Rusya kendi uzay istasyonunu kuruyor!
Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılarak kendi uzay istasyonunu kurmaya hazırlanıyor. Ülke ilk çalışmalarını askeri bir fuarda tanıttı. İşte detaylar...
Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndaki (ISS) varlığı Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından tartışılmaya başladı. İşgalden sonra gelen yaptırımların üzerine batı ülkelerine olan bağımlılığını azaltmak isteyen Rusya, bu konuda da çalışmalarını hız verdi. Ukrayna işgali sonrası birçok yaptırıma maruz kalan ülke, Çin ve İran ile işbirliğine girişti.
RUSYA, ISS'DEN AYRILIYOR MU?
Rusya Federal Uzay Ajansı, Rus yapımı uzay istasyonunun nasıl görüneceğine dair ilk prototipi hazırladı ve “Ross” lakaplı uzay istasyonunun bir modelini bir askeri fuarda tanıttı. Tüm bu gelişmeler, Moskova’nın ISS’yi terk etme ve yalnız başına hareket etme konusundaki ciddiyetini de gözler önüne serdi.
1998’de fırlatılan ISS, Kanada, Japonya ve 11 Avrupa ülkesini de kapsayan ABD-Rus liderliğindeki bir ortaklık içerisinde Kasım 2000’den beri uzay araştırmalarına hizmet ediyor. ISS’nin çalışmalarına 2030 yılına kadar devam edeceği belirtiliyor.
Öte yandan NASA, Rusya’dan ayrılıkla ilgili henüz bir girişim gelmediğini açıkladı.. Fakat görünen o ki Rusya şimdiden uzay istasyonu çalışmalarına başlamış durumda. Roscosmos uzay istasyonunun iki aşamalı olarak uzaya fırlatılacağı düşünülüyor. Fakat fırlatmayla ilgili henüz net bir tarih ortaya koyulmuş değil.