29 / 04 / 2024

Sabir Ateş: Küçük konutlara ilgi arttı

Sabir Ateş: Küçük konutlara ilgi arttı

Sabir Ateş, İstanbul'da genç evlilerin ve bekar yaşayanların küçük konutlara ilgi gösterdiğini söyledi



İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, İstanbul'da genç evlilerin ve bekar yaşayanların küçük konutlara ilgi gösterdiğini bu nedenle, nitelikli konut projesi geliştiren inşaatçıların bu tip konutlar üretmeye yoğunlaştığını belirtti. Sabri Ateş 'Fakat faizlerdeki düşeşe rağmen piyasa normalleşti diyemeyiz. Normale 2011'in sonunda döneriz. Nitelikli projelerden konut alanların önemli bir bölümü yatırımcı tabir ettiğimiz kesim" diyor.

İnşaat şirketleri son yıllarda stüdyo 1+1 ve 2+1 ağırlıklı projeler üretiyor. Hatta bazı projelerde konutların yarıdan fazlası stüdyo ve 1+1 lere ayrılmış. 2+1 ve 3+1 ler de brüt 100 metrekareyi geçse de net büyüklükler 100 metrekare civarında. Nitelikli projelerde brüt metrekare ile net metrekare arasındaki fark yüzde 30-35leri buluyor. 130-140 metrekare diye aldığınız evin aslında net kullanım alanı, 95-100 metrekare çıkabiliyor. Bazı firmalar ortak alanları da brüt metrekare hesabına dahil ediyor.

Küçük dairelere ilgi
Yalnız yaşayanlar, öğrenciler ve genç evlilerin küçük konutlara rağbet göstermesi geniş ailelerin tercihi olan 3 +1 ve 4 + 1 konutların yerine inşaatçıları da yeni duruma uygun geliştirmeye yöneltiyor. İnşaat sektörü de artık eskisi gibi büyük karlarla değil küçük ölçekli çok sayıda daire üreterek sürümden kazanmaya çalışıyor. Emlak piyasasını yakından takip edenler krizin etkilerinin azalmaya başlamasına rağmen küçük dairelere ilgilinin devam ettiğini belirtiyor.

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş'de piyasada yaşandığı söylenen hareketlenmenin aslında arzu edilenden çok daha zayıf olduğu görüşünde. Sabri Ateş 'Herkes memnun olacağı gibi hareketlenme yok. Orta gelir grubuna yapılan konutlar satılıyor. Metrekaresi 750 TL ile bin 500 TL arasında konutların satış hızı daha iyi. Bu fiyatlardan konut üretilen bölgeler ise malesef şehir merkezine yakın sayılmaz. Bu bölgelerde kolay ulaşım sağlanması için hayata geçirilen projeler de henüz tamamlanmadı' diyor.

Eski semtlerdeki sıkıntı
İstanbul'un iki yakasında; Beylikdüzü, Bahçeşehir, Büyükçekmece, Esenyurt, Çekmeköy, Kurtköy gibi konut bölgelerine ulaşımı daha da kolaylaştıracak metrobüs, metro, hafif raylı sistem çalışmaları gibi yatırımların henüz hayata geçmediğini altını çizen Sabri Ateş, 'Metrobüs bile İstanbul'lu için büyük rahatlık oldu. Yeni bölgelere olan ilginin sürmesi, bu tip yatırımların kısa süre sonra hayata geçecek olması. Deprem beklentisi ile eski yerleşim bölgelerindeki konutlar kolay alıcı veya kiracı bulamıyor. Yeni yerleşim bölgelerinde ise metrekaresi uygun fiyatlı projeler tercih ediliyor.' diye konuşuyor.

Kira geliri olanlar alıyor
Sabri Ateş şöyle devam ediyor: ' Güneş açtı, millet çarşıya çıktı, herkes ev peşinde diyebileceğimiz bir durum henüz yok. Yoksa, inşaatçılar niye bu kadar reklam versin? Eskiden insanların düğünler, günler, sünnetler için yanında çeyrek altınını bulundururdu. Şimdi sandıkta çeyrek altını olanlar bile azaldı. Şu an projelerden alım yapanların önemli bölümü 'yatırımcı' tabir ettiğimiz kesim. İhtiyac sahiplerinin hareket alanı daha dar. Bir kenarda parası olup dükkan veya daire kira geliri olup piyasadaki uygun fiyatları değerlendirmek isteyenlerin alımları daha fazla. Meslektaşlarım, 'kolay kolay yer kiraya vermiyoruz, mal satmıyoruz' diyor. Vatandaş devamlı geziyor. Daha ucuzu daha ucuzu arıyor bulamıyor. Vatandaş cüzi peşinatlı ve kira öder gibi taksitle ev peşinde."
Ali Öztürk / Hürriyet


Geri Dön