Riskli yapı tespiti itiraz davası!
Ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme ihtimali bulunan, yapılara riskli yapı deniyor. Kat malikleri riskli yapı tespiti kararına itiraz edebiliyor. Riskli yapı tespiti itiraz davası nasıl açılır?
Riskli yapı tespiti itiraz davası!
Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme ihtimali bulunan tespit edilen yapılar riskli yapı olarak tanımlanıyor. Riskli yapıların tespiti riskli yapı lisans belgesine sahip kurum ve kuruluşlar tarafından yapılabiliyor.
Kat malikleri yapılarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırılabiliyor. Riskli yapı tespitinin yapılması için kat maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı yeterli oluyor. Bu hususta bir çoğunluk aranmıyor. Ancak kat maliklerinin tespit edilen bu karar itiraz etme hakları da bulunuyor.
Riskli yapı tespiti itiraz davası nasıl açılır?
Riskli yapı tespitine karşı malikler veya kanunî temsilcilerince on beş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe verilecek bir dilekçe ile itiraz edilebiliyor. Riskli yapı itiraz dilekçesi o il için yetkilendirilmiş teknik heyetin bulunduğu ildeki Müdürlüğe gönderiliyor.
Hak sahipleri, itiraz yolunu kullanmayıp, 6306 Sayılı Kanun’un 6. maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca, risk tespitinin hak sahiplerine tebliğinden veya öğrenilmesinden itibaren 30 gün içerisinde İYUK uyarınca bir iptal davası da açılabiliyor.
Risk tespit raporunun hak sahiplerine tebliğ edilmesinden sonra başlayacak olan dava süresi içinde, söz konusu itiraz talebinde bulunulursa, 30 günlük iptal davası açma süresi duruyor. O ana kadar işleyen kısım dava açma süresinin geçmiş kısmı olacak, idareden gelecek cevaba göre dava açma süresi, kalan süre açısından yeniden hesaplanıyor.
Üst makama başvuru yapılmasını takip eden 60 gün içerisinde, talebe cevap gelmez ise, talep reddedilmiş sayılıyor. İtiraz talebinin açıkça reddedilmesi ile veya 60 günlük süre sonunda zımnen reddedilmiş sayılması ile dava açma süresi kaldığı yerden tekrar işlemeye başlıyor. Ancak üst makama başvuru yolu zorunlu tutulmuyor. İstenirse böyle bir başvuruda bulunulmayıp doğrudan iptal davası açılabilmesi de mümkün oluyor.
Riskli yapı lisans belgesi alma şartları nelerdir?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com