06 / 05 / 2024

Esed ailesi devasa bir emlak imparatorluğunu mu yönetiyor?

Esed ailesi devasa bir emlak imparatorluğunu mu yönetiyor?

İngiliz STK, “Global Witness”, Suriye rejiminin başındaki Esed ailesinin Avrupa’daki servetiyle ilgili bazı bilgiler paylaştı.




Suriye’de milyonlarca insan açlık ve yoklukla mücadele ederken, Esed ailesinin Avrupa ve Rusya’da milyar dolarlık serveti olduğu açıklandı. Yeni Şafak'tan Hatice Saka'nın haberine görei İngiliz Sivil Toplum Örgütü ‘Global Witness’ Suriye rejiminin başındaki Esed ailesinin Avrupa’daki servetini paylaştı. Yolsuzlukla mücadele konusunda yayınlanan bu raporda, ailenin servetinin büyüklüğüne dikkat çekildi. 


GAYRİMENKUL BARONU

İngiliz kuruluşun raporu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in amcası Rıfat Esed’in Avrupa’da değeri yüz milyonlarca dolarla belirtilen bir emlak imparatorluğu kurduğunu aktarıyor. Rıfat Esed’in Fransa’nın başkenti olan Paris’te 3 bin metrekarelik alanı kaplayan iki köşk ile buna ek olarak bir at çiftliği mevcut. Aynı kişinin sadece İspanya’da 500’den fazla mülkü bulunuyor. ‘Hama Kasabı’ olarak da tanınan Rıfat Esed, Suriye’nin başkan yardımcılığını yapmıştı ve ayrıca ‘Savunma Tugayları’ ordusunun da komutanıydı. 1982'de Hama şehrine yapılan saldırıda önemli rol oynadı.

RUSYA’DA SERVET YATIYOR

Global Witness raporunda Esed rejimine destek veren Mahluf ailesine yönelik analiz de bulunuyor. Beşşar Esed’in annesinin sülalesi olan ve ülke kaynakları uzun seneler sömüren Mahlufların sadece bir üyesinin Moskova’da 40 milyon dolar değerinde servete sahip olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz sene İngiliz Financial Times gazetesindeki makalesinde Henry Foy, Beşşar Esed ve ülkenin en güçlü ailesi Mahluflar arasındaki ilişkiye değinmişti. Henry Foy, Esed ve Esed’in kuzeni Hafız Mahluf ailelerinin Suriye’deki gelişmelerden dolayı paralarını Rusya’ya kaçırdıkları ve milyonlarca dolar değerinde gayrimenkul aldıklarını duyurmuştu.

KUZENLE MAL KAVGASI


Suriye’de yolsuzluğun sembolü olan kuzen Rami Mahluf ve Beşşar Esed arasında mal kavgası da başladı. Rami Mahluf bir video yayınlayarak Esed’in kendisinden ‘vergi kaçırdığı gerekçesiyle’ 3 milyar dolar para istediği iddiasında bulundu. Mahluf, “Ödemeye istekliyim ama hepsini birden ödeyemem. Seni utandırmayacağım. Sana yük olduğumu görünce işlerimden vazgeçtim” diye konuştu. Suriye rejimi, Rami Mahluf’a ait şirketlere ve Suriye’nin en büyük cep telefonu şirketleri arasında olan devlete ait Suriye Telekom’daki (Syriatel) Mahluf hisselerine karşı bir dizi tedbir kararı aldı. Ortaya atılan iddialara göre kuzen Mahluf, Esma Esed’i suçluyor ve varlıklarına ilişkin tartışmalarının arkasındaki ismin o olduğunu söylüyor.


Geri Dön