02 / 05 / 2024

Riskli yapı başvurusu için istenen belgeler!

Riskli yapı başvurusu için istenen belgeler!

Kat maliklerinden birinin lisanslı özel kuruluşlardan birine başvurarak risk raporunun Bakanlıktan onayı alındıktan sonra bu yapı riskli yapı olarak nitelendiriliyor. Peki, riskli yapı başvurusu için istenen belgeler neler?



Riskli yapı başvurusu için istenen belgeler!


Riskli yapı; riskli alan içerisinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkıma veya ağır hasar görme riski taşıdığı tespit edilen yapılar olarak karşımıza çıkıyor. 


Belediyeler, il özel idareleri, malikler tarafından talep edilmiş olan bölgeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulunduğu takdirde teklifler de değerlendirilerek Bakanlar Kurulu tarafından riskli yapı olarak ilan edilebiliyor. 


Kat maliklerinden birinin lisanslı özel kuruluşlardan birine başvurarak risk raporunun Bakanlıktan onayı alındıktan sonra bu yapı riskli yapı olarak nitelendiriliyor.  


Riskli yapı tespit işlemi için bir çoğunluk aranmıyor. Kat maliklerinin başvuru yapabilmesi için bazı evraklar gerekli oluyor. Riskli yapı tespiti için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor;


*Lisanslı Firmanın İl Müdürlüğüne Dilekçesi

*Malikin Talep Dilekçesi 

*Malikin Tapu Belgesi Sureti 

*Malikin Kimlik Belgesi Sureti 

*Güncel Tapu Takyidat Belgesi 

*Vekaletname (Malik Adına Vekaleten İşlem Yapılması Durumunda)

*Yapının A.R.A.A.D.NET’ten Alınacak İnceleme Formu 

*Emlak Vergisi Bina Bildirimi 

*Bakanlık Teknik Eğitimine Katılım Belgesi Sureti 

*Jeoloji-jeofizik Mühendislerinin Oda Kaydı ve Beş Yıllık Tecrübelerini Gösterir Belge (Zemin Etüd Raporu Hazırlanması Durumunda Gerekli)


Riskli yapı tespiti, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarına büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar, tarafından tespit edilebiliyor. Lisanslı kurum ve kuruluşlar herhangi bir alan ile sınırlı olmaksızın Ülke genelinde riskli yapı tespiti yapabiliyor.


Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniyor. 



Riskli yapı başvuru dilekçesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön