22 / 12 / 2024

Rönesans Holding: Yatırım devi!

Rönesans Holding: Yatırım devi!

Rönesans Holding’i artık sadece inşaat üzerinden tanımlamak doğru değil. En doğru ifadeyle faaliyet alanı şehir hastanelerinden enerjiye ve gayrimenkule uzanan dev bir yatırım holdingi...



Rönesans Holding, kuruluşundan bu yana geçen 26 yılda, 28 ülkede 75 bin kişiye istihdam sağlayan dev bir operasyona dönüştü. Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) müteahhitlik firmalarının ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri yıllık gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2019’da bir önceki yıla göre üç basamak yükselerek 33’üncü sırada yer aldı. Ama 6 milyar doları aşan cirosuyla Rönesans’ı artık sadece inşaat üzerinden tanımlamak doğru değil. En doğru ifadeyle faaliyet alanı inşaattan şehir hastanelerine, enerjiye ve gayrimenkule uzanan dev bir yatırım holdingi... Ve bu başlıklarda holding 2020’de hayli etkin olacak.

Aslında 2019 da Rönesans açısından hayli hareketliydi. Şirket 462 metre yüksekliğiyle Rusya’nın en yüksek binası unvanına sahip Lakhta Center’m inşaatını bitirdi. 2019’un sonunda yine Rusya’da tamamladığı diğer iki proje ise Yamal LNG Üretim Tesisi ve Sibur ZapSib-2 Etilen Kraker ve Hidrojen Fabrikası oldu.

Forbes'te yer alan habere göre; Kuzey Kutup Dairesi içerisinde yer alan Sabetta Bölgesi’nde sıcaklıkların zaman zaman -50 derecelere düştüğü, yılın 120 günü güneşin hiç doğmadığı, sert iklim koşullarının hâkim olduğu bir coğrafyada inşa edilen Yamal LNG Üretim Tesisi her biri yıllık 5,5 milyon ton LNG üretme kapasitesine sahip üç üniteden oluşuyor. Rusya’nın Tobolsk Bölgesi’ndeki Sibur ZapSib-2 Etilen Kraker ve Hidrojen Fabrikası ise 2020’de yıllık 1,5 milyon ton polietilen üretecek. Tesiste ayrıca yılda 244 bin ton yarı mamul üretimi gerçekleştirilecek. Toplam yatırım bedeli 9,5 milyar dolar olan tesis sayesinde Rusya’nın polietilen üretiminin yüzde 40’ın üzerinde artması bekleniyor.

Rönesans’ın 2019’da iş planında yer alan bir diğer başlık, doğalgazdan benzin üretmekti. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a 50 kilometre uzaklıkta, dünyanın doğalgazdan benzin üreten ilk tesisini toplam 1,7 milyar dolar yatırım bedeliyle Kawasaki Heavy Industries ile birlikte açtı. Tesisi, Amerikan Çevre Koruma Fonu “Çevre Dostu” ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ise “Yenilikçi Teknolojiler” sertifikalarıyla ödüllendirdi. Şu anda tesiste, dünyanın en çevre dostu benzini olarak kabul edilen “Euro 5” standardında benzin üretiliyor.

Rönesan’ın devam eden yatırımlarından Ba-şakşehir Şehir Hastanesi, Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi ile yurtdışmdaki Amur Doğalgaz İşleme Tesisi ve TouatGaz Doğalgaz İşleme ve Üretim Tesisi 2020’de tamamlanacak. Başakşehir Şehir Hastanesi, Rönesans Holding’e 2020’de yeni iş alanları da yaratacak. Zira şirket Türkiye’de sağlık sektörü, medikal inşaat ve hastane işletmesi konusunda elde ettiği tecrübeyi yurtdışına taşımaya hazırlanıyor.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile yapılan anlaşmayla ülkenin farklı bölgelerinde, üniversite bünyesinde 15 adet eğitim ve araştırma hastanesi kurulacak. Asıl büyük hikaye Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi. 2020’nin sonunda Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde inşaatına başlanacak tesis için yaklaşık 1,4 milyar dolar yatırım yapılacak. Bu projede Rönesans’a güçlü yabancı yatırımcılar eşlik ediyor: Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ve dünyanın lider EPC şirketlerinden Güney Koreli GS E&C. 2023’de hizmete geçecek tesis yıllık 450 bin ton kapasiteye sahip olacak.

İnşaatında 2 bin kişinin çalışacağı tesis, üretime geçtiğinde 600 kişilik istihdam yaratacak. Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nin faaliyete geçmesinin ardından kurulacak yan sanayi ve diğer tesislerle, bölgede nitelikli işgücü konusunda hızlı bir gelişim sağlanacak.

Rönesans’ın 2020’de yurtdışında tamamlayacağı projeler ise daha çok enerji alanında olacak. Bunlardan ilki Gazprom’un Doğu Sibirya Bölgesi’nde kuracağı Amur Doğalgaz İşleme Tesisi’nin harici üniteleri. Rönesans Holding bünyesindeki Rönesans Endüstri Tesisleri, 1,6 milyar dolar değerindeki bu projeye 2018’de başladı. Tesisin üretim kapasitesi yılda 42 milyar metreküp.

Şirketin enerji alanındaki diğer yurtdışı projesi ise Cezayir’deki TouatGaz Doğalgaz İşleme ve Üretim Tesisi. Rönesans bu tesis için çalışmalara 2017’nin sonunda Sonatrach ve EN-GIE E&P adına Cezayir’in Adrar Bölgesi’nde başladı. Yıllık 4,5 milyar metreküp gaz işleme kapasitesine sahip olacak tesisin 20 yıl boyunca Cezayir’in toplam gaz ihracatının yüzde 6’smı gerçekleştirmesi bekleniyor. 


 


Geri Dön