22 / 12 / 2024

Riskli yapılara karşı hızlı tarama testi! Bina deprem testleri nedir, kaç aşamadan oluşur? 

Riskli yapılara karşı hızlı tarama testi! Bina deprem testleri nedir, kaç aşamadan oluşur? 

Hızlı Tarama Yöntemi ile depreme karşı dayanıksız, risk oranları yüksek binanın tespit ediliyor. Peki bina deprem testleri nedir, kaç aşamadan oluşur? 



İstanbul’da yapı stokunu tespit etmek için özellikle de 1999 yılı öncesi yapılarda ilgili tespitleri gerçekleştirmek ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için 2020 yılında Hızlı Tarama Yöntemi ile Bina İnceleme Projesi’ni başlatıldı. Hızlı Tarama Yöntemi ile ilgili adreslere giderek binalarda analizler yapıp sonuçları konut sakinleriyle paylaşılıyor.

İBB Hızlı Tarama Yöntemi ile  binaların depreme uygunluklarını ve risk yapıları tespit ediliyor. Peki Peki bina deprem testleri nedir, kaç aşamadan oluşur? İnşaat doktoru sosyal medya hesabından  Kadıköy Acıbadem'de bulunan bir yurt binasını analiz ederek, çıkan sonuçları paylaştı. 

İşte İnşaat doktorunun sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...

İnşaat Doktoru @insaatdr

Örnek bir binayı hızlı tarama testi ile test edelim

Bir binanın sağlamlığını ölçmek adına pek çok farklı test ve sistem geliştirilmiştir. Bu testlerin hepsinin amacı, yapım şekli ve maliyeti birbirinden farklı olmaktadır. 

Bina deprem testleri genel olarak üç farklı aşamadan oluşmaktadır. Bunlardan ilki yapısal hızlı tarama testleri, ikincisi yapısal hızlı tarama ile birlikte yerinde yapılan ikinci kademe inceleme testleri, üçüncüsü ise yapısal performans testleridir. 

İlk iki testin de ortak amacı riskli yapı tespiti yapabilmek ve deprem durumunda risk oluşturabilecek yapıların derecelerini saptamaktır. Bu testleri İBB ve çeşitli platformlar bilgi amaçlı gerçekleştirmektedir.

İnsaat Doktoru sistemimizden Kadıköy Acıbadem'de bulunan bir yurt binasını analiz ettiğimizde aşağıdaki sonuçlar çıkmakta, bu sonuçlar literatürdeki tüm hızlı tarama testleri gibi ön bilgi niteliğinde olup risk tespiti sağlamaktadır. 

Bu testimiz pek çok önemli parametreyi AFAD ve zemin etüdü haritalarından çekiyor. 99 depreminin data setini öğrenen sistemimiz akademik çalışmamız sürecinde tahmin başarı oranını oldukça yükseltti. Şu anda güvenirlik oranı en iddialı test diyebiliriz.

Üsküdar’da riskli yapılara karşı hızlı tarama testi: Başvuru sayısı 5 bin 41'e ulaştı!

İstanbul'da 1.556 yapı kendi yükünü bile taşıyamayacak durumda! Olası depremde 200 bin bina çok riskli! 

Geri Dön