05 / 05 / 2024

Resmi vasiyetname nerede yapılır?

Resmi vasiyetname nerede yapılır?

Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenen belgeye deniyor. Peki, resmi vasiyetname nerede yapılır?



Resmi vasiyetname nerede yapılır?

Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenen belgeye deniyor. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor. 


Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildiriyor. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazıyor veya yazdırıyor ve okuması için mirasbırakana veriyor. Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanıyor. Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalıyor. 


Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan ediliyor. 


Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak imzalanıyor. Vasiyetname içeriğinin tanıklara bildirilmesi zorunlu olmuyor. 


Resmi vasiyetname, yetkili kişilerin olması halinde evde de imzalanabiliyor ya da notere gidilerek de imzalanabiliyor. 


II. Vasiyetnamenin açılması

MADDE 596.- Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılır ve ilgililere okunur. Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılır. Mirasbırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılır.


Resmi vasiyetnamede şekil şartları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön