04 / 05 / 2024

Rıfat Hisarcıklıoğlu: Yeni yatırımlar ve büyüme zorlaşacak!

Rıfat Hisarcıklıoğlu: Yeni yatırımlar ve büyüme zorlaşacak!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB ) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde finansmanın azalacağını, bunun da uzun vadede iş dünyası için hayatı zorlaştıracağını belirtti...




Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde finansmanın azalacağını, bunun da uzun vadede iş dünyası için hayatı zorlaştıracağını belirterek, "Yeni yatırımlar ve büyüme zorlaşacak. Balkan ülkeleri arasında işbirliğini geliştirmek için yeni araçlar geliştirmeliyiz" dedi.  


TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, Hisarcıklıoğlu, Atina'da Balkan Odalar Birliği'nin 2014 yılı 1. Genel Kurulu'na katıldı. Küresel ekonomik kriz sonrasında ABD'de başarılı büyüme oranları görülürken, Avrupa ülkelerinin de toparlanma sürecine girdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu,bunun, Balkan ülkeleri ekonomileri için çok önemli bir gelişme olduğunu, ancak gelecek dönem herkesin dikkatli olması gerektiğini kaydetti. 


Önümüzdeki dönemde, finansmanın azalacağını, bunun da uzun vadede iş dünyası için hayatı zorlaştıracağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu,"Yeni yatırımlar ve büyüme zorlaşacak. Balkan ülkeleri arasında işbirliğini geliştirmek için yeni araçlar geliştirmeliyiz" ifadelerini kullandı. 


"Yeni bir yatırım kulübü oluşturuluyor"


Hisarcıklıoğlu, gelişmekte olan piyasaların küresel ticaretten daha büyük pay almaya başladığını, ABD'nin bu eğilimi tersine çevirmek için yeni bir girişimde bulunduğunu ifade etti. 


Avrupa Birliğiyle başlatılan Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın küresel ekonominin üçte ikisine tekabül ettiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: 


"Yeni bir kulüp oluşturuyor. Bu sadece bir ticaret kulübü değil. Bu bir yatırım kulübü. Küresel ticaret ve bütün mal ve hizmetlerin standartları açısından kuralları yeniden yazacaklar. Bu hepimizi doğrudan etkileyecek. Biz, Balkan ülkeleri olarak, çok dikkatli olmalıyız. Çünkü biz Avrupa'nın bir parçasıyız. Bir kısmımız Avrupa Birliği üyesi, diğerlerimiz önümüzdeki yıllarda üye olmayı bekliyor. Şu noktada iki önemli sorun mevcut. 


"Brüksel'de haklarımızı korumak için lobi eylemlerine başlamalıyız" 


Birincisi, bu yeni ticari oluşumun Balkan ülkelerine olası etkilerini araştırmamız gerekiyor. AB kurumları araştırma raporları üzerinde çalışıyorlar ancak hepsi Avrupa ülkelerine odaklanıyor. Bu da demek oluyor ki biz TTIP'nin Balkan ekonomileri üzerindeki etkilerine odaklanan yeni bir araştırma raporu oluşturmalıyız. Buna ek olarak Brüksel'de haklarımızı korumak için lobi eylemlerine başlamalıyız. 


İkinci olarak, bildiğiniz gibi, hepimiz AB üyesi değiliz. Ancak AB ile Gümrük Birliği ve STA'larımız mevcut. Bu da demek oluyor ki Amerikan ve Pasifik şirketleri için açık piyasa teşkil edeceğiz, öte yandan onların piyasaları bize kapalı olacak. Balkan ülkeleri olarak haklarımızı hep birlikte savunmamız gerekmekte. Avrupa Komisyonundan TTIP'ye bütün Balkan ülkelerini dahil etmesini talep etmeliyiz. İnanıyorum ki Avrupa Dönem Başkanı olarak Yunan dostlarımız bize bu konuda yardımcı olabilir." 


"Girişimci çekmek başarı için kilit faktörlerden birisi olacak"


Ülkelerin yenilikçi girişimcileri çekmek için mücadele verdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, gelecek yıllarda daha çok girişimci çeken ülkenin kazançlı çıkacağını belirtti. Balkan ülkelerinin daha çok girişimci çekmek için strateji geliştirmesi gerektiğine işaret etti. 


Balkan ülkeleri olarak turizm açısından çok şanslı olduklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu konuda da işbirliği içerisinde olunmasının gerektiğini ifade etti. 



Dünya


Geri Dön