27 / 08 / 2024

Resmen açıklandı! Ocak'a kadar ikinci el araçlar, sıfır araçlardan pahalıya ilana çıkmayacak!

Resmen açıklandı! Ocak'a kadar ikinci el araçlar, sıfır araçlardan pahalıya ilana çıkmayacak!

Ticaret Bakanlığı motorlu taşıtların ticareti ile ilgili kapsamlı bir düzenleme yaptı. Söz konusu düzenleme sıfır ve ikinci el satışlara yenilikler getirirken; 2. el satışlarda 'Güvenli Ödeme Sistemi'nin herkes tarafından kullanılması zorunlu oldu.



Ticaret Bakanlığı, gerçek ya da tüzel kişilerin motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetleri, yükümlülükleri ve 2. el motorlu kara taşıtı ticareti gibi konularda kapsamlı bir düzenleme gerçekleştirdi.

2. el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik yürürlükten kaldırılırken,  motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik adıyla yenilendi ve bugünkü 32645 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan  yönetmeliğe göre, 2. el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtları satışında, 6 ay ve 6 bin kilometre sınırıyla söz konusu bu araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlaması 1 Ocak 2025’e kadar yapılamayacak.

2. el motorlu kara taşıtı satışına yönelik ilan verilmesine aracılık eden gerçek ya da tüzel kişiler, bu hükme aykırı ilan girişi yapanları ilan yayımlanmadan önce uyarmakla ve ilanlarla lan sahiplerine ilişkin bütün bilgileri Ticaret Bakanlığı'na iletmekle yükümlü olacak.

Resmen açıklandı! Ocak a kadar ikinci el araçlar, sıfır araçlardan pahalıya ilana çıkmayacak!

Söz konusu yönetmelikte yer alan detaylara göre Ticaret Bakanlığı 2. el motorlu kara taşıtlarının sınıfını, markasını, ticari adını, tipini, cinsini, model senesini ve aksesuar veya donanım eklenmesi halinde, üretici ya da distribütör tarafından tavsiye edilmiş olan güncel satış fiyatının üzerine eklenebilecek azami tutar ya da  oranı belirlemeye yetkili olacak.

YETKİ BELGESİZ SATIŞ YAPILAMAYACAK


Yapılan bu yeni düzenlemeye göre, ticaret il müdürlüğü tarafından verilmiş olan  yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında 2. el motorlu kara taşıtı pazarlaması ya da satışı gerçekleştirilmeyecek. Bir takvim senesi içerisinde 3'ten çok 2. el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet kabul edilecek.
Yetki belgesi başvuruları, yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgelerle beraber Ticaret Bakanlığınca oluşturulacak Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak.

SIFIR ARAÇTA TESLİM SÜRESİ 45 GÜNÜ AŞMAYACAK

Yine yönetmelikte yer alan detaylara göre alıcıların tescilsiz (sıfır) araçların satış bedelinin bir bölümünü önceden ödemeyi, satıcının da bedelin kısmen ya da tamamen ödenmesinden sonra taşıtı alıcıya devir ve teslim etmeyi üstlendiği sipariş usulü satışlarda yazılı olarak veya elektronik ortamda sipariş formu düzenlenecek.
Sipariş edilmiş olan taşıtın, 45 günden fazla olmayacak biçimde formda belirtilmiş olan süre içinde alıcıya teslimi zorunlu olacak.

Resmen açıklandı! Ocak a kadar ikinci el araçlar, sıfır araçlardan pahalıya ilana çıkmayacak!

 

CEZASIZ SİPARİŞ İPTALİ YAPILABİLECEK

Söz konusu taşıt 7 gün içerisinde alıcıya teslim edilebilir duruma gelinceye kadar alıcıdan en fazla nihai satış fiyatının yüzde 10’luk kısmı oranında kısmi ödeme ya da alıcıyı borç altına sokan belge alınabilecek. Alıcı, sipariş formunun düzenlenmiş olduğu tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin siparişini iptal edebilecek.

Ayrıca yetkili satıcılar, sıfır araçlara ilişkin vergilerin alıcı tarafından ödenmiş olduğu andan itibaren taşıtın satış fiyatını artırmamak ve alıcılara taşıt fiyatını sabitleme hakkını bildirmek de zorunda olacak. Bu satıcılar, alıcıların vergileri ödediği tarihten itibaren 15 gün içinde taşıtı alıcıya teslim etmek zorunda olacak.

Motorlu kara taşıtı ticareti gerçekleştirilen iş yerlerinde sigorta, aksesuar,  finansman, yedek parça satışı, servis ve satış sonrası hizmetler gibi faaliyetler dışında herhangi bir ticari faaliyette bulunulamayacak.

YETKİLİ SATICILAR ARAÇ ALMAYA ZORLANAMAYACAK

Söz konusu bu yönetmelik kapsamında araç distribütörlerinin haksız ticari uygulamaları konusunda da bazı düzenlemelere gidildi.

Konu ile ilgili olarak yapılan düzenlemelere göre, distribütörlerin; yetkili satıcıyı 1 ay içerisinde son 3 senelik satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlaması, fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında artış yapması ya da taşıtı 15 gün içerisinde yetkili satıcıya teslim etmesi, taşıt satışını, kendisinin ya da bir başkasının mal veya hizmetini alma şartına bağlaması haksız ticari uygulama olarak kabul edilecek.

Araç distribütörlerinin yetkili satıcının taşıt satışlarına ilişkin kampanyalardan yararlanmasını diğer ürün ve hizmetlerin satışı, fiyat indirimi, yetkili satıcının kâr marjının kısıtlanması ve taşıt satış kotası gibi şartlara bağlaması da bu kapsamda bulunuyor.

8 YAŞ ÜZERİ ARAÇTA EKSPERTİZ ZORUNLU DEĞİL

Resmi Gazete’de yayımlanan bu yönetmeliğe göre, 2. el satışlarda 8 yaşın ya da 160 bin  kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak. Paylaşılan detaylara göre bu yaş ve kilometrenin altında olan M1, M1G, N1 ve N1G araç sınıfındaki taşıtların motor ve şanzımanı ile elektrik ve elektronik sistemleri, satış tarihinden itibaren 3 ay ya da  5 bin kilometre ikinci el araç galerilerinin garantisi altında olacak.

Söz konusu bu parçalarda garanti süresi ya da kilometresi içinde meydana gelen arızalar azami 45 iş günü içerisinde  giderilecek. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar satışı gerçekleştirilen galeriye ait olacak. Üretici tarafından yenilenmiş 2.  el motorlu kara taşıtı satışlarında garanti, satış tarihinden itibaren 1 sene ya da 20 bin kilometre olarak belirlendi.

Model senesine göre 8 yaşın ya da  160 bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar, satış sırasında alıcı tarafından bilindiği işletme tarafından belgelendirilmiş olan arıza ve hasarlar ile ekspertiz raporunda belirtilmiş olan arıza ve hasarlar garanti kapsamı dışında olacak.

Elektronik ortamda ikinci el motorlu kara taşıtı ön değerlemesi yapan gerçek ya da tüzel kişiler, fiziksel incelemesi tamamlanmış olan  taşıtlara aynı gün nihai teklif verecek. Model senesine göre 8 yaşın ve 160 bin kilometrenin altındaki taşıtlar için ön değerleme sonucunda verilmiş olan fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki fark yüzde 5'ten fazla olamayacak. Yapılan ön değerleme sonucunda verilmiş olan  fiyat teklifi de asgari 24 saat geçerli olacak.

İKİNCİ EL ARAÇ TİCARETİNDE ÖDEME SİSTEMİ

Söz konusu yönetmeliğe göre, 2. el motorlu kara taşıtı satışlarında taşıt satış bedeli, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan  kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak biçimde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenecek.

Ayrıca taşıt satış bedelinin kredilendirilmesi durumunda kredi tutarı haricindeki ödemeler için bu sistem kullanılacak. Bunun dışında elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılmış olan taşıt satış bedelinden mahsup edilecek.

Cumhuriyet altını ne kadar? Kapalıçarşı ata altın fiyatları kaç lira? Harem altın fiyatları son dakika!

BİM 3-4 Eylül 2024 aktüel ürünler listesini paylaştı! BİM'e çekme karavan ve trambolin geliyor...

Ucuz ev kiralamak isteyenlere flaş uyarı: Sakın bu tuzağa düşmeyin!


Geri Dön