Sektörel

Rusya ve Ukrayna savaşı yabancıya konut satışını etkiler mi?

Helmann Consturaction Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, yabancıların Türkiye'den konut alımlarıyla ilgili konuştu. Özgün, "Yıl sonu için beklenen minimum 70 bin adet rakamı biraz daha aşağılarda gerçekleşebilir, ancak 2022'yi yine artışla kapatırız" açıklamasında bulundu. Konut satışları 2020 senesinin Şubat'ına göre yüzde 20

Türkiye İstatik Kurumu tarafından 2022 Şubat ayına ilişkin Türkiye genelinde satışı yapılan konutların verileri açıklandı ve buna göre konut satış rakamlarında artış yaşandığı belirlendi. Konut satışları 2020 senesinin Şubat'ına göre yüzde 20.1 oranında yükseldi ve 97 bin 587 olarak gerçekleşti. 

Helmann Consturaction Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Türkiye genelinde gerçekleştirilen konut satışlarına ilgili açıklamalarda bulundu ve ülkemizden ev satın alan Ukraynalı ve Rus payının yüzde 11.2'ye çıktığını belirtti.

Peki Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş konut sektörünü nasıl etkileyecek? Savaş konut satışlarını düşürecek mi? İşte ayrıntılar...

Özgün, "2021'de satılan her 100 konuttan 11'i Rus ve Ukraynalılar tarafından alınmış. 2021'de yabancılara satılan 58 bin 282 konuttan 5 bin 379 adedini Ruslar, 1246'sını ise Ukraynalılar almış" açıklamasında bulundu. 

RUSLAR ÜÇÜNCÜ SIRADA

Rus vatandaşların Türkiye'den en çok ev satın alan ülke vatandaşları arasında üçüncü, Ukraynalıların ise 13. sırada yer aldığının altını çizen Özgün, "Dikkat çeken bir başka veri ise iki ülke vatandaşlarına satılan konut sayısı, 2021'de önceki yıla göre yüzde 83,4 artmış. Toplam satışlardaki artış oranı yüzde 43,5 idi. Neredeyse ortalamanın iki katı yatırım artışı, gözümüze çarpıyor. Özellikle Ruslar, son 3 yıldır en çok konut alan ülke vatandaşları sıralamasında hep ilk 3'teler. Bu yıl ocak-şubat döneminde Ukrayna vatandaşları 13'üncülükten 8'inci sıraya yükselmiş" diye konuştu.

'SAVAŞ SATIŞLARI DÜŞÜRÜR'

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşın, her iki ülkeli vatandaşlar kapsamında konut satışlarında olumsuz etkilere neden olacağına dikkat çeken Özgün, şöyle konuştu:

"Savaşla birlikte Rusya'ya uygulanan ekonomik ambargo ve yaptırımlar sonrası bu ülkede ciddi olumsuzluklar yaşanıyor. Rusya Merkez Bankası'nın gerçek kişilerin yurt dışına para transferini aylık 5 bin dolarla sınırlaması, bu ülke vatandaşlarının konut alımını direkt etkileyecektir. Burada özellikle Rusların konut alımında ciddi düşüşler bekliyoruz. Ancak bu yıl Türkiye'nin yabancıya konut satışında yüzde 20 civarında artış beklendiği göz önünde bulundurulduğunda, yıl genelindeki satışlar daha az etkilenecektir. Yıl sonu için beklenen minimum 70 bin adet rakamı biraz daha aşağılarda gerçekleşebilir, ancak 2022'yi yine artışla kapatırız."

Yabancıya satılan her 100 konuttan 11 tanesini ruslar aldı!

2022 Şubat'ta 97 bin 587 konut satıldı!

Ruslar konut alımı için Türkiye’ye yöneliyor!

Konut satışları artacak mı? Sektör temsilcileri açıkladı!