30 / 04 / 2024

Rize'de HES karşıtı eylem yapıldı!

Rize'de HES karşıtı eylem yapıldı!

Rize merkeze bağlı Küçükçayır köyünde Andon Deresi üzerinde yapılmak istenen hidroelektrik santraline (HES) karşı çıkan bir grup, kazı alanına araçlarını park ederek çalışmaları engelledi...




Rize merkeze bağlı Küçükçayır köyünde Andon Deresi üzerinde yapılmak istenen hidroelektrik santraline (HES) karşı çıkan bir grup, kazı alanına araçlarını park ederek çalışmaları engelledi.


HES inşaatının bulunduğu alana gelen, çoğunluğu köylülerden oluşan gruptakileri, araçlarını çalışma alanının ortasına park ederek eylem yaptı. Firma yetkilileri köye çekici getirerek, araçları kaldırmak isteyince vatandaşlarla aralarında tartışma yaşandı.


Jandarma olaya müdahale ederek vatandaşları ikna etmeye çalıştı. Gruptakiler jandarmanın ikna çabasına rağmen araçlarını bulunduğu yerden kaldırmadı. Vatandaşlar, daha sonra ateş yakarak nöbet tutacaklarını belirtti.


Grup adına açıklama yapan Kazım Delal, Rize şehir içme suyunu sağlayan Andon tesisleri üzerinde HES yapılmak istendiğini ve buna karşı çıktıklarını belirtti.


Eylemlerinin yasal olduğunu iddia eden Delal, "Araçların park edildiği yer kendi özel tapulu arazilerimiz. Çekici ile araçları kaldırmak istiyorlar. Bir araba ile başladık 10 araba oldu. Üzerimize baskı kurmak istiyorlar. Bu araziler bizim, onların değil. Derelerimizde su kalmadı. Bizi rahat bıraksınlar. Buradan kimseye verecek bir çakıl taşımız, bir bardak suyumuz kalmadı" dedi.


Vatandaşların dağılmaması üzerine, jandarma ekipleri de olay yerine yakın alanda beklemeye başladı.


AA


Geri Dön