09 / 10 / 2024

Ridos Thermal Hotel & Spa'da heliski sporu yapılıyor!

Ridos Thermal Hotel & Spa'da heliski sporu yapılıyor!

Türkiye'de en pahalı tatil ne Antalya ne de Bodrum'da... Rize'nin çimil Yaylası, gözde turizm beldelerini geride bırakıyor. Haftalığı 20 bin euroluk tatile şu anda en çok yabancı işadamları ilgi gösteriyor




Lüks çılgınlığı Türkiye'de de denenmemişleri gündeme getirmeye başladı. 2006 yılından beri yapılan ancak bu yıl Türkiye'de büyük ilgi gören heliski (Helikopterli kayak), kayakçıları helikopter ile tepelere bırakıp oradan kaymalarını sağlayan bir spor türü. Karadeniz'in çimil Yaylası'nda 3 bin metre yükseklikte yapılan bu spor için minimum 9 bin, maksimum 20 bin euro ödemek gerek. Türkiye'nin en pahalı sporu olan heliski, aralık ile mart aylan arasında yapılıyor.

Dünyanın sınırlı bölgelerinde gerçekleştirilebilen heliskinin en önemli özelliği, kayak merkezinden veya kayak pistinden uzakta, karın bol olduğu alanlarda yapılması. Bu spor Türkiye'de her geçen yıl ivme kazanıyor. Kanada, Alaska, Kafkaslar ve Himalayalar'da yapılan bu spor, ülkemizde ilk kez Kaçkar dağlarında yapılmaya başlandı.

Turkey Heliski şirket kurucusu isviçreli Thierry Gasser, Kaçkarlar'ın çok iyi sıkışmış bir kar tabakasının üstünde 40 santimetrelik bol karıyla bu spor için elverişli olduğunu söylüyor.

Maliyeti oldukça yüksek olan bu branş özel donanımlar gerektiriyor. Heliskinin profesyonel kayakçılar kadar iyi kayabilenler tarafından rağbet gördüğü anlaşılıyor. Türkiye'den bu sporu deneyenler arasında ise Ali Koç ve Cem Hakko var. Bu spor için gelen turistler arasında özellikle Fransa, İsviçre, Belçika, İngiltere ve Rusya'ndan ekipler bulunuyor.

Her yıl ortalama 150 civarında yabancı kayakçı sırf heliski için Trabzon'a inip, Rize Ikizdere'ye geliyor. Sayının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor.

Son günlerde iş dünyasında sık konuşulur olan bu sporun yapıldığı Cimil Yaylası'nda, 2008'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı, Ridos Thermal Hotel & Spa'nın sahibi Kasım Ekşi ile konuştuk. Ekşi, yabancıların ilgisinden çok memnun ancak yerli iş adamlarım da bekliyor.

Zamanında Cem Hakko ortaklık teklifini reddetmiş

Türkiye'den ilgi var mı

Yok gibi. Bir ara Ali Koç geldi, bu sporu denedi. Cem Hakko zaman zaman geliyor. Bu işi yapan Thierry Gasser ilk Türkiye'ye geldiğinde Cem Hakko'ya ortaklık teklif etmiş. 'Ben çok yoğunum bir arkadaşımla tanıştırayım' demiş. Philippe Amram'a (First ve Falım üreten İntergum'un veliahtı) göndermiş onları, 2006'da başladılar. Yabancılar özel jetleriyle geliyorlar. Trabzon Havaalanı'na gidin günde 4-5 tane jet iniyor. Onların hepsi bizde kalıyor. Bir keresinde hatırlamıyorum adım, çok zengin biri geldi. Bizde Fransız şarabı yoktu. Adam uçağını Fransa'ya gönderdi. Uçağıyla aldırtıp getirtti. Bir helikopterle başladık, şimdi üç helikopterle hizmet veriyoruz.

Siz burada oteli yaparken, neyi hedeflediniz

Otelimizi Başbakan açtı. 20 milyon dolar harcadık. 350 yatak kapasiteli. Deli cesareti ile bu işe giriştik. Bu yıl 16 odak butik bir otel daha açacağız. Burası tesisleşmek için müsait.

Başbakan'ın köyüne 20 km

Buraya gelenler nerede kalıyor

Ridos'ta kalıyorlar. 30 dönüm üzerine kurulu termal otel. Suyun içinde 4 bin 600 çeşit mineral var. Kayakçıların burayı tercih etmelerinin sebeplerinden biri de kaydıkları zaman şişen adalelerine bu minerallerin iyi gelmesi. Burarım en büyük özelliği Karadeniz'e çok yalan olduğu için denizden çıkan buhar rüzgar yoluyla dağa gidip orada kara dönüşüyor. Kristalleşmiş çok kaliteli kar var.

Oteliniz ne kadar yükseklikte

900 metre yükseklikte. Dağın rakımı 4400 metre. Havaalanından otelin olduğu yer 90 km. Başbakanımızın doğduğu Güneysu'ya 20 km yakınlıkta.

Yazın ilgi nasıl

Otel ilk açıldığı zaman Trabzon'dan geliyorlardı. Sonra Giresun, Ordu, Samsun'dan gelmeye başladılar. şžimdi özellikle yazları Arap turistler oteli tıka basa dolduruyor.

2010'da ne kadar ciro elde ettiniz

Yaklaşık 7 milyon dolar cirogeldi, bu yıl bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz.
Sabah/Sinan ÖZEDİNCİK


Geri Dön