27 / 04 / 2024

Resmi vasiyetname nasıl yapılır?

Resmi vasiyetname nasıl yapılır?

Vasiyet, kişi vefat etmeden önce mal varlığının kimlere teslim edileceği belirlemesi ve yazıya dökmesine deniyor. Peki, resmi vasiyetname nasıl yapılır?



Resmi vasiyetname nasıl yapılır?

Vasiyet, kişi vefat etmeden önce mal varlığının kimlere teslim edileceği belirlemesi ve yazıya dökmesine deniyor. Vasiyetnameler resmi vasiyetname, sözlü vasiyetname ve el yazılı vasiyetname olarak 3 şekilde düzenlenebiliyor. 


Resmi vasiyet, Medeni Kanunun öngördüğü şekillere uygun olarak resmi bir memurun katılımı ile düzenlenen vasiyetname oluyor. Vasiyetnamenin resmi hale gelmesi için hukuk tarafından yetkili kılınmış bir memurun katılımı zorunlu tutuluyor. İki tanığın ve resmi memurun katılımı ile resmi vasiyet düzenleniyor. Peki, resmi vasiyetname nasıl yapılır?


Okuma yazma bilenlerin resmi vasiyetname yapması iki aşamalı oluyor. Birinci aşamada, miras bırakan isteklerini yazılı olarak veya sözlü olarak resmi memura beyan etmesi. Vasiyetname miras bırakan tarafından okunduktan sonra imzalanıyor. Miras bırakanın imzası el yazısıyla olması gerekiyor.  Okuma yazma bilenlerde mühür kullanılması veya parmak basılması imza yerine geçmiyor.


Türk hukukunda vasiyetnameler el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak düzenlenebilir. El yazısıyla düzenlenen vasiyetnamelerde yer ve tarih belirtilmesi, vasiyette bulunanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor. 


Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılıyor ve ilgililere okunuyor. 


Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılıyor. Mirasbırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılıyor.


Resmi vasiyetname bozulur mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön