06 / 05 / 2024

Rumeli Hisarı'ndaki kayıp mahalle yeniden ortaya çıkarılacak!

Rumeli Hisarı'ndaki kayıp mahalle yeniden ortaya çıkarılacak!

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kaybolmuş, yıkılmış camileri yeniden yaptırma kararı merak konusu oldu. Müdürlüğün, Rumeli Hisarı'ndaki camiyi yeniden yaptırma kararının ardından gözler Rumeli Hisarı'ndaki kayıp mahalleye çevrildi...



Gözler, İstanbul’un fethini kolaylaştırmak için Rumeli Hisarı’nın içine yapılan ancak günümüze sadece minaresi kalan camiye çevrildi. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, hisar içinde 15. yüzyılda yapılan mabedin kayıtlarda Boğazkesen Mescidi olarak geçtiğini söyledi. Aynı dönemde mescit çevresinde yerleşim yeri oluşturulduğunu, buna da Kaleiçi Mahallesi denildiğini ifade etti. 1950’li yıllarda devletin burayı kamulaştırdığını ve mahalleyi tamamen ortadan kaldırdığını kaydetti. Şu anda mülk sahibinin büyükşehir belediyesi olduğunu anlatan kültür müdürü, mescitle beraber Koruma Kurulu’ndan tescillenmiş 6 evin de yeniden yapılacağını dile getirdi. Evlerin kullanımıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu altı ev tamamen kültür amaçlı kullanılacak. Müzeyi ziyaret edenlerin istifade edebileceği kültürel amaçlı kullanımlar olacak.”


Rumeli Hisarı’na yapılacak camiyle ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Boğazkesen Mescidi ve Kaleiçi Mahallesi’nin değişim süreciyle ilgili şunları paylaştı: “19. yüzyıl fotoğraflarına baktığımızda bu mahalleyi ve mescidi görüyoruz. 1950’li yıllara kadar bu mahalle yaşıyor ve sakinlerinin çoğu burayı özel mülk haline getiriyor. Aynı yıllarda devlet burayı kamulaştırıyor ve mahalleyi ortadan kaldırıyor, sadece mescidin minaresi kalıyor.” Prof. Bilgili, Koruma Kurulu’ndan geçen yeniden inşa projesinin yakın zamanda başlayacağını söyledi. 


Zaman Gazetesi


Geri Dön