Konut

Resmi Gazete’de yayımlanmıştı... Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Yasası 7 soruda tüm detaylarıyla!

Kira fiyatlarının artmasıyla birlikte hükümet harekete geçti. Bu kapsamda evlerin turizm amaçlı olarak kısa dönem kiralanması uygulamasına yönelik sınırlamalar getirildi. Kanun 2 Kasım 2023’te Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye'de konut ve kira fiyatları uçtu. Bu kapsamda hükümet fahiş fiyatların önünü kesmek için yeni uygulamaları devreye aldı. Bu kapsamda kiraları olumsuz etkileyen, evlerin turizm amaçlı olarak kısa dönem kiralanması uygulamasına ilişkin sınırlamalar getiren kanun, 2 Kasım 2023’te Resmi Gazete’de yayımlandı.

Konuya ilişkin Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan merak edilenleri yanıtladı. Posta'da yer alan habere göre, Aslan kiracının alt kiralama yapmasını engelleyen düzenleme ile birlikte kısa dönemli kiralama yapmak isteyen ev sahiplerine izin belgesi alma zorunluluğu getiren yeni kanunu 7 soruda özetledi. Aslan, izin belgesiz kiralama yapanlara konut başına 100 bin TL ceza verileceğini duyurdu.


1-Turizm amaçlı kiralama kategorisine neler kapsıyor?

Kanunda uzun ve kısa dönem kiralama ayrımı yapılarak uzun dönem kiralamalar kanun kapsamından çıkarılmıştır. Kanun 100 gün ve daha kısa süreli gerçekleştirilen konut kiralamalarını turizm amaçlı kiralama olarak nitelendirmektedir. Her ne kadar 100 günü aşan konut kiralamaları kanun kapsamına alınmamışsa da 100 günden çok süreli gerçekleştirilen sözleşmelerin ilkinden itibaren 1 sene içinde aynı konutun en çok 4 defa kiralanabileceği de hüküm altına alınmıştır. Bu düzenlemeyle 100 gün sınırının suistimal edilmesinin önüne geçilmeye çalışılmış ve uzun dönemli kiralarda sürekliliğin sağlanması hedeflenmiştir.

2-Hangi tarihten itibaren uygulanmaya başlanacak?

Kanunun yürürlük tarihi 1 Ocak 2024 tarihinde başlayacak. Dolayısıyla yeni seneden itibaren uygulama devreye girecek.

3-Kimler kısa dönem konut kiralama yapabilir?

Kanun uyarınca kiraya veren evin mülkiyetine sahip olan veya evi intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran tüzel veya gerçek kişi olmalıdır. Burada belirtmek gerekir ki, kiracının evi turizm amaçlı kiralayarak alt kiracı alması mümkün değildir.

Kiracının evde olmadığı dönemlerde kendine gelir sağlamak için alt kiracı alması gerçek hayatta sık karşılaşılan bir uygulamadır (Airbnb uygulaması olarak biliniyor). Bu uygulama öncesinde, ev sahibinin onayına bağlı olarak alt kiralama oluyordu. Fakat yeni düzenleme ile bu uygulamanın önüne geçilerek, kısa süreli tüm kiralamalarda ev sahibinin Turizm Bakanlığı’ndan aldığı izin belgesinin varlığı şart koşulmuştur.

4-İzin belgesi nasıl, nereden alınır? 

Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi gerçekleştirilmeden önce izin belgesi alınması zorunlu. Turizm Bakanlığı nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama gerçekleşen evin girişine asılır. İzin belgesini alma yükümlülüğü kiraya verene ait. Kiraya veren kişi haricinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinin sürdürülmesi durumunda bu kiralamalar, seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilir.

İzin belgesi sahibinden kiralanan evin kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına 3'üncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasak.

5-Binadaki diğer kat maliklerinin onayı gerekli mi?

Bu prosedürlerin yanında konut sahibinin izin belgesini alabilmesi için ilgili bağımsız bölümün yer aldığı binanın tüm kat malikleri tarafından oybirliği ile turizm amaçlı kiralamayı kabul etmiş olması ve oybirliği ile alınmış kararın bakanlığa ibraz edilmesi gerekiyor. 

6-Turizm amaçlı kiralamanın eksileri ve artıları nelerdir?

Turizm amaçlı kiralamalar bölge sakinleri arasındaki güvenlik ve huzur kaygıları dolayısıyla tepki çekiyordu. Bunun yanında kısa dönemli turizm amaçlı kiralamanın emlak sektörünün üzerindeki olumsuz etkisi de yadsınamaz. Turistik kiralamayla beraber elde edebilecekleri geliri uzun dönem kiralamaya tercih eden ev sahipleriyle birlikte emlak piyasasındaki dengelerin kiracı aleyhine değişmiş ve turizm amaçlı kiralama uzun dönemli kiralarda fahiş kira fiyatlarını da tetiklemişti. Tüm bu etkileri göz önüne alındığında turizm amaçlı kiralamanın kontrole tabi tutulması yerinde görülmektedir.

7-Kanuna uyulmadığı takdirde yaptırımlar neler olacak?

Evlerin turizm amaçlı kullanılabilmesi için çeşitli koşullar getiren bu kanun her bir koşulun uygulanmaması durumunda ayrı ayrı yaptırımlar öngörüyor. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı ev kiralanması durumunda, kiraya verene kiralama yapılan her konut başına 100 bin TL idari para cezası kesilecek. Ceza kesilen kiraya verene izin belgesi alarak faaliyette olması için 15 gün süre verilecek, bu süre sonunda izin belgesi almaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam eden kiraya verene 500.000 TL idari para cezası kesilecek.

Onikişubat Belediyesi'nden Kahramanmaraş'ta konut imarlı arsa!

Arnavutköy'deki 22 adet arsa satılıyor! Belediyeden Kanal İstanbul çevresinde imarlı arsa fırsatı! 

Antalya'da milli park alanına beş yıldızlı otel yapma talebi! Bakanlığa resmen başvuru yapıldı!