21 / 12 / 2024

Rıfat Hisarcıklıoğlu: Türkiye'nin vazgeçilmez tek sektörü inşaattır!

Rıfat Hisarcıklıoğlu: Türkiye'nin vazgeçilmez tek sektörü inşaattır!

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, inşaat sektörünün 200'den fazla sektörü direkt etkilediğini bu nedenle de Türkiye için vazgeçilemeyecek tek sektör olduğunu ifade etti.



TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Türkiye'nin 2010 yılından sonra 2015 yılma kadar büyümesinin durduğunu söyleyerek "Her yıl bir seçim oldu. Seçimler ekonomiye fayda sağlamaz. Erken seçim olursa 2016'yı da kaybederiz" dedi.


Çoğunluğunu Rüzgarlı esnafının oluşturduğu Tesisat İnşaat Sanayi Malzemecileri Derneği TİMKODER 'in geleneksel hale getirdiği iftar yemeği Ulucanlar Cezaevi'nde düzenlendi. İftar yemeğine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TİMFED ve TİMDER Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri, TİMKODER Danışma Kurulu üyeleri, Üretici firmaların Ankara'daki Yönetici ve temsilcileri katıldı. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ TÜRKİYE'NİN LOKOMOTİFİDİR

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu; TİMKODER'in geleneksel hale getirdiği iftar yemeğine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Derneğimizden Alllah razı olsun, büyük hayır ve hizmetler yapmaya ve bizi bir arada tutmaya devam ediyorlar." diyerek dernek yönetimine teşekkür etti. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda olduğunu, 200'den fazla alt sektörü direkt etkileyen sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu "Bir inşaat yapılırken 150 farklı meslek kolu etkilenmektedir. İnşaatta yaklaşık 25 bin değişik parça üretilir. Bu nedenle Türkiye için vazgeçilemeyecek tek sektör inşaat sektörüdür" dedi. 


SEKTÖRDE KÜÇÜLME DEVAM EDİYOR 

2015 yılında sektördeki küçülmenin devam ettiğine değinen Hisarcıklıoğlu 2015 yılı ilk çeyreğinde sektörün yüzde 3,5 küçüldüğünü, inşaat malzemesi üretiminin yüzde 7 gerilediğini ve inşaat malzemesi ihracatının yüzde 15 azaldığım belirten Hisarcıklıoğlu toplam yapı ruhsatlarının da yüzde 45 azaldığını söyleyerek bunun gelecek açısından müthiş bir sinyal olduğunu, inşaat göstergelerinin gelecek açısından öncü göstergeler olduğunu dile getirdi. 


KAREKODLU ÇEK KULLANIN 

Sonuçta Türkiye Ekonomisi'nde bir yavaşlama ödemeler de de sıkıntı yaşandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Karşılıksız çıkan çeklerin değerinin yüzde 49 arttığına dikkat çekti. "TOBB olarak gelen talepler doğrultusunda kare kodlu çeki devreye soktuk. Bankacılık sistemi yavaş yavaş buna geçiyor. Müşteri geldiği zaman karekodlu çek isteyin. Ekonomi yavaşlıyor. İnşaatta büyüme yok şu anda. Paranızı riske atmak istemiyorsanız, muhakkak kendinizi garanti altına alın. Yoksa batağa çalışırız. Benim sizden ricam, bankacılık sistemi içerisindeki karekodlu çeki aldığınız zaman benim çekim 10 kişiden dolanıp size gelse, okuttuğunuz zaman ben borcumu ödüyor muyum ödemiyor muyum? Bunu görebiliyorsunuz. Son 3 ayda ne kadarlık karşılıksız çekim var bunu görebiliyorsunuz. Lütfen karekodlu çek isteyin. Ya da alacak sigortasını kullanın" dedi. Hisarcıklıoğlu, sektördeki işyerlerinin çalıştırdıkları elemanları mutlaka UMEM Beceri'10 kapsamında istihdam etmelerini, böylece maliyetlerinin yüzde 18 düşeceğini vurguladı. 


KİŞİ BAŞINA GELİRİMİZ HALA 10 BİN DOLAR 

Türkiye olarak 2002'den sonra yüzde 7lik bir büyümeye alıştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu "2010'a kadar neredeyse ortalama her yıl yüzde 7 büyüdük. Fakat 2010'dan sonra kişi başına gelirimiz 10 bin $, 2015 yılında hala 10 bin $ yani olduğumuz yerde sayıyoruz. Niye? Her gün seçim vardı da ondan. Seçimin olduğu devrede hiçbir hükümet hiçbir yapısal reform yapamaz. İktidar kim olursa olsun. Esas çözülmesi gereken işleri yapmazlar. Ne yaparlar? Seçimi kazanmaya yönelik çalışırlar. O konumda kim olsa aynısını yapar. 


SEÇİM SARMALINA GİRDİK 

Ama 2010'dan sonra bir seçim sarmalı yıla girdik. Ve Türkiye'nin büyümesi yüzde 2,9'a düştü. Türkiye'nin nüfus artışına baktığımızda bununla bizim rekabet edebilme, uluslararası arenada rekabet edebilme şansımız yok. Onun için hem piyasaların açılması, hem Türkiye'nin etrafında dönen dolapların bertaraf edilmesi için güçlü bir hükümete ihtiyaç var. Ama Türkiye'de hükümet var mı? Yok. Hızla yeni bir koalisyon hükümetinin kurulup bunların ele alınması lazım. Artık vakit kaybetmememiz gerek. Biz vakit kaybettikçe yanı başımızdakiler bizi sollayıp geçiyorlar. 


HALKIN İRADESİ MECLİSE YANSIDI 

Halk Haziran'da iradesini gösterdi. Seversiniz sevmezsiniz. Katılım noktasında en yüksek katılımın olduğu bir genel seçim yaşadık. Seçime katılanların yüzde 96'sının oyu meclise yansıdı. Meclis'te halkın iradesi artık tescil oldu. Halktan yetkiyi almış 550 milletvekili bir an önce koalisyon hükümetini kurup göreve başlamalıdır" dedi. 


RAMAZAN HOŞGÖRÜ AYIDIR 

TİMKODER Başkanı Yunus Altun'da, Ramazan ayının sevgi, saygı ve hoşgörü ayı olduğunu belirterek, "Bizlerin de birlik beraberlik içerisinde bir arada olmamız bu anlamda çok çok önemlidir"dedi. 

Derneklerinin 20 yıl önce Rıfat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde kurulduğunu belirten Altun, bugüne kadar derneğe hizmeti geçmiş bütün başkan ve yönetim kurulu üyelerinin özenli çalışmalarıyla Ankara'da ve Türkiye'de önemli bir yer edindiklerini dile getirerek "Yakında yeni kurulacak hükümetin bir an önce kurulmasını ve vatanımıza hayırlı olacak bir hükümetin oluşmasını Cenab-ı Allah bize nasip eylesin" dedi. 


Anadolu


Geri Dön