen sınır değerlere uygun olması sağlanır.

                

Ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi

Madde 7— Herhangi bir amaçla kullanım açısından sınıflamaya alınmış olsun ya da olmasın tüm yüzme ve rekreasyonel amaçlı kullanılan suların sağlıklı bir ortam halinde muhafazası için, yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan sular, Ek-1’deki Tablo’da verilen kalite kriterlerini sağlamalıdır. Ek-1’deki Tabloda yer alan parametrelere ilişkin ölçüm sonuçları;

                

a) Alınan örneklerin % 95’inde test sonuçları Ek-1’deki Tablo’da belirtilen zorunlu değerleri  sağlaması,

                

b) Diğer bütün durumlarda; toplam koliform ve fekal koliform parametreleri için numunelerin  % 80’inde, diğer parametrelerin ise % 90’ında test sonuçları Ek-1’deki Tablo’da yer alan  kılavuz değerlerini sağlaması,

                

c) Numunelerin, %5, 10 veya 20’sinin parametre değerlerine uygun olmadığı durumlarda, mikrobiyolojik parametreler, pH ve çözünmüş oksijen parametreleri hariç, diğer parametreler için alınan numunelerin her birinde ilgili sütunlarda verilen değerlerden  en fazla  % 50 oranında  sapma olması,

halinde uygun kalite kriterleri olarak kabul edilebilir.

            

Yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanılan suların kalite kriterinin sağlanmasında; Ek-1’deki Tablo’da verilen parametreler için zorunlu değerler tanımlanmış olup olmadığına bakılmaksızın kılavuz değerlere uyum sağlamak için idare gerekli tedbirleri alır/aldırır.

        

Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan suların kalitesinin sağlanması

Madde 8 — Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan suların kalitesinin sağlanmasında aşağıdaki hususlara uyulur.

                

a) Yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanılan suların kalitesinin bu Yönetmelikte belirlenen sınır değerlere uyması için gerekli bütün tedbirler, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren alınır.

                

b) Yüzme ve rekreasyon sularına yapılacak olan ve Ek-1’deki Tablo’da yer alan mikroorganizmalar, fiziksel ve kimyasal maddeleri içeren arıtılmış atık suların boşaltımına ilişkin alınacak deşarj izni için 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

                

d) Yüzme ve rekreasyon alanlarına olumsuz yönde etki eden ve edebilecek potansiyel kirletici kaynakların  miktarını ve içeriğini tespit etmek, kirliliği kaynağında durdurmak amacıyla, coğrafik ve topografik verileri de kapsayacak şekilde, akarsu, göl ve deniz sularının periyodik olarak  incelenmesi çalışmaları ilgili kurumların mevzuatı çerçevesinde yürütülür.

                

Numune alma esasları

Madde 9 — Yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanılan sulardan numune alınması sırasında aşağıdaki kurallara uyulur.

                

a) Numune alımına yüzme sezonunun başlamasından on beş gün önce başlanır ve numuneler Ek-1’deki Tablo’da belirtilen aralıklarla aynı numune noktasından alınır.

                

Bakanlık ve/veya Sağlık Bakanlığı ve adı geçen bakanlıkların il teşkilatlarınca yapılan inceleme, denetim veya örnekleme çalışmaları sonucunda, yüzme suyunun kalitesine olumsuz etkide bulunabilecek maddelerin boşaltıldığı yada boşaltılmasının muhtemel olduğu anlaşılırsa veya  su kalitesinde bir düşüş olduğundan şüphelenilirse ilave örnek alınır.

                

b) Numuneler, günlük ortalama yüzücü sayısının en yüksek olduğu yerlerden, tercihen su yüzeyinin 30 cm. altından alınır. Mineral yağ araştırması için numune alınması söz konusu olduğunda, numune su yüzeyinden alınır.

                

c) Bakteriyolojik parametrelerin analizi için alınacak numune miktarı en az 350-450 ml. dir. Numuneler steril, kahverenginde nötr cam şişelere alınır. Şişe ağızları steril cam, kauçuk vs. tıpa ile kapatılır,  etiketlenir ve yirmidört saat içinde laboratuvara ulaştırılarak analizi yapılır.

                

d) Fiziksel ve kimyasal parametrelerin analizi için alınacak numune miktarı en az bir  litre olmalı ve Ek-1’deki Tablo’da yer alan parametrelerden toplam fenol, toplam siyanür ve ağır metal analizleri için numune alımı sırasında numuneye özel uygun koruma yöntemleri uygulanır ve numunelerin yirmidört saat içinde laboratuvara ulaştırılması sağlanır.

                

e) Numuneler +4 ˚C’de soğutma kalıpları bulunan termoizole kutularda muhafaza edilir.

                

Numune noktalarının belirlenmesi

Yüzme ve rekreasyon suyu olarak kullanılan alanlarda yapılacak olan izleme çalışmasında belirlenecek numune alma noktaları, vali başkanlığında başta il teşkilatları temsilcileri olmak üzere ilgili diğer idare temsilcilerinden oluşan bir komisyon marifetiyle belirlenir.

                

Komisyon, numune alma noktalarının belirlenmesi, belirlenen noktaların değerlendirilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda bu noktaların revizyonunun gerçekleştirilmesi amacıyla bir kere yüzme sezonu başı, bir kere de yüzme sezonu sonu olmak üzere yılda iki kez toplanır. Belirlenen numune alma noktaları her yıl düzenli olarak Bakanlığa bildirilir.

                

Analiz metodları

Yüzme ve rekreasyon suyu numuneleri Ek-1’deki Tablo’da belirtilen analiz metodlarına göre analiz edilir. Ulusal yada uluslararası alanda kabul edilmiş diğer metodları kullanan laboratuvarların elde ettikleri sonuçların Ek-1’deki Tablo’da belirtilen metodlara denk yada kıyaslanabilir olmasının sağlanması zorunludur.



Yüzme suyu kalitesi yönetmeliği!



Geri Dön