Sektörel

Rus ve Ukraynalıların Türkiye’deki konutlara ilgisi arttı!

Türkiye’nin lider çevrimiçi gayrimenkul platformları arasında yer alan Emlakjet, Rus ve Ukrayna vatandaşlarının Türkiye’den konut alımı ve konut aramaya yönelik ilgisini masaya yatırdı. İşte detaylar... Resmi olarak açıklanan verilere göre, yabancılara gerçekleştirilen konut satışları 2022 yılının Şubat ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 55 artış gösterdi ve 4 bin 591 şeklinde açıklandı

Ayda 60 milyon sayfa görüntülenme sayısıyla dikkat çeken Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanının yer aldığı veritabanındaki hareketler doğrultusunda, son zamanlarda sık sık gündeme gelen savaş sebebiyle farklı ülkelere göçen Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının ülkemizde konut alımı ve aramalarına yönelik gelişmelerini masaya yatırdı.

Resmi olarak açıklanan verilere göre, yabancılara gerçekleştirilen konut satışları 2022 yılının Şubat ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 55 artış gösterdi ve 4 bin 591 şeklinde açıklandı. Yine resmi verilere göre, Şubat 2022'de  toplam konut satışları içerisinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 4,7 olarak belirtildi. Yine açıklanan resmi verilere göre, yabancıya konut satışları son iki senenin en yüksek rakamına ulaşırken, Rusya vatandaşları arasında Türkiye'de ev alanlar 259’dan 509’a yükseldi ve 2 kat artış göstermiş oldu. Yine açıklanan resmi verilere göre, Ukrayna vatandaşları arasından konut alanlarsa Şubat ayında 111’e çıktı ve geçen seneye göre yüzde 85 artış gösterdi.

Türkiye’nin lider çevrimiçi gayrimenkul platformları arasında yer alan Emlakjet'in verileri Ukrayna ve Rusya’nın, ülkemizde konuta artan talebini doğruladı. Geçen senenin aynı dönemine bakıldığında Rusya kaynaklı Türkiye içindeki satılık konut aramaları yüzde 51 artış gösterirken yine resmi verilere göre, Ukrayna kaynaklı aramalar da geçen senenin aynı ayına göre yüzde 63 arttı.

Peki Ruslar ve Ukraynalılar en çok hangi ili tercih etti? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Ruslar ve Ukraynalıların İlk Tercihi hangi il oldu?

Türkiye’nin lider çevrimiçi gayrimenkul platformları arasında yer alan Emlakjetcom'un verilerine göre Ruslar ve Ukraynalıların ülkemizdeki  konut aramalarında tatilcilerin gözde şehirleri arasında yer alan Antalya plana çıkıyor. Söz konusu konut aramalarında tatilcilerin gözdesi Antalya’nın payı Ruslar arasında tüm aramalar içerisinde yüzde 31, Ukraynalılar arasında tüm aramalar içerisinde yüzde 32 şeklinde oldu. Yine merakla beklenen verilere göre, hem Rusya hem Ukrayna kaynaklı aramalarda tatilcilerin gözdesi Antalya kenti 1. olurken, Antalya’yı mega kent İstanbul, İzmir, başkent Ankara ve Bursa izledi. Yinke resmi verilere göre, Ukrayna için de tatilcilerin gözdesi Antalya’yı takiben en çok konut aranan şehirler İstanbul, Mersin, Ankara ve İzmir şeklinde oldu.

Ruslar’dan o ilçeye büyük ilgi

Rusya vatandaşlarının ülkemizde yaptıkları konut aramalarının yüzde 7’lik kısmı, Ukraynalıların da yüzde 16’lık kısmı Alanya ilçesinde yer alıyor. Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, en çok arama gerçekleşleştirilen ilçelerde Ruslar için listede Alanya ilçesini; İstanbul Beylikdüzü, Antalya Konyaaltı, Antalya Manavgat ve Antalya Muratpaşa izledi. Merakla beklenen verilere göre, Ukraynalıların en çok konut aradığı ilçeler de tatilcilerin gözdesi Alanya’dan sonra; Antalya Konyaaltı, Ankara Mamak, Antalya Finike ve Manisa Alaşehir şeklinde açıklandı.

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat,  “TÜİK satış verilerine ve emlakjet.com konut arama verilerine baktığımızda son dönemdeki savaş koşullarının Rus ve Ukraynalı vatandaşlarının yanı sıra bu bölgelerde yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'de konut aramaya yönlendirdiğini düşünüyoruz. Konut satışlarının bir yılda iki kata yaklaşan artışlarını, konut aramalarında gördüğümüz Rusya için %51 Ukrayna için yüzde 63 yıllık artış trendi destekliyor. Özellikle Antalya’ya yönelik yoğun ilgi önümüzdeki dönemde, bu şehrimizde gayrimenkul talebinin daha da hareketlenmesi ve dolayısıyla satılık ve kiralık konut fiyatlarının beklenenin üzerinde yükselmesi söz konusu." şeklinde konuştu.

Zengin Rusların İsviçre bankalarında ne kadar parası var?