28 / 04 / 2024

Rusya’ya yatırım atağı!

Rusya’ya yatırım atağı!

Rusya ile son dönemde gelişen siyasi ilişkiler Türk şirketlerinin de önünü açtı. ESTA, 100 milyon dolarlık fabrika işi alırken, Yıldızlar Entegre, ülkede dev bir tesis kuruyor. 



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki tarihi ilişkiler karşılıklı olarak milyonlarca dolarlık yeni yatırımların önünü açmasını sağladı. 

Sabah Gazetesi'nden İbrahim Acar'ın haberine göre; Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının Rusya'ya verilmesiyle başlayan sıcak temas, Türk Akımı ve son olarak imzalanan S400 anlaşmasıyla zirveyi görmüş oldu. İki ülke arasındaki bu yakınlaşma nedeniyle Rusya'da doğrudan yatırımı 8 milyar doları bulunan 3 bin civarındaki Türk firması, ülkede önemli ihaleleri kazanarak, yatırım izinleri almaya başladı.

ÜLKEYİ İNŞA EDİYORUZ

ESTA Construction, Mercedes Benz'in Rusya'daki 100 milyon dolarlık ilk ve tek fabrika ihalesini kazandı. Yıldızlar Entegre, gelişen ilişkiler sonrasında bin kişiye istihdam sağlayacak MDF fabrikasının yatırım iznini aldı. Atlasglobal ise ülkeden en çok turist taşıyan şirket oldu. Rönesans Holding de, ülkede taahhüt ve inşaat alanında yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. 

FİRMA SAYISI 3 BİNİ GEÇTİ

1-) Rusya'da 3 bin dolayında Türk şirketi faaliyet gösteriyor.
2-) 5 milyon doların üstünde yatırımı olan Türk şirketlerinin sayısı ise 500'ün üstünde.
3-) Sovyet Rusya'nın dağılmasının ardından bugüne kadar ülkede 37 milyar dolara yaklaşan taahhüt işi yapıldı.
4-) Şoçi Olimpiyatları'nın altyapı projelerinde Türkler aktif rol oynadı.
5-) 20 milyar dolarlık Mersin Akkuyu ihalesi Ruslara verildi.
6-) Rus bankası Sberbank, Denizbank'ı bir kalemde 3.6 milyar dolar ödeyerek satın aldı.
7-) Rusya'dan özellikle Antalya bölgesine gelen 3.5 milyon dolayındaki Rus turist turizm sektörünün can damarı konumunda.
8-) İŞKUR verilerine göre son beş yılda İŞKUR aracılığı ile Rusya'ya 81 bin civarında işçi gönderildi.


Geri Dön