27 / 04 / 2024

Rönesans Gayrimenkul Yatırım yüzde 25.1'ini halka arz edecek!

Rönesans Gayrimenkul Yatırım yüzde 25.1'ini halka arz edecek!

Türkiye ve Rusya olmak üzere iki ülkede ticari gayrimenkule odaklanan Rönesans Gayrimenkul Yatırım vites büyüttü. Yüzde 25.1 'ini halka arz eden RGY, elde edeceği 255 ile 375 milyon dolar arasında bir rakamı yeni yatırımlara aktaracak



Türkiye ve Rusya olmak üzere iki ülkede ticari gayrimenkule odaklanan Rönesans Gayrimenkul Yatırım vites büyüttü. Yüzde 25.1 'ini halka arz eden RGY, elde edeceği 255 ile 375 milyon doları yeni yatırımlara aktaracak.

Türkiye ve Rusya 'da 13 'ü kira getirisi sağlayan toplam 30 gayrimenkule sahip olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım (RGY), İMKB 'de işlem görmeye hazırlanıyor. Halka arz ile büyüme planları yapan RGY, gerçekleştirdiği AVM ve ofis projeleriyle Türkiye ve Rusya 'nın en güçlü gayrimenkul yatırım şirketleri arasında yer alıyor. Yüzde 23,1 'i sermaye artırımı, yüzde 2 'si de ortak satışı yoluyla olmak üzere RGY, toplamda yüzde 25.1 'ini halka arz edecek. 12-13 Mayıs tarihlerinde talep toplayacak olan RGY, halka arz edilecek hisselerin yüzde 20 'sini yurt içi bireysel, yüzde 10 'unu yurt içi kurumsal, yüzde 70 'ini ise yurt dışı kurumsal yatırımcıya sunacak. Konsorsiyum Liderliği 'ni Garanti Yatırım 'ın üstlendiği halka arzın yönetimini ise Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı ve CEO 'su Metin Ar gerçekleştiriyor. Ayrıca Avrupa, ABD ve Ortadoğu ülkelerinde roadshow etkinlikleri düzenleyen RGY, 9 gün içinde 80 kurumsal gayrimenkul yatırımcı ile bir araya geldi.

Dünyanın 18. büyük üst yapı inşaat firması olan Rönesans Holding 'in gayrimenkullerini çatısı altında topladığı RGY, halka arz fiyat aralığını 5 ile 6.40 TL olarak belirlerken 255 ile 375 milyon dolar arasında gelir bekliyor. Halka arz büyüklüğünün yüzde 15 'i oranında ek satış hakkını da elinde bulunduran RGY,   halka arz sonrası hisse değerinin 1.550 ile 1.984 milyon TL aralığında yer almasını hesaplıyor.

Avrupa Halka Açık Gayrimenkuller Derneği (EPRA) kriterlerine göre net aktif değeri 1 milyar 831 milyon TL olan RGY 'nin bugüne kadar yüksek gelir sağlayan 13 projeyi hayata geçirdiğine dikkat çeken RGY CEO 'su Cenk Arson,   şirketin Türkiye 'de AVM, Rusya 'da ofis ağırlıklı projelerle istikrarlı bir büyüme yakaladığının altı çizerek yaptığı açıklamada “Türkiye 'de ‘Optimum ' konseptiyle, outlet AVM anlayışına yepyeni bir boyut getirdik. Gayrimenkullerimizin yüzde 75 'i Türkiye 'de, yüzde 25 'i ise ikinci evimiz diye nitelediğimiz Rusya 'da yer alıyor. Optimum AVM zincirine  Ankara  ve İstanbul 'un ardından  Adana  'yı da ekledik. RGY 'nin Kozzy İstanbul, Gaziantep Sankopark ve şžirehan AVM gibi yatırımları da yüksek doluluk oranları yakaladı. Sibirya 'nın en büyük AVM 'si Aura 'yı geçtiğimiz günlerde hizmete açtık ” diye konuştu.

RGY 'nin ofis odaklı yatırımlarla Rusya 'nın saygın oyuncuları arasına girdiğini de dile getiren Arson, “St. Petersburg 'un en büyük ofis yatırımcılarından birisi olan RGY, Türkiye ve Rusya 'da toplam 410 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip. Son iki yılda aktiflerini yüzde 68.2 oranında büyüterek 2.6 milyar TL 'ye çıkaran RGY, öz kaynaklarını ise yüzde 118.5 büyüterek 1.6 milyar TL 'ye ulaştırdı ” diye konuştu.

3 yılda 750 milyon euro yatırım
RGY 'nin önümüzdeki üç yıl içinde yüksek gelir sağlayan tamamlanmış proje sayısını 23 'e çıkaracağını ve 500 milyon euro 'su Türkiye 'de olmak üzere yeni projelere 750 milyon euro aktaracaklarını söyleyen Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, arz gelirini yeni yatırımlara aktaracaklarını söyledi. şžu andaki göstergelerle Emlak Konut GY 'dan sonra İMKB 'de işlem gören gayrimenkul odaklı ikinci şirket olacaklarının altını çizen Ilıcak, “Rusya ve Türkiye 'deki yatırımlarımızı daha da büyüterek, bölgenin ticari gayrimenkul lideri olmayı hedefliyoruz ” dedi.

RGY 'nin halka arz hazırlık sürecinde karşılaştıkları olayları da aktaran Ilıcak, Türkiye 'nin ekonomisinin daha çok güçlenmesi gerektiğini kaydetti. şžu anda 21 milyon civarında çalışan orta direk mensubunun bulunduğunu belirten Ilıcak, “Bu rakamın 45 milyon civarına çıkması gerekiyor. çünkü Avrupa ülkelerinde oranlara bu seviyede. Bir de Avrupa Birliği 'ne her ne kadar entegre gibi görünsek de tam olarak girmemiz gerekiyor. çünkü 1990 'lı yılların başında Laleli 'den bavul ticareti yapan Polonya, şu anda tam bir Avrupa ülkesi görünümünde. Türkiye 'yi de çok seviyorlar ve oraya yatırım yapmamızı bekliyorlar ” diye konuştu.
Türkiye 'nin dış piyasalarda itibarının yükseldiğini gözlemlediğini belirten Ilıcak, ülkelerdeki yatırımcıların Türkiye 'ye bakış açıları hakkında da açıklamalar yaptı. Ortadoğu 'ya bu kadar yakın olup, çalkantılardan etkilenmediğimiz için Dubai 'nin Türkiye 'yi çok sevdiğini belirten Ilıcak, “şžimdi Dubai 'de yatırım yapacak ülke arayan ciddi bir sermaye var. Polonya, İsveç ve İngiltere 'de sadece Türkiye 'yi ve Rusya 'yı takip etmek üzere kurulan yatırım firmaları var. çünkü bu ülkelerin nüfusu gelişmekte. Alınacak daha çok yol olduğu için bu ülkelere yatırım yapmak üzere sıkı takip yapıyorlar ” diye konuştu.

31. Gayrimenkul K. Maraş 'ta
31. gayrimenkulünü birkaç gün önce K. Maraş 'ta alan RGY, kentteki eski otogar arsasını 34 milyon TL 'ye satın aldı. 60 bin metrekare civarında kiralanabilir bir alanı olması planlanan bir AVM kurmak üzere harekete geçen RGY, iki yıl içinde kentin ilk AVM 'sini kurmuş olacak.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com

Geri Dön