28 / 04 / 2024

Risk altındaki binaların yüzde 15'i dönüştürüldü!

Risk altındaki binaların yüzde 15'i dönüştürüldü!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'da afet riski altındaki 500 bin haneden yüzde 15’inin dönüşümünün tamamlandığını açıkladı. Bakanlık yaptığı açıklamada dönüşüm hedeflerinin tutturulamadığını ifade etti.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Depreme hazır bir Türkiye için kentsel dönüşüm seferberliği çerçevesinde, sağlıksız ve dayanıksız durumda bulunan 500 bin hanenin dönüşümü” hedefini tuturabilmek adına afet riski olan hanelerin dönüşüm çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bugüne kadar risk altında bulunan hanelerin yüzde 15'i dönüştürüldü. 

BirGün Gazetesi'nden Burcu Cansu'nun haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet riski altında bulunan 500 hanenin sadece yüzde 15'ini dönüştürebildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan 2018 Faaliyet Raporu’na göre; hedefin gerçekleşmeme sebebi, şu şekilde açıklandı: “Dönüşüm projeleri özel hesabında yeterli düzeyde ödeneğin bulunmaması ve Cumhurbaşkanlığı Hükumet sistemine geçilmesi ile birlikte dönüşüm alanlarının belirlenmesinin il bazında yapılacak dönüşüm strateji planları kapsamında değerlendirilmesi yönünde alınan karar nedeniyle belirlenen hedef 2019 yılı içerisinde gerçekleştirilecektir.”

Yıkım işlemleri uzun sürdü 

Dönüşüm programı kapsamında yıkılması planlanan riskli alan ve yapılarla ilgili olarak da “2018 yılında riskli alanlarda bulunan 556 bin 640 birim ve riskli yapılarda bulunan 595 bin 873 birim olmak üzere toplam bir milyon 152 bin 513 birimden 513 bin 695’inde yıkım işlemi tamamlanmıştır” denilerek bir açıklama yapıldı. Yıkım işlemlerinin hak sahiplerince alınan karar ve kamulaştırma davaları sonucu belirlenen bedellerin karşılanması gibi anlaşma veya hukuki süreçlerin uzaması sebebiyle yıkım işlemlerinin beklenenen daha uzun sürdüğü açıklandı. 

Raporda dikkat çeken bir başka husus ise kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan 12 hedefin gerçekleşmemesi oldu. Gerçekleşmeme nedeni “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin yapılması planlanan projeleri de kapsadığından gerçekleştirilmesi öngörülen projelere” başlanamaması olarak ifade edildi. 

Raporun sonuç bölümünde  “Afet riski altındaki alanların ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevre koşullarına uygun dönüşümü sağlanacak, afetlerdeki hasar ve kayıp riski asgari seviyeye indirilecektir. Bu plan çerçevesinde, yılda en az 300 bin konut, 2023’e kadar 1 milyon 500 bin, gelecek 20 yıl içinde ise tamamı, yani 6 milyon 700 bin konut dönüştürülecektir” ifadelerine yer verildi. 


Geri Dön