28 / 04 / 2024

Risk değerlendirmesi kimler yapar?

Risk değerlendirmesi kimler yapar?

İşyeri ve kapıcısı olan apartmanlar için yapılası zorunlu tutulan risk değerlendirmesi kim tarafından yapılıyor? Risk değerlendirmesi kimler yapar? İşte yanıtı...



Risk değerlendirmesi kimler yapar?

30 Aralık 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve işyerleri ile kapıcıya sahip apartmanlar tarafından uygulanması zorunlu tutulan Risk değerlendirmesi yapılması gerektiğini biliyorsunuz ama kimin yapacağı konusu hakkında bilginiz yoksa, "Risk değerlendirmesi kimler yapar?" sorusunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.


Risk değerlendirmesi kısaca; bir işyerinde mevcut olan ya da olması ihtimal bulunan  zarar verici niteliğe sahip tehlikelerin belirlenmesi ve bu tehlikelere karşı önlem alınması için gereken çalışmaları ifade ediyor.


Söz konusu değerlendirme yapılırken belli bir sıranın izlenmesi gerekiyor. İlk olarak iş yeri ya da apartmanın risk hususuna giren durumlar belirtiliyor. Daha sonra iş yeri ya da apartmanın mevcut tehlikeleri belirleniyor. Belirlenen risk ve tehlikelere karşı kontrol önlemleri tespit ediliyor. Hasar, zarar ve yaralanmanın şiddeti tespit ediliyor. Tespitten sonra söz konusu tehlikeli durumların meydana gelme olasılığı yazılıyor. Şiddet ile olasılık çarpılarak riskin ağırlığı bulunuyor. Risk değeri değerlendirmesi yapılarak ek önlemler alınıyor.


Risk değerlendirme cezaları..

Risk değerlendirmesi yönetmeliği 2013' e göre risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3.234 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 4.851 TL, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlama yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene 1.617 TL idari para cezası uygulanıyor. Eğer apartmanlar, yıl sonuna kadar risk değerlendirmesi yaptırmazsa, söz konusu miktar 60 bin TL'yi buluyor. Peki "Risk değerlendirmesi kimler yapar?"


Risk değerlendirmesi kimler yapar?

Çok çalışana ait büyük firmaların risk değerlendirmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmiş uzmanlık belgesi olan, İş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri tarafından yapılabiliyor. Tek bir kapıcı olan apartmanların risk değerlendirmeleri ise yönetim tarafından hazırlanabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön