02 / 05 / 2024

Rusya'dan yeni turizm yatırımı gelebilir

Rusya'dan yeni turizm yatırımı gelebilir

Yevgeniy Primakov, Rus işadamı Telman İsmailov'un Antalya'ya yaptığı 1.4 milyar dolarlık turizm yatırımının doğru bir karar olduğunu belirtti



Rusya Eski Başbakanı ve Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Yevgeniy Primakov, Rus işadamı Telman İsmailov'un Antalya'ya yaptığı 1.4 milyar dolarlık turizm yatırımının doğru bir karar olduğunu belirterek, "Bu yatırıma karşı önemli bir eleştiri görmedim. Yeni projeler ve yatırımlar olabilir" dedi.

RUS işadamı Telman İsmailov tarafından Antalya'ya yapılan 1.4 milyar dolarlık Mardan Palace yatırımının doğru bir karar olduğunu söyleyen Rusya Eski Başbakanı ve Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Yevgeniy Primakov, "Rusya'da bu yatırıma eleştiri olmadı. Gazetelere Hollywood yıldızlarının boy boy resimleri yansıdı. Herkes uzun bir süre bu yatırımı konuştu. Antalya güzel bir yer. Önümüzdeki dönemde Rus işadamları turizm alanında yeni yatırımlar yapabilir" dedi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) davetlisi olarak geldiği Türkiye'de, son ekonomik gelişmeleri, Rusya ile Türkiye arasındaki gümrük krizini, enerji ve siyaset alanındaki son gelişmeleri değerlendiren Yevgeniy Primakov, ekonomik krizin henüz son bulmadığını söyledi.

Kriz devam edecek

Ekonomik krizden Türkiye'nin derinden etkilenmediğini belirten Yevgeniy Primakov, şöyle konuştu: "Krizin bittiğini söylemek mümkün değil. Bu soruya ne kadar olumlu cevap vermek istesem de maalesef daha sürecek. Türkiye aslında krizden derinden etkilenen ülkeler arasında değil. Krizin global etkileriyle ilgili finans konularında tek kutuplu olan yapı bitmiştir. Yeni döviz rezervleri ortaya çıkacaktır. Ancak doların geçmişte kalmış olduğu söylentilerine katılmıyorum. Amerika, dünya ticaretinde çok fazla pay sahibi olan bir ülke. 20 devlet bir araya gelse de dünya finans sisteminin mimarisini oluşturabilecek bir merkezin oluştuğunu düşünmüyorum."

Türkiye'yi anlıyorum

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gümrük kriziyle ilgili son gelişmeleri aktaran Yevgeniy Primakov, şu bilgileri verdi: "Aslında iki tarafında şikayetleri var. Türk tarafını da anlıyorum. Ama Rusya'daki gümrüklerin dediklerine de kulak veriniz. Başbakan Erdoğan resmi ziyarette bulunduktan sonra bu konuda bir anlaşmaya varıldı. Türkiye Başbakanı'nın Soçi'ye gelmesinden sonra ilişkilerin yeni bir alana açılması için anlaşma yapıldı. Bu da atom enerjisi."

Türkiye'nin etkisi artıyor

TÜRKİYE'nin Suriye ve İsrail arasında önemli görevler üstlendiğini anlatan Yevgeniy Primakov, "Türkiye'nin Ortadoğu'nun istikrarına yaptığı katkı çok büyük bir avantajdır. Suriye ve İsrail arasındaki barışçıl arabulucu misyonu üstlenmesi bizim tarafımızdan destekledi. Türkiye bu bölgede bulunan bir ülkedir. Türkiye'nin etkisi artmaktadır " dedi.

Kriz Rusya'yı teğet geçmedi

EKONOMİK krizin Rusya'yı teğet geçmediğini söyleyen Yevgeniy Primakov, ekonomideki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "Ruble suni bir şekilde yükseltildi. Son derece planlı ve yavaş şekilde Ruble indi. Bu o kadar göze çarpmayacak şekilde oldu. Krizin Rusya'ya etkisi çok büyük oldu. Kriz teğet geçemedi. Aynı zamanda krizden önceki gelişme sürecinde bazı özellikler mevcuttu. Bunlar da çok fazla olan hammaddeye yoğunlaşmaydı. Rusya'nın iç hasılasının yüzde 40'ı hammadde satışından oluşuyordu. Bütün bunlar global ekonomik kriz döneminde dezavantaj oluşturdu. Rusya hükümetinin programı ve kararları global krizden çıkma sürecinde yenilikçi ürünlere ağırlık vermekti."

Barzani Türkiye ile iyi ilişkiler istiyor

GEÇTİĞİMİZ günlerde Irak'a ziyarette bulunduğunu dile getiren Yevgeniy Primakov, bu gezi sırasındaki izlenimlerini şöyle anlattı: "Geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak'a ziyarette bulundum. Irak Devlet Başkanı Talabani'nin davetiyle orada oldum. Süleymaniye ve Erbil'e gittim. Mesut Barzani ile bir araya geldim. 'Türkiye ile çok iyi ilişkiler kurmak istiyoruz' dedi. Onlar da Türk yatırımcıları çekmek istiyorlar."

Türkiye ulaştırma ve dağıtım merkezi olur

TÜRKİYE'nin bölgede ulaştırma ve dağıtım merkezi olabileceğini dile getiren Yevgeniy Primakov, şunları anlattı: "Türkiye son derece büyük ulaştırma ve dağıtım merkezi olabilir. Sadece Avrupa'ya değil Ortadoğu'ya da yakın. Bence bütün bunlar Rusya çıkarlarına karşı olan şeyler değil. Tankerlerin geçişinde Türkiye'nin endişeleri olabilir. Petrol boru hatları tankerlerin boğazdan geçmemesi için inşa ediliyor."
Ceyhun KUBURLU/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Hükümet doğru karar aldı kriz Türkiye'yi teğet geçti 

Rusya eski Başbakanı ve Putin'in akıl hocası Primakov, krizden Türkiye'nin en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve önlemleri doğru bulduğunu söyledi. Primakov `Türkiye en önemli ülkelerden olacak' dedi.

RUSYA'NIN eski Başbakanı ve Ticaret Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Yevgeni Primakov, kriz sürecinden Türkiye'nin en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve alınan önlemleri doğru bulduğunu söyledi. `Rusların Gözüyle Ortadoğu' isimli kitabının tanıtımı nedeniyle İstanbul'da basın mensupları ile bir araya gelen Primakov `Türkiye krizden derin etkilenen ülkeler arasında değil. Bu da kriz önlemlerinin doğru yapılmış olduğunu gösteriyor' diye konuştu. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Dünya Dış Ticaret Köprüsü Programı'na da katılan Primakov, ekonomik anlamda büyük başarılara imza atıldığını kaydetti.

YENİ ADRESİMİZ TÜRKİYE

DÜNYANIN tek kutuplu sistemden çok kutuplu yapıya geçmesinde bu başarıların Türkiye'yi öne çıkaracağını söyleyen Primakov `Türkiye ekonomi anlamında büyük başarılara imza atmış bir ülke olarak Avrupa Birliği ile olsun veya olmasın kesinlikle ve mutlak şekilde çok kutuplu dünyada bu kutuplardan birini güçlü bir şekilde temsil edecektir' dedi. Rusya'nın krizden etkilerine değinen Primakov, rublenin devaüle edilmesini ihracatçıları desteklemek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Daha sonra, son derece planlı ve yavaş şekilde rublenin indiğini vurgulayan Primakov `Ancak krizin Rusya'ya etkisi çok büyük oldu. Bu da Rusya'nın son derece derin bir şekilde global ekonomiye etkili olmasından kaynaklandı' dedi.

Rusya ve Türkiye atom enerjisinde açılım yaptı

TÜRKİYE'DEKİ nükleer enerji santral ihalesine Rus firmaların katılımıyla ilgili sorulara da yanıt veren Primakov, ihalenin halen sonuçlanmamış olmasında, Türk tarafından bir engelleme olup olmadığı yönündeki bir soruya, `Türkiye Başbakanı'nın Soçi'ye gelmesinden sonra ilişkilerin yeni bir alana açılması için anlaşma yapıldı. Bu da atom enerjisi. Rusya'nın bu konuda çok iyi tecrübeleri var. Duyduğuma göre Rusya 4 blok inşa edecektir. Fakat nihai karar alınmadı' yanıtını vermekle yetindi. Türkiye'nin Nabucco petrol boru hattı projesine karşın, Rusya'nın Güney Akım projesinin, `Türkiye ile Rusya arasında çıkar çatışması olabilir mi?' şeklindeki bir soruya Primakov `Ciddi çıkar çatışmaları görmüyorum' yanıtını verdi. Nabucco boru hattı inşasına karşı olmadıklarını da dile getiren Primakov, BTC boru hattına da destek verebileceklerini söyledi.

Kuzey Irak Türk yatırımcıyı bölgeye çekmek için çalışıyor

SOHBET sırasında gazetecilerin, Irak petrollerinin, Kürt bölgesi üzerinden dünyaya ihracıyla ilgili sorularına da yanıt veren Primakov, bunu olumlu karşıladıklarını dile getirdi. Mesut Barzani'yi 17 yaşından beri tanıdığını ve kısa süre önce Kürdistan'a gittiğini belirten Primakov `O nedenle görüşmelerimiz son derece açık ve samimi oldu. Babası Molla Mustafa Barzani ile olan görüşmeleri hatırlattı. Oğlu, şu anda Kürt özerk bölgesinin başkanı. Barzani görüşmemiz sırasında: `Türkiye ile çok iyi ilişkiler kurmak istiyoruz' dedi. Barzani ile görüşmeleri sırasında ayrıca, Türkiye'den de yatırımcı çekmek istediklerine değinen Primakov `Orada devasa inşaatlar sürmektedir. Onlar da Türk yatırımcıları çekmek istiyorlar' diye konuştu.

Mardan oteli çok güzel oldu yeni yatırımlar gelebilir

RUS işadamlarının Türkiye'ye yaptığı yatırımlarla igili soruya yanıt veren Primakov, bu tür yatırımları desteklediğini söyledi. Rus işadamı İsmailov'un Antalya'ya yaptığı 1.5 milyar dolarlık Mardan Oteli yatırımının Rus basınında eleştiri konusu olması ile ilgili soruyu da yanıtlayan Primakov `Mardan Oteli yatırımı iyi oldu. Rus işadamlarının Türkiye'ye yeni yatırımları da olabilir' dedi. Rus ekonomisi ile ilgili de bilgi veren Primakov `Bu yılın ikinci yarısından sonra Rus ekonomisi yükselmeye başlayacak' dedi.
İBRAHİM ACAR/Star

Antalya'ya yeni Rus turizm yatırımı akar

Primakov, Rus işadamı Telman İsmailov'un Antalya'ya yaptığı 1.4 milyar dolarlık turizm yatırımının doğru bir karar olduğunu söyledi.Rusya eski Başbakanı ve Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Yevgeniy Primakov, Rus işadamı Telman İsmailov'un Antalya'ya yaptığı 1.4 milyar dolarlık turizm yatırımının doğru bir karar olduğunu söyledi.

TUSKON'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Primakov, "Rusya'da bu yatırıma eleştiri olmadı. Ben bir eleştiri görmedim. Yeni projeler ve yatırımlar olabilir" dedi.

SİZİ ETKİLEMEDİ

Ekonomik krizden Türkiye'nin derinden etkilenmediğini belirten Yevgeniy Primakov, "Krizin bittiğini söylemek mümkün değil. Bu soruya ne kadar olumlu cevap vermek istesem de maalesef daha sürecek. Türkiye aslında krizden derinden etkilenen ülkeler arasında değil" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesinde etkisinin arttığına dikkat çeken Primakov, Irak'a yaptığı ziyaret sonrasında Barzani'nin de Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediğini öğrendiğini söyledi. Rusya ile Türkiye arasında yaşanan ticaret kriziyle ilgili son gelişmeleri aktaran Yevgeniy Primakov, "Aslında iki tarafında şikayetleri var. Türk tarafını da anlıyorum. Ama Rusya'daki gümrüklerin dediklerine de kulak veriniz" şeklinde konuştu.
Bugün


Geri Dön