Rusya inşaat sektöründe son durum ne?
Rusya’da dev altyapı projelerini hayata geçiren en büyük inşaat şirketleri, Devlet Başkanı Putin’e bir mektup ileterek inşaat sektöründe büyük sıkıntılar yaşandığını, sektördeki krizin "ülkenin güvenliği" de dahil olacak şekilde "kabul edilemez riskler" oluşturduğunu belirtti.
Rusya’da dev altyapı projelerini hayata geçiren en büyük inşaat şirketleri, Devlet Başkanı Putin’e bir mektup ileterek inşaat sektöründe büyük sıkıntılar yaşandığını, sektördeki krizin "ülkenin güvenliği" de dahil olacak şekilde "kabul edilemez riskler" oluşturduğunu belirtti.
Türk Rus'ta yer alan habere göre; şirket yetkileri, inşaat sektörünü zarara ve borçlara sürükleyen problemlerden şikayet etti.
Şikayetçi şirketler listesinde, Putin’in St. Petersburg zamanlarından çocukluk arkadaşı olan, Kerç Boğazı’nı birleştiren Kırım Köprüsü’nü hayata geçiren Arkadi Rotenberg de yer alıyor. Ayrıca "SGM-Most", Gennadi Timçenko’nun "Stroytransgaz" ve “Autobahn” şirketleri de yardım amacıyla Putin'e başvuruda bulundu.
Mektubun Haziran'ın sonunda iletildiği Putin'in, Başbakan Mihail Mişustin'e bu mektubu “değerlendirerek kendisine raporlaması” talimatı vererek yönlendirdiğine dikkat çekildi.
İnşaat sektörü neden krizde?
İnşaat sektöründeki şirketlerin başkanları, mektupta sektörün durumuna ilişkin açıklamasında "kriz" ifadesini kullandı.Mektuba göre sektör, 2015 yılından bugüne, 5 senede toplamda 137 milyar rubleye ulaşan zarara uğradı.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar 2018 yılında en büyük 170 inşaat şirketinin kazançlarının 14,6 milyar rubleye ulaştığını, bir sene sonra 22,5 milyar ruble zarara uğradıklarını dile getirdi. Son beş senede inşaat sektöründe şirketlerin yüzde 54’i piyasadan yok oldu.
İnşaatçıların borç miktarının, net varlıklarının miktarını dört kat geçtiği belirtiliyor. 2019 yılındada en büyük 170 şirkete verilen uzun vadeli kredilerin toplamı 4,1-4,3 trilyondan 5 trilyon rubleye çıktı.
İnşaat sektöründe istihdam sunulan kişi sayısı ise 400 bin kişi düştü. 2019 yılında inşaat sektöründe 2,4 milyon kişi istihdam ediliyordu. Bu, Rusya nüfusunun yüzde 1,64’üne denk gelen bir rakam.
Putin’e yazılan mektupta krizin ana sebepleri olarak, çoğu bütçeden finanse edilen hükümet sözleşmeleri çerçevesinde risk yönetim sisteminin işin uygunluğunun değerlendirilmesi amacıyla bir prosedürü bulundurmaması ve inşaatçılar için bir "suçluluk karinesi” gibi kullanılması gösterildi.
Ayrıca proje bütçelerindeki fiyatlandırma sisteminde piyasa gerçekleriyle uyum olmadığı, banka garantilerinin maliyetlerini hesaba dahil etmediğini, “yüklenicinin kazancı” gibi bir kavramın proje fiyatlamasında görülmediğine ilişkin şikayetler de Putin’e iletilen mektupta yer aldi.
Şikayetler, özel sektör yatırım ve projelerinden daha fazla, devletten ihale alan ve büyük altyapı projelerini hayata geçiren şirketlerden meydana geliyor.