29 / 04 / 2024

Şaban Ağa Camisi'nin restorasyonu tamamlandı!

Şaban Ağa Camisi'nin restorasyonu tamamlandı!

Yatağan Stratonikeia antik kenti içinde bulunan tarihi Şaban Ağa Camisi'nin aslına uygun olarak restore edilmediğini öne sürdü ve "Bu cami güya restore edilmiş, ama insan keşke edilmeseydi demekten kendini alamıyor" dedi




Yatağan Stratonikeia antik kenti içinde bulunan tarihi Şaban Ağa Camisi'nin aslına uygun olarak restore edilmediğini öne sürdü ve "Bu cami güya restore edilmiş, ama insan keşke edilmeseydi demekten kendini alamıyor" dedi. Tarihe saygı gösterilmesi gerektiğini kaydeden Özden, Stratonikeia'da Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlere gösterilen titizliğin İslam dönemine gösterilmediğini söyledi. Özden, "Cami ve hamam kötü vaziyette. Stratonikeia'da Roma dönemi ile birlikte Cumhuriyet dönemi alışveriş yerleri yaşatılmalı. Cami, hamam ve mezarlık aslına uygun restore edilmeli" ifadelerini kullandı. Özden, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, Şaban Ağa Camii'nin restore sonrası çekilmiş fotoğraflarını da paylaştı.


Kazı başkanından yanıt

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Özden'in paylaşımına yaptığı yorumda, şunları söyledi: "Biz kentin yapısı gereği her dönemden yapının konservasyon ve restorasyonunu yapıyoruz. Stratonikeia'daki Şaban Ağa Camii bizim dönemizden önce 2006-2007 yıllarında restore ettirilmiş. Ben uygun olmayan acil kısımları temizleyip yeniden yaptırdım. Şimdi Selçuk Hamamı ile birlikte rölöve projeleri hazırlandı. Restorasyon projeleri yapılıyor. Destek olduğu sürece ben bu yapıların tamamının restorasyonunu yaptırmaya ve takibine hazırım. Bilakis ben de çok istiyorum. Hatta hep birlikte Osmanlı Köy Meydanı'nın tamamının restorasyonunu tamamlayalım. Biz ekip olarak hazırız."

Şaban Ağa Camisi, yapıldığı 1876 yılından bu yana birçok tamirat geçirmesine rağmen günümüze kadar ayakta kaldı. Şaban Ağa Camisi'nin, Evliya Çelebi'nin sözünü ettiği Tabakhane Camisi'nin yerine yapıldığı tahmin ediliyor. 



Yeni Asır


Geri Dön