27 / 04 / 2024

Ruslar, bürokrasi nedeniyle aldıkları arsaları kaybetmek üzere!

Ruslar, bürokrasi nedeniyle aldıkları arsaları kaybetmek üzere!

Yıllardır yılan hikâyesine dönen Topallı parsellerinden satın alan Ruslar, bürokrasinin ağır işlemesiyle satın aldıkları arsaları kaybetmek üzere.



Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gelişmelere dayalı olarak sarsılan Turizm sektörüne ilaveten emlak sektörün de de uzun zamandır yaşanan durgunluğun üzerine iki katlı ev yapmak ümidi ile arsa alan Ruslara yapılan bu uygulamalırı olumsuz etkiler yaratacağı söyleniyor. Yaşanılan gelişmelerden sonra Rus turist sayısında 3,5 milyon düşüş kaybeden turizm sektörüne emlak piyasasındaki durgunluk da eklenince ekonomideki sıkıntılar artmaya başladı. 


TOPALLI NAZIM PLANI HİKAYESİ

25 yıl evvel planlamasına başlanan, 1993 yılında Antalya merkez Topallı nazım imar planı olarak dönemin yetkili bakanlığına bağlı Bayındırlık İl Müdürlüğü tasdikli plana göre binlerce kişi tapu almış. Hazırlanan plan yasaya göre dönemin il idare kurulu tarafından, yani ilgili kurum müdürlükleri ve valilik tarafından tasdik edilmiş. O yıllarda Orman Bölge müdürlüğü orman sınırı belirleme çalışması yapmakta geç kaldığından birçok tapuya şerhler konulmuş. Tapu sahibi vatandaşların itirazları ve çabalarıyla, orman bölge müdürlüğü, şerhleri kaldırmış. Ne var ki tapu sahipleri yıllarca mağdur olmuş. Daha somaki yıllarda dönemin Tarım İl Müdürlüğü Planlanan bölgenin zeytinlik alanı olduğu iddiasıyla tapuları iptal ettirmek istemiş. Yine tapu alan vatandaşlar harekete geçmiş ve kurumların atladığı 1995 yılında yayınlanan zeytincilik ek yasasına göre müdürlüğün açtığı davalar düşmüş. 


O TOPALLI PARSELLERIYLE BİTMİYOR

Yabancılara mülk temin eden emlak firması sahibi Rustam Bağban'm verdiği bilgilere göre, Tapu sahibi vatandaşların çilesi günümüzde de bitmemiş. Başından beri mağdur vatandaşların akıl erdiremediği bu durum, yine içinden çıkılmaz halde. Birkaç yıldır parsellerin bulunduğu arazilerin Turizm Bakanlığına devir edildiği ileri sürülerek tapu sahiplerine çap verilemiyor ve de arazilerin tevhit yapılarak yeniden Turizm Bakanlığınca planlama yapılacağı belirtiliyor. Tapu sahiplerinin başvurularına büyükşehir belediyesi tarafından verilen cevapta, Topallı planı, 13.01.2014 tarih ve 35 sayılı Büyükşehir meclisinde kabul edilen 1/25.000 ölçekli plana göre Kuzey Antalya kültür ve turizm geliştirme alanı olarak ilan edilmiş ve kuramlar arası yapılacak yazışmalar neticesinde mülkiyet sorununun çözüleceği ifade edilmiş. Ayııı doğrultuda Aksu belediyesinin 20.10.2014 tarihli cevabi yazıda ise, uygulama imar planma göre iki katlı konut alanı olduğu, ancak Büyükşehir meclis kararma göre bölgenin 1/25.000 lik plan içine alınarak, konut, turizm, ticaret karma alanı olarak gösterildiği, bu karara göre 1/1000 lik plan yapamadıklarından çap verilemediği ve 05.05.2014 tarihinde Turizm Bakanlığına görüş sorulduğu ve henüz cevap alınamadığı belirtilmiş. 


Şimdilerde büyükşehir ve de ilgili alt belediye olan Aksu belediyesinden alınan sözlü yanıtlara göre Turizm Bakanlığının planlama yapmaktan vaz geçtiği ve ille yapılan nazmı planının geçerli olduğu söyleniyor. Şehir merkezine yakın bölgedeki Topallı parsellerinin bulunduğu arazinin yıllardır boş olduğu ve bu arazi üzerinde neden bu kadar değişiklikler yapıldığına ve binlerce insanın tapu aldığı arsalara neden inşaat izni verilmediği sorusuna hiçbir yetkili net cevap veremiyor. 


ARSALARI GERİ ALINACAK

09.01.2013 tarihinde Antalya merkez Topallı nazmı imar planı içindeki 227 ada 1-2-3-9-10-16 parselleri satın alan Rus uyruklu yabancılardan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 1734 nolu genelgeye göre, 2 yıl içerisinde inşaat yapma koşulu ile tapu verilmiş ve taahhütler alınmış. İnşaat yapmak için ilgili belediyeden çap isteyen Ruslara ve de vatandaşların geneline izin verilmemiş. Bu konu hala karanlıkta, Birikimlerini yatırıp tapu alan vatandaşlar ve de taahhüt imzalayıp inşaat yapmak isteyen vatandaşlar hala mağduriyet içinde ve çözüm üretecek yetkili aramaya devam ediyor. Bütün yaşananlara bir türlü anlam veremeyen vatandaşlar, kurdukları iki katlı bahçeli ev sahibi olma hayallerinin ne zaman gerçekleşeceği sorusunu biri birlerine sorup duruyor. 


Antalya Gündem 


Geri Dön