29 / 04 / 2024

Riskli binalarda tedirgin yaşamlar!

Riskli binalarda tedirgin yaşamlar!

İstanbul'da meydana gelen 5.8’lik depremin sonrasında riskli görülerek hakkında boşaltma kararı verilen binalarda hâlâ yaşam sürüyor. Her an yıkılabilecek bu binalarda oturmaya devam edenler tedirgin...



Geçtiğimiz ay meydana gelen deprem sonrasında İstanbul'ds bir çok vatandaş riskli bina ihbarında bulundu. Bazı binalar boşaltıldı. Fakat bazı binalar da riskli olmasına rağmen boşaltılmadı ve yaşam devam ediyor. Bağcılar’da 9 binalık bir sitede İstanbul’da meydana gelen 5.8’lik depremin sonrasında 2 binanın kolonları patlamıştı.

Milliyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre; Hem bu binalar hem de diğer binalarda yapılan incelemeler sonrasında sitenin tamamı için tahliye kararı verildi. Tahliye kararına rağmen kiralık ev bulamayan vatandaşlar hâlâ sitede oturuyor. Kadıköy Yeldeğirmeni’nde de son depremde çatlaklar meydana gelen binada boşaltılma kararına rağmen hâlâ yaşam devam ediyor. 

Riskli binalarda tedirgin yaşamlar!

Kiralar yüksek

Bağcılar ilçesinin Şehit Hacı Alkan sokağındaki sitedeki evinden çıkmayan site sakinlerinden Canan Doğru, "Kiralık ev arıyoruz fakat kiralar çok yüksek. Burada kentsel dönüşüm olacağını söylediler. Binamız çürük. Tedirginiz. Evimin bir an önce yıkılıp yenisinin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. Aynı sitede yaşayan Cihan Doğru da tedirgin olduklarını fakat ev bulmakta zorlandıklarını belirtti. Doğru, “Bu durumu fırsata çevirdiler. Bu bölgede kiralar çok yükseldi" dedşç Sitede dükkan işleten Yunus Doğan ise şu ifadeleri kullandı; "Burada ada bazında 236 daire var. Hepsinin hakkında yıkım kararı var. Burada yaşayanlara çıkmaları için süre tanındı. Dairelerde yaşayanların çoğu taşındı. Ben de dükkan yeri bakıyorum. Bulunca hemen çıkacağım"

Riskli binalarda tedirgin yaşamlar!

Lokanta faaliyette

Boşaltılma kararı verilen binalardan biri de Kadıköy Yeldeğirmeni’nde yer alıyor. Binanın altında aktif olarak kullanılan lokantanın işletmecisi Efrahim Gökçeoğlu, "Depremden sonra bina inceleme yapıldı ve kaymakamlık binadan çıkmamız gerektiğini söyledi. Yeni bir dükkan bulunca çıkacağız. Tedirginiz ama yeni yer bulmak çok zor" şeklinde konuştu. Kuru temizleme dükkanı işletmecisi Gökhan Balçak ise şunları söyledi;

"Bize binadan çıkmamız gerektiği söylendi. Dairelerdeki herkes çıktı. Sadece dükkanlar çalışmaya devam ediyor. Başka bir yerde dükkan tuttum, taşınacağım. Böyle bir durumda burada kaldığımdan dolayı çok tedirginim"

Riskli bina altında bulunan bir başka dükkan işletmecisi Sadiye Karakaş da "Binada inceleme yapıldı. Bina sağlam. Sadece güçlendirme yapılacak" dedi.

10 adımda riskli yapı süreci!

İstanbul’un semt semt jeolojik röntgeni!

İstanbul'da 5 bin 253 riskli bina ihbar edildi!


Geri Dön