27 / 04 / 2024

Rize Hemşin TOKİ projesinde son dakika: Kentsel dönüşümde binalar çürük zemine yapıldı iddiası! 

Rize Hemşin TOKİ projesinde son dakika: Kentsel dönüşümde binalar çürük zemine yapıldı iddiası! 

Rize'nin Hemşin ilçesinde inşa edilen binaların çürük zemine yapıldığı, kentsel dönüşüm adı altında bölgenin doğal güzelliğine zarar verildiği ileri sürüldü. İşte ayrıntılar....



İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Murat Kurum’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı iken Rize’nin Hemşin ilçesinde başlattığı kentsel dönüşüm projesi, ilçenin görüntüsünü değiştirdi. 

TOKİ tarafından sürdürülen ve 500 günde bitirilme sözü verilen proje, aradan 5 seneden fazla geçmesine rağmen henüz tamamlanamadı. 

Rize Hemşin TOKİ projesinde son dakika: Kentsel dönüşümde binalar çürük zemine yapıldı iddiası! 

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; üniversite hocalarının zeminin bina inşa edilmesine uygun olmadığına ilişkin rapor vermesine karşın  TOKİ  konutlarında su baskınları ve heyelan riski meydana geldiği, çıkma balkonların ayakta tutulabilmesi amacıyla sonradan destekler gerçekleştirildi. 

Hemşin’in doğal güzelliğine hasar veren proje, mülkiyet haklarının gasp edildiği sebebiyle mahkemeye giden yöre halkı tarafından da davalık duruma geldi. 

Söz konusu kentsel yenileme operasyonu ilk olarak 2006 senesinde gecekondu dönüşümü amaçlı yapılan Kentsel Yenileme Projesiyle başlamıştı. Belediye ile TOKİ’nin ortaklaşa hayata geçirmeyi planladığı proje mülkiyet hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle dava konusu oldu. 

Rize Hemşin TOKİ projesinde son dakika: Kentsel dönüşümde binalar çürük zemine yapıldı iddiası! 

Dava açan dükkan sahiplerinden Zekeriya Bekar, konuya ilişkin açıklamasında kentsel dönüşüm ismi altında o tarihten bu güne sürekli proje değişikliği yapılarak kazanılmış davaların arkasından dolanıldığını fakat pes edilmediğini dile getirdi. 

Zekeriya Bekar, bugüne kadar tüm davaları kazanmalarına rağmen, binaların çürük zemina inşa edilerek Hemşin’in adeta harabeye dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Bekar, söz konusu açıklamasında "Aslında 2005 yılında CHP’li belediye AB projesiyle yöreye uygun mimariyle konut ve dükkanları yenileyecekti. Fakat belediye AK Parti'ye geçince TOKİ projeyi değiştirdi, çok katlı bina inşa edilmesine karar verildi. Dükkan sahiplerine de, ‘paranızı alın buradan gidin’ denildi. Dava açarak mülkiyet hakkını ihlalden iptal ettirdik. Bu defa da kentsel dönüşüm diyerek projeyi yenilediler. 9 Eylül Üniversitesinin oluşturduğu bilirkişi heyeti zeminin bina yapımına uygun olmadığı yönünde rapor hazırladı. Bunun ardından acele kamulaştırma kararı alındı. Bu karara da dava açıp iptal ettirdik" bilgilerini verdi. 

Ardından 2018 yılında bölgenin Konut Rezerv Alanı ilan edildiğini aktaran Bekar, bu ilana da itirazda bulunduklarını, mahkemenin iptal kararı verdiğini, projenin revize edildiğini ancak onun da davalık olduğunu ve kararın beklendiğini belirtti. 

TOKİ binalarının çürük zemine inşa edilmesi sebebiyle adeta zor ayakta durduğunu dile getiren Bekar, "Kayan zeminde inşa edilen binaları kurtarmak için bin 500’e yakın fore kazık çakıldı. Fakat su yalıtımı yapılmamış olması sebebiyle binalar yağmurda suyun içinde kalıyor. Binaların balkonları çökmesin diye sonradan demirle destek bağlantıları kuruldu" açıklamasında bulundu. 

Sosyal medya fenomeninden pişmanlık açıklaması! Ev kiralarında yüzde 25 sınırı hata!

Akbank'tan büyük fırsat için son 30 saat! Başvuranlar 30 bin TL faizsiz krediyi kemiksiz olarak alıyor! 

Türkiye'de deprem ezberleri bozuluyor: İç Anadolu da dahil pek çok risksiz yer aslında deprem tehlikesinde!


Geri Dön