27 / 04 / 2024

Rus turistler bu yıl da Türkiye'den vazgeçmeyecek!

Rus turistler bu yıl da Türkiye'den vazgeçmeyecek!

Rusya'da en önemli konu, Ukrayna- Kırım ilişkileri ve son aylarda rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi. Bu sorunlar tüketici davranışlarını etkiliyor. Düşük alım gücü ve enflasyon halkın harcamalarım kısıtlıyor...



Konaklama sektöründe 25'nci yılını kutlayan Kamelya Word Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kurt'un davetiyle geçtiğimiz hafta İntourmarket ile 21 yıldır düzenlenen Moskova MITT Turizm Fuarı'na katıldım. Kamelya Word Otel Yönetim Kurulu Danışmam Feti Kuyucu ile Kamelya Word Otel Genel Müdürü Fatih Gümüşoğlu ile peş peşe gerçekleşen iki turizm fuarını inceledik. 


Gezdiğimiz fuarlardan İntourmarket'e sektörün önde gelen tur operatörlerinden Tez Tour ile Oti Holding'e bağlı Coral Travel katıldı. 21'nci yılım kutlayan Moskova MITT Fuarı'nı dagezdik. 


Rusya'da en önemli konu, Ukrayna- Kırım ilişkileri ve son aylarda rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi. Bu sorunlar tüketici davranışlarını etkiliyor. Düşük alım gücü ve enflasyon halkın harcamalarım kısıtlıyor. Bu da turizm sektörü temsilcilerini endişelendiriyor. 


2013'te Ukrayna'da ciddi bir performans gösteren Türk turizmcilerin 2014 yılına dönük pazar beklentileri ise belirsizleşti. Yine de Ukrayna ve Kırım olayları nedeni ile ABD ve AB'nin başta vizeler olmak üzere uyguladığı yaptırımlar Rus turistlerin başta Türkiye olmak üzere başka destinasyonlara kaymasına neden olabilir. Mısır da Rus turistler için her zaman alternatif bir destinasyon. 

Avrupa'da da geçen seneye göre ciddi bir büyüme yaşanıyor. Yunanistan, İspanya, Tayland gibi ülkeler büyüyor. Fakat bu saydığımız ülkelerin hepsinde bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Mısır'da olaylar dinmek bilmiyor. Gerek kur artışı, gerek Kırım meselesi, gerek Rusya Federasyonu ve AB arasından yaşanılan sıkıntıları değerlendirdiğimiz zaman Türkiye'nin ve özellikle Antalya'nın avantajları ortaya çıkıyor. 


Ruslar hiçbir zaman tatilden vazgeçmeyecek. Bol güneş, deniz ve eğlencenin olduğu yerlere gitmek istiyorlar. Bu anlamda da en çok tercih ettikleri yerler arasında Antalya var. Otellerde uygulanan 'her şey dahil' sistemden de çok memnunlar. Yaşanabilecek tüm olumlu olumsuz şeyleri birlikte düşündüğümüzde Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının bu yıl da geçen yılın altına inmeyeceğini söyleyebiliriz. Turizm sektöründe Rus pazarı için paniğe gerek yok. 

Türkiye, her zaman Rusya'nın bir numaralı destinasyonu olmaya devam edecektir. 


Dünya Gazetesi 


Geri Dön