22 / 05 / 2024

Romanya'da cami inşa ediliyor!

Romanya'da cami inşa ediliyor!

Köstence'ye bağlı Cumpana Belediye Başkanı, Müslüman toplumun ibadet ihtiyacını karşılayacak bir caminin inşası için kolları sıvadı



İsviçre'nin yeni minare inşasını referandumla yasaklamasının yankıları sürerken, Romanya'da, Müslümanlara yönelik ayrımcılığın arttığı Avrupa'ya örnek olacak bir durum yaşanıyor. 
 
Köstence'ye bağlı Cumpana Belediye Başkanı, Müslüman toplumun ibadet ihtiyacını karşılayacak bir caminin inşası için kolları sıvadı. Eylül ayında başlanan inşaat 2 yılda tamamlanacak. 500 bin Euro'luk projenin tüm giderleri, belediye kasası ve AB fonlarından karşılanacak.

Tüm seçmenlerine eşit yaklaşımı ile takdir kazanan Belediye Başkanı Mariana Gaju, "Kasaba için yaptırdığım iki kilise ne kadar ihtişamlı ise camiyi de aynı güzellikte yaptıracağım. Bu bir başkan olarak halkıma karşı görevim. Çünkü camide çocuklarımız dinlerini, köklerini öğrenecekler." sözleriyle projeye sahip çıkıyor. Kendini 'Müslüman kardeşlerinin arasında doğmuş büyümüş biri olarak' tanımlayan Gaju, Avrupa ülkelerinin Müslüman toplumuna karşı tutumunu da eleştiriyor. 500 yıldır Müslüman ve Hıristiyan toplumunun iç içe yaşadığını, Müslümanlardan çok şey öğrendiklerini kaydeden Gaju, "İnsanlar arasında uyum, barış ve hoşgörünün tesisi için yeni kapılar açmalıyız." mesajı veriyor. 'Daha büyük bir cami' teklifinin Belediye Başkanı'ndan geldiğini belirten Cumpana'daki bin 200 kişilik Müslüman cemaat de modern bir camiye kavuşacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

Fransa'da ise Romanya'daki manzaranın tam tersi bir gelişme yaşandı. Ülkenin güneyindeki Castres kasabasında bir caminin duvarları Nazi sloganları yazılarak tahrip edildi. Nazi sembollerinin de çizildiği duvara ayrıca, domuz bacağı asıldı.
Zaman/Necdet Çelik Köstence


Geri Dön