01 / 05 / 2024

Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi kuruluyor!

 Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi kuruluyor!

Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen yarışmada Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz, Sinanoba’da Rıfat Ilgaz adına bir kültür merkezi kuracaklarını söyledi




Usta yazar Rıfat Ilgaz, ölümünün 19. yılında “Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali”nde anılıyor. Rıfat Ilgaz’ın müze haline getirilen evinin de ziyaret edildiği etkinlik kapsamında panel, sergi ve konserler düzenleniyor.


Bu akşam son bulacak festivalde, önceki gün de Cideli çocuklardan kurulu 140 kişilik “Rıfat İlgaz Çocuk Korosu” bir konser verdi. Usta yazarın fotoğrafının basılı olduğu tişörtleri giyen çocuklar Ilgaz’ın “Elim eline değsin / Isıtayım üşüdüyse / Boşa gitmesin son sıcaklığım” şiirini yorumladı. 


15 yıldır Cide’de müzik öğretmenliği yapan Muharrem Baz’ın yönetimindeki koro, daha önce de yarışmalardan ödüller almıştı.


Öte yandan Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz da Eylül ayında İstanbul Sinanoba’da, Çınar Yayınları olarak “Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi”nin açılışını yapacaklarım duyurdu. Özellikle çocuklara yönelik tiyatro, müzik çalışmalarının da devam edeceğini belirten Aydın Ilgaz, resim sergileri ve söyleşi gibi etkinliklerin de yapılacağını söyledi.


Sarı Yazma’nın isim hakkı


Aydın Ilgaz ayrıca, Rıfat Ilgaz’ın aynı isimli bir romanı da bulunan ve Cideli kadınların taktığı “Sarı Yazma”nın Çınar Yayınları olarak patentini aldıklarını belirtti. Ilgaz, son olarak şunları söyledi:


Sarı Yazma’nın isim hakkı Cide halkının olmalı. Bu nedenle bu isim hakkını Cideli gençlere veriyorum. Sarı Yazma sadece Cide’de üretilsin, iş ticarete dökülmesin. Bunun geliri de Cide’de okuyan çocuklara kalsın.


Aydın Ilgaz ileriye dönük olarak da Cide’de Sarı Yazma üzerine Mimar Sinan Üniversitesi’nden bir hocayla boyama teknikleriyle ilgili bir atölye kurulmasını planladıklarını söyledi.


Cumhuriyet



Geri Dön