02 / 05 / 2024

Rusya Türkiye'de turizm sektörünü etkileyecek mi?

Rusya Türkiye'de turizm sektörünü etkileyecek mi?

Rusya'nın, yaşadıkları siyasi ve ekonomik kriz sebebiyle kemer sıkması bekleniyor. Bu durumun Türkiye'ye faturası 3 milyar dolar olması beklenirken, asıl darbeyi ise turizm sektörü yaşayacak...



Yılın ilk 11 ayında turist sayısını yüzde 5 artırarak 35.2 milyon kişiyi ağırlayan turizm sektörünü, 2015'te Rus imtihanı bekliyor. AB ve ABD ile uyguladığı karşılıklı ambargo ve restlerin ardından, petroldeki fiyat düşüşü ile milli gelirinde büyük düşüş yaşayan Rusların 2015'te kemer sıkması bekleniyor. Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR), 2015 yılında Rus turizm sektörünün yüzde 30 oranında küçüleceğini açıkladı. Bu noktada yapılan hesaplamalara göre en büyük kalemi turizm olmakla birlikte Rusya'nın kemer sıkma politikasının Türkiye'ye faturası 3 milyar dolar olacak. En büyük ikinci pazarı olan Rusya'dan yılın ilk 11 ayında 4.4 milyon Rus turisti ağırllayan Türkiye'nin bu alandaki kaybı ise şubat ayında başlayacak rezervasyon döneminde belli olacak.


Ruble'nin bedelini şubatta görürüz


ETS Tur başkanı Mehmet Ersoy, Ruble'deki değer kaybı ve kemer sıkma politikalarının 2015'te Türkiye'de turizm sektörünü önemli ölçüde etkileyeceğine dikkat çekti. Rusların erken rezervasyona şubat ayında başlaması nedeni ile 2015 ile ilgili herhangi bir öngörüde bulunmadıklarını anlatan Ersoy, geçen yıl 4 milyonun üzerine çıkan Rus turist sayısının bu yıl artmayacağını, küçülme rakamının ise şubat ayından itibaren görmeye başlayacaklarını açıkladı.


46 Milyon ziyaretçi bekleniyor


Yıl geneline baktığımızda ise Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) verilerine göre Türkiye 10 aylık döneminde Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısı 35 milyon kişiyi aştı. Bu sezon 5 milyon Alman turist sayısı ise 4.4 milyon kişi oldu. 2.5 milyon İngiliz yine tatilde tercihini Türkiye'den yana kullanırken, Gürcistan'dan 1.6 milyon, Bulgaristan'dan ise 1.5 milyon kişi Türkiye'yi ziyaret etti. 


3 ayda 4 milyon kişi tatile çıktı


Bu dönemde yurtiçi ve yurtdışında seyahat edecek Türkler'in sayısının ise 14 milyonu aşması bekleniyor. Yani 2014 yılı içinde toplam 57 milyon kişiyi aşan bir hareket söz konusu olacak. 


2015'te zirve yılı yaşanabilir


Birleşmiş Milletler verilerine bakıldığında turizm sektörünün büyüklüğü 2.1 trilyon dolar seviyesinde. Uluslararası turizmde, küresel beklentiler gelişmekte olan ülkelerin büyümede en hızlı yılını 2015'te yaşayacağı yönünde. 2010 ile 2030 yılları arasında uluslararası turist sayısının her yıl 43 milyon artması bekleniyor. En hızlı büyümenin 2015 yılında gerçekleşmesi öngörülürken, ortalama büyüme hızının ise yüzde 3.8'lerden yüzde 2.5'lere gerilemesi bekleniyor.


Sözcü


Geri Dön