03 / 01 / 2025

Restoranlar ve kafelerde iflas oranı artacak!

Restoranlar ve kafelerde iflas oranı artacak!

Türkiye’de sayısı 120 bini bulan restoran ve kafeler ile buralarda istihdam edilen 2 milyona yakın çalışan salgından en fazla etkilenen kesimlerden oldu. Sektörde iflasların ve kapanmaların aratacağı söyleniyor.



Türkiye’de sayısı 120 bini bulan restoran ve kafeler ile buralarda istihdam edilen 2 milyona yakın çalışan salgından en fazla etkilenen kesimlerden oldu. 

Dünya Gazetesi'nden Yener Karadeniz'in haberine göre; Kovid-19 salgın sürecinin başlangıcından bu yana işletmelerin yüzde 20’sinin iflas ettiğini belirten Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, geçen sene başlayan kısmi süreli kapatmaların bu senede sürdüğüne vurgu yaparak, bunun sektörde iflas ve kapanmaları artıracağına dikkat çekti. 

Ramazan ayı ve bayram sürecinde kapalı kalınmasının hali hazırda yüzde 20’ye ulaşan iflas ve kapanmaların, yüzde 25 bandını aşacağını tahmin ettiğini dile getiren Demirer, Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) iptali ile çalışanların zorunlu ücretsiz izne çıkmış olmasının da önemli sorunlar arasında olduğunu belirtti. 

Restoranlar ve kafelerde iflas oranı artacak!

“Kalifiye elemanlar sektörü terk ediyor”

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan bin 500 TL’lik desteğin kalifiye eleman açısından büyük bir sıkıntıya neden olacağına dikkat çeken Demirer, “Günlük 50 TL’lik geçim desteğinin yetersizliği nedeniyle, bu arkadaşlar ileriye iyimser bakamayıp sektörü terk ediyorlar. Özellikle 3 bin 600 gün sayısını dolduranlar iş yerleri ile ilişkilerini koparıyor. Bu durum da şu anda büyük nakit sıkıntısı çeken işletmeleri çok zor durumda bırakıyor” açıklamasında bulundu.

Restoranlar ve kafelerde iflas oranı artacak!

Peki sektörün bu noktada talepleri neler, bu sorunların önüne nasıl geçilebilir? 

Kaya Demirer, öncelikli olarak Mart sonu biten KÇÖ’nün sürmesinin çalışanlar açısından önemli olduğunu dile getirdi. Demirer, diğer beklentilerini ise şu şekilde açıkladı: 

“Tükenmiş olan öz sermaye dikkate alındığında başta yeniden yapılandırmaya giren ve taksitlerini ödeyemeyen işletmelere taksit öteleme imkanı, düşük faizli işletme sermayesi niteliğinde uzun vadeli KGF kredisi, açılış sonrası istihdamı koruma şartı ile 2020 yılında ciro kayıpları tutarında SGK-Prim desteği ile indirilmiş KDV’lerin yıl sonuna kadar devam ettirilmesini bekliyoruz.”

Restoranlar ve kafelerde iflas oranı artacak!

“En ağır fatura esnafa çıktı”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de Kovid-19 salgını döneminin en ağır faturasının esnafa çıktığını, esnafın ekonomik gücünün artık kalmadığını ifade etti. Önceki gün açıklanan paket servis kararının ise sektörde çoğu restoran için uygun olmadığına vurgu yapan Palandöken, “İftar, çorba ile başlar her yerde. Sulu yemek paket servise çok uygun değil. Bu nedenle birçok restoran ramazan ayı boyunca kapalı kalacak. Bu karar fast food’culardan başka kimsenin işine yaramaz. Evet kapanmaları bekliyorduk ama bir ek destek de olur diyorduk. Esnafın vergisi, dükkan kirası, iş yerindeki elektrik, doğalgaz, yanında çalışanların maaşları ne olacak? Yeni bir problem ile karşı karşıyayız. Ramazan ayı esnaf için çok önemli bir dönem. Bir yıllık beklentinin karşılığı ramazan, insanların en çok alışveriş yaptığı bir dönemdir. Bayram sonrası esnafın işi zor” diye konuştu.

Almanya'da iflas eden şirket sayısı arttı!


Geri Dön