23 / 12 / 2024

Rüzgardan üretilecek elektrik önceden bilinecek!

Rüzgardan üretilecek elektrik önceden bilinecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Artık TEİAŞ hesaplarını daha iyi yapabilecek. Ne kadar done, argüman elde edilirse o kadar fazla verimli çalışabilecektir." dedi




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar santrallerinin elektrik üretim tahminin yapılabileceği merkez için, "Artık TEİAŞ hesaplarını daha iyi yapabilecek. Ne kadar done, argüman elde edilirse o kadar fazla verimli çalışabilecektir. Özel sektör temsilcilerimiz de bundan daha fazla yararlanacaklar, önlerini görebilecekler" dedi.


Yıldız, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünde kurulan Rüzgar Enerjisi İzleme ve Tahmin Merkezi'nin (RİTİM) açılışında yaptığı konuşmada, özel sektörle oluşturulan yapı için emeği geçenlere teşekkür etti.


Türkiye'nin 60 milyar dolar civarında enerji ithalatı olduğu, buna karşılık 8 milyar dolar civarında ihracatı bulunduğunu dile getiren Yıldız, geriye 52 milyar dolarlık bir ithalat miktarı kaldığını, bunun da yarısına yakının ulaşım sektöründe kullanıldığını söyledi.


Enerjideki ihtiyaçların olabildiğince yerli ve yenilebilir kaynaklardan karşılanması  gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Petrol arayacağız, doğal gaz arayacağız, rüzgar, güneş, jeotermal, su kaynaklarımızın enerji üretimindeki payını artıracağız. Bunları olabildiğince büyüteceğiz" diye konuştu.


TÜBİTAK'la 300 milyon liranın üzerinde gerçekleştirdikleri ve 420 milyon liralık bir pazar oluşturdukları bilimsel çalışmalar bulunduğuna değinen Yıldız, şunları kaydetti:


"Enerji sektörü büyük bir marketi, pazarı oluşturuyor. Buna akademisyenlerimiz, bilim adamlarımız bu teknolojilerinin yerlileştirilmesine katkı koyuyorlar. Bu proje bunlardan bir tanesidir. Her 1 dolarlık, 1 liralık yatırımın milli projelerle yapılması bizim kazancımızdır, heyecanımızdır.


Artık TEİAŞ hesaplarını daha iyi yapabilecek. Türkiye'nin en önemli problemlerinden bir tanesi envanterinin olmamasıdır. Sayılarla, rakamlarla arasının çok iyi olmamasıdır. Ne kadar done, argüman elde edilirse o kadar fazla verimli çalışabilecektir. Özel sektör temsilcilerimiz de bundan daha fazla yararlanacaklar, önlerini görebilecekler."


RİTİM Projesi'yle rüzgar santrallerinin üretiminin önceden öngörülebileceğini ve tüketim noktalarının buna göre planlanacağını anlatan Yıldız, "Güneş için de benzer bir işlem yapılacak. Onu da TÜBİTAK'la beraber yapalım. Yerli kaynaklarımızı kendi insanımızla değerlendirelim" dedi.


Enerjide ithal kaynakların günbegün azaltılacağını ifade eden Taner Yıldız, rüzgar enerjisine yapılan yatırımlarla doğal gaz ithalatının 600 milyon dolar azaldığına dikkati çekti. Yıldız, rüzgarın yalnızca özel söktörün kazanç kapısı olmadığını, kamunun ve dolayısıyla herkesin bundan kazançlı çıktığını söyledi.


Bakan Yıldız, TÜBİTAK'la yürütülen milli projelerin heyecanla devam ettirileceğini kaydetti.


- 72 saate kadar üretim tahmini


Projeyle, rüzgar enerjisi santrallerinin Türkiye Elektrik Sistemi'ne verimli bir biçimde geniş ölçekli entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda, geliştirilen rüzgar gücü izleme  ve tahmin sistemi Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Tüm rüzgar enerjisi santralleri proje kapsamında kurulacak merkeze bağlı olacak ve faaliyetleri buradan izlenecek. Merkez aracılığıyla santrallerin gelecek 48 saatteki üretim tahmini yüksek doğrulukta yapılabilecek. Bu sürenin 72'i saate kadar çıkarılması hedefleniyor. 


Üretimin önceden tahmini işletmeler ve arz güvenliği açısından önemli katkılar sağlayacak.


AA


Geri Dön