01 / 05 / 2024

Rıfat Esed, Suriye devlet fonlarını kullanarak emlak imparatorluğu kurmakla suçlanıyor!

Rıfat Esed, Suriye devlet fonlarını kullanarak emlak imparatorluğu kurmakla suçlanıyor!

Beşşar Esed’in amcası Hama ve Tedmür Kasabı olarak anılan Rıfat Esed, Suriye devlet fonlarını yasa dışı yollardan kullanarak emlak imparatorluğu kurmakla suçlanıyor.



Suriye’de 10. senesine giren iç savaş sürecinde rejimin en büyük sıkıntılarından biri bu savaşın finanse edilmesi oldu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Rusya ve İran’ın askeri teçhizatın yanı sıra finansman destekleriyle günümüze kadar bir biçimde devam eden savaş, rejim bölgelerinde zengin kesimi daha da zengin ederken yolsuzluk ve karaborsa faaliyetleri savaş ağalarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan bir başka ilginç olay da Beşşar Esed’in amcası Hama ve Tedmür Kasabı olarak da anılan  Rıfat Esed’in Fransa’da yargılanmaya başlaması oldu. 1998 yılına kadar başkan yardımcılığı yapmış olsa da sürgünde bulunan Rıfat Esed, Suriye devlet fonlarını yasa dışı yollardan kullanarak emlak imparatorluğu kurmakla suçlanıyor. Rıfat Esed’in İspanya'daki 770 milyon dolarlık servetine yine bir soruşturma kapsamında 2017 yılında el konulmuştu. Fransa'daki yargılama ile ortaya çıkan bir diğer ilginç nokta ise 4 eşi ve 16 çocuğu olan Rıfat Esed’e Suudi Arabistan kraliyet ailesinin her ay en az 1 milyon dolar "hediye" göndermesi oldu. Bu da tarihsel olarak farklı ittifak kümeleri içisinde yer alan Esed rejimi ile Suud ailesinin arka planda süren ilişkilerini göstermesi açısından oldukça manidardı. 

Esed ailesi devasa bir emlak imparatorluğunu mu yönetiyor?


Geri Dön