01 / 05 / 2024

Roman vatandaşlara ev müjdesi!

Roman vatandaşlara ev müjdesi!

Hükümet, Roman vatandaşlara yönelik 5 yıllık yeni yol haritasını belirledi. "Roman Vatandaşlara Yönelik Sosyal İçerme Ulusal Strateji Belgesi 2016-2021" adı verilen belgeyle, Roman semtlerinin tamamına yönelik gerçekleştirilecek politikalar da netleşti.




Hükümet, Roman vatandaşlara yönelik 5 yıllık yeni yol haritasını belirledi. "Roman Vatandaşlara Yönelik Sosyal İçerme Ulusal Strateji Belgesi 2016-2021" adı verilen belgeyle, Roman semtlerinin tamamına yönelik gerçekleştirilecek politikalar da netleşti. 14 bölümden oluşan strateji belgesi ile okulu terk eden veya eğitimi yarıda kalan Roman çocukların ailelerine çocuğunu okula göndermesi karşılığında ek destekler sağlanacak. Roman vatandaşların barınma sorununa karşı devlet desteği verilecek. Mesleki eğitimden faydalandırılacak Roman vatandaşların nitelikli işlerde çalışabilmeleri için destek sağlanacak. 


Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları, yoksulluk ve sosyal dışlanmışlık riskiyle karşı karşıya kalınan bölgelerde uygulanacak strateji belgesinde ön plana çıkan başlıklar şöyle: 


BARINMA DESTEĞİ: Eğitim, istihdam, sağlık, sosyal yardım, barınma gibi 14 bölümden oluşan belgeyle, öncelikle Roman ailelerinin barınma sorunları bütçe imkanları doğrultusunda giderilecek. Çadırda yaşayan, uygunsuz şartlarda kalan ailelere, devlet destekli konut, barınma imkanları sağlanacak. 


OKULA GİDEN ÇOCUĞA YARDIM: Eğitimini yarım bırakan veya hiç okula başlamayan Roman çocuklarının, eğitim hayatlarını tamamlaması da strateji belgesinin öncelikleri arasında. Çocukların ailelerine okullarına devam etmesi karşılığında devlet desteği sağlanacak. 


SOSYAL DESTEKLER: Yoksullukla etkin olarak mücadele edilmesi için Roman ailelere sosyal yardımların daha etkin dağıtılması, aile eğitimi ve danışmanlık gibi hizmetler sağlanacak. Ailelerin özellikle ikinci basamak sağlık hizmetlerine erişimleri kolaylaştırılacak. Engelli Roman vatandaşlara yönelik de özel tedbirler hayata geçirilecek. Tüm Roman vatandaşlarının mesleki eğitimlerden yararlanması için devlet desteği verilecek. 


İzmir-Manisa-Balıkesir pilot il


Aile Bakanlığı'nın Kasım 2015 tarihi itibariyle 12 pilot ilde (Ankara, Adana, Balıkesir, Hatay, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Manisa, Mersin ve Tekirdağ) uygulama koyduğu projeyle, Romanlara özel danışmanlık hizmetleri verilecek, mesleki kurslara yönelimde ücretsiz taşıma hizmeti sunulacak. Projenin yürütüldüğü illerde 20 adet Sosyal Hizmet Koordinasyon Birimi oluşturacak olan Bakanlık, bu birimlerde ilk defa "Roman arabulucular" da istihdam edecek.


Yeni Asır


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışma hazırlıyor. Evi kötü olan Roman vatandaşların evleri yenilenecek


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Roman vatandaşlara yönelik ‘2016-2021 Sosyal İçerme Ulusal Strateji Belgesi hazırlıyor. Bakanlık, hazırladığı Strateji Belgesi’nde Romanlara yönelik yürütülecek politikaları belirleyerek bu konuda eşgüdümü sağlamaya çalışacak. Bu belge ile bakanlık evleri kötü olanların evlerini yenileyecek. Bakanlık ayrıca eğitim ve sağlık yardımında bulunacak. 


Bugün


Geri Dön