30 / 04 / 2024

Sabancı Holding'den Bandırma'ya ikinci santral!

Sabancı Holding'den Bandırma'ya ikinci santral!

Sabancı Holding, Bandırma'ya 1000 mw'lık ek doğalgaz santralı için EPDK'ya başvuruda bulundu



Enerjide hızla büyümeyi hedefleyen Sabancı Holding, Bandırma'ya 1000 mw'lık ek doğalgaz santralı için EPDK'ya başvuruda bulundu

Enerji sektörüne Türkiye'nin sanayi devlerinin ilgisi her geçen gün artıyor. Enerjide büyümeyi stratejik hedef olarak belirleyen Sabancı Holding de, enerji alanındaki yatırımlarında vites büyütme kararı aldı. Geçtiğimiz yıl 1 milyar 225 milyon dolar yatırımla Başkent Elektrik'i devralarak enerji sektörüne giriş yapan EnerjiSA, 660 milyon euroluk yatırımla da Bandırma'da elektrik üretim santrali inşaatına devam ediyor. EnerjiSA şimdi de 1000 megawatt (mw) kurulu güce sahip elektrik santral inşası için EPDK'nın kapısını çaldı, lisans başvurusunda bulundu.

1 MİLYAR TL'LİK EK YATIRIM
1 milyar TL yatırım büyüklüğüne sahip olan projenin 3-4 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Yeni yapılacak tesis Bandırma'da inşası devam eden elektrik santralinin yanına yapılacak. Ek yatırımla Sabancı yıllık 8 milyar 400 bin kw elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Temeli Ekim 2008'de atılan Bandırma Santrali'nin Ağustos 2010'da devreye girmesi bekleniyor. 1094 kişinin çalıştığı santral, Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 2.5'ine karşılık geliyor. Sabancı Grubunun yeni lisans başvurusunun kabul edilmesi durumunda yıllık 15 milyar kilowatt elektrik üretimi ile Türkiye'de üretilen elektriğin yüzde 5'ni Bandırma'dan üretilecek. Tek kombine çevrim santralı olarak Türkiye'nin en büyüğü unvanını taşıyacak olan Bandırma Santralı, karbon salımını 50 bin ton azaltacak.

Toplam hedef 5 bin MW

Sabancı Holding Enerji yatırımlarında Avusturya'lı enerji devi Verbund ile ortak hareket ediyor. Avusturya'nın en büyük elektrik üreticisi ve dağıtıcısı Verbund, hidroelektrik enerji üretiminin öncü kuruluşları arasında. Sabancı grubu Verbundla birlikte 2015 yılına kadar toplam 5000 MW'lık bir kapasiteyi devreye alarak, elektrik üretiminde önemli bir noktaya gelmeyi hedefliyor.

Hedef elektrik üretiminde liderlik

Sabancı enerji alanında Enerjisa Enerji Üretim, Enerjisa Elektrik Toptan Satış, Enerjisa Doğalgaz Toptan Satış ve Enerjisa Elektrik Dağıtım adlı dört şirketle faaliyet gösteriyor.

Mevcut santrallerin kurulu gücü 455 megavat. Yatırımı sürenler ise 2 bin 500 megavat. İşletmede 4 doğalgaz santralı, 4 de hidroelektrik santral var.

Enerjisa 2015'te 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşarak elektrik üretiminde liderliği hedefliyor.

Sabancı Türkiye elektrik piyasasındaki payını yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyor.

Grubun yatırımı süren projelerimizin toplam parasal büyüklüğü 2 milyar 250 milyon Euro'yu buluyor.

Elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmeleriyle de ilgilenen Sabancı Başkent mevcut 3 milyon müşterisini 6 milyona çıkarma hedefinde.

Sabancı Enerji şartnamenin açıklanmasının ardından nükleer ihaleyi katılmayıda değerlendireceğini açıklamıştı.
Sabah/Mehmet Nayur


Geri Dön