Şadi Yazıcı: 300'ün üzerinde proje Tuzla'da gerçekleşti!
Şadi Yazıcı, "Yaşam konusunda ayrıcalıklı bir ilçe olmasını istiyoruz" diyor. Hedefi; deniz, eğitim, sağlık denilince ilk akla gelen ilçe olmak.
Tuzla son yıllarda yapılan projelerle tercih edilen ilçelerden biri olmayı başardı. Hizmet ve projede iddialı olduğunu söyleyen AK Partili Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, "Kentimizin yaşam konusunda ayrıcalıklı bir ilçe olmasını istiyoruz" diyor. Hedefi ise; deniz, eğitim, sağlık denilince ilk akla gelen ilçe olmak.
Tuzla da 2. döneminiz.
Sizinle ilçede neler değişti?
Tuzla, İstanbul'un en ucundaki dezavantajlı ilçelerdendi. Beş organize sanayi bölgesi, tersaneler, deri sanayisi, mezbahalar ve arıtmanın burada olmasının olumsuzluklannı yaşıyorduk.
Alışveriş, gezme, eğlence imkanlan olmayan ilçemiz bizimle bunlara kavuştu.
Şimdi İstanbul'un en tercih edilen ve gün geçtikçe nüfusu artan bir ilçesi olduk. Tuzla'daki yaşam standartı diğer ilçelerin çok üzerine çıktı.
Bunu nasıl başardınız?
Kente ve insana dokunan sosyal belediyecilik anlayışımızla. Fakir, engelli, yetim, kimsesiz, yaşlı herkesin yanındayız.
Altı ayda bir yaptığımız anketlerde nüfusun yüzde 75'inin memnun olduğunu görüyoruz.
Bu bizi çok mutlu ediyor.
Ulaşılabilir bir başkan mısınız?
Her perşembe halk günü yaparız. İddia ediyorum, hiç kimse eşine bile 'her perşembe seni burada bekliyorum' diyemez.
Ama ben belediye girişine masayı kurup, halkı bekliyorum. Tüm sorunlannı sabahtan gece yanlarına kadar dinliyorum. Mesai kavramım yok.
'NUH'UN GEMİSİ HOLOZOO'NUN BAŞKA ÖRNEĞİ YOK'
Türkiye'nin ilk Holografik Hayvanat Bahçesi'ni açtınız...
Dünya üzerinde nesli tükenmiş ve yaşamı devam eden hayvan türlerini bir araya getiren eşsiz bir proje. 50'den fazla hayvanın hologram teknolojisiyle yer aldığı Nuh'un Gemisi HoloZoo'nun Türkiye'de başka ömeği yok. Aynca yine istanbul'da tek olacak ve uluslararası yanşmalann yapılacağı go-kart pisti de yapılıyor. F-l zaten Tuzla sınırlannda. Şelale Parkında bilim merkezi de olacak. Öğrencilerimiz burada kamplara girip, bilimsel çalışmalara katılabilecekler. Bay-bayan havuzlanınız açıldı. Rasathanemiz bitti. İki tane güneş saati oluşturduk. Çocuklar için hazırlıyoruz.
Kadınlarla ilgili neler yapıyorsunuz?
Şelale Park'ta Kadın Koordinasyon Merkezi oluşturduk. Bu merkez Tuzla'da Kent Konseyi, Kadın Meclisi ve yaklaşık 2 bin 500 kadın gönüllünün çalışmalannı koordine edeceği bir yer olacak. Kadınlanmızın el emeği göz nuru ürünlerinin satılacağı ikinci bir mekanı da buraya açıyoruz. İnsanlar bu ürünleri alacak, kadınlann ekonomilerine katkıda bulunacak. Şelale Parkı engellilerin de rahatlıkla gelebileceği bir yer olacak.
3 bin kişilik amfi-tiyatromuz her türlü konsere uygun olacak. İddia ediyorum. Şelale Parkının başka ömeği olmayacak. Okullann ve İstanbulluların tercih edecekleri bir park olacak.
Denizi olan bir ilçesiniz, bunu avantaja çevirebiliyor musunuz?
Denizle ilgili yatınmlanmız sürüyor. Su sporlan merkezini oluşturuyoruz. Marinamıza ilgi büyük. Son sahil düzenlemeleriyle İstanbul'da ayağınızı denize sokabileceğiniz tek ilçe Tuzla olacak. Göl projesinin bitimiyle İstanbullunun da uğrak yeri olacağız.
'10 ÜNİVERSİTE GETİRDİK!
Eğitimde ne durumdasınız?
Eğitim kenti olmak için çok uğraştık ve bunu başardık. 10 üniversitenin Tuzlaya gelmesini sağladık. Kendi bütçemizle İ Yaşam standartları en yüksek ilçeyiz J 4-5 okul yaptık. 28 derslikli okulu kendi,. bütçemizle yapıyoruz. 5 senedir büttm'öfejllâri eğitim ve öğretim yılı bitiminde tes$m alıyor, tıirn eksikliklerini gideriyor v^okullar açıldığı oya., teslim ediyoruz. Bunu yaparı başka bel^di^ yok. Çocukların eğitimine ço^ciddi yatıktılar yapıyoruz. Gezilerini ve her'türlü faaliyetlerini unutmuyoruz. İstanbul'daki 39 belediye içinde altın yağfrıuru deyip, çocuklann her branşta çalışmalannı ödüllendiren tek belediyeyiz.
Sağlıkta ne durumdasınız?
Aile hekimliğine geçildiği gün bütün aile sağlığı merkezlerini oluşturan tek belediyeydik. 13 Aile Sağlığı Merkezi yaptık. Mevcut devlet hastanesinin ek binasını, ardından Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne bir bina yaptık. Dört 112 servisi binası yaptık. Evde sağlık hizmet birimi oluşturduk. Devlet ve hastane işbirliğiyle yüzlerce kişiye hizmet veriyoruz. Bakanlık buna Tuzla Modeli' diyor. Uzaktan hastalann durumunu kamuda takip eden ilk biziz. Hastalann evlerine 'Sağlıkmetre' dediğimiz sistemleri yerleştirdik. Toplum sağlığına önem veriyor, doktorlann ve bütün aile sağlık merkezlerinin ihtiyaçlannı karşılıyoruz.
'HAVARAY'A KAVUŞACAĞIZ'
İlçenizin en büyük sorunu ne?
Ulaşım. Tuzla'nın yaklaşık 5 ayrı kopuk bölgesi var. Nüfuslan az, mesafe uzak. Her biri Kadıköy'e araba istiyor. İBB'nin ( bunu temin etmesi kolay değil.
Tabii bu sorun geçici, çözeceğiz. İETT garajını yapıyoruz. Aynca Marmaray'ın Tuzla'da 3 istasyonu var. Pendik-Aynlıkçeşme arası açıldığında 3 istasyonumuzdan Halkalı'ya kadar ulaşım imkanımız olacak. Metro da geldi. Aynlıkçeşme'den sonra metroyla Marmaray Tuzla'da yeniden buluşuyor. İBB'nin destek olduğu 'Havaray' çalışmamız var. Bunu yaparsak Marmaray ile metronun birleşmesini ve E-5 ile koordine olmasını sağlayacağız.
Kentsel dönüşümde neler yapıyorsunuz?
Mevcut binalann yıkımında ve yapımında sessiz sedasız en çok dönüşen ilçelerden biriyiz. Yerinde dönüşümü tercih ediyoruz. Bir gecekondu bölgemiz var. 60 yıllık davası ve mülkiyet sorunu olan bir yer. Onun dışında gecekondumuz yok.
Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü oluşturduk. Şu ana kadar bin 300'ün üzerinde proje Tuzla'da gerçekleşti.
Tuzla için en büyük hayaliniz ne?
Kentimizin yaşam konusunda ayncalıklı bir ilçe olmasını istiyoruz. Kendi kendine yeten, deniz, eğitim denilince akla gelen bir Tuzla istiyorum. Aslında bu hedefe ulaştık sayılır. Şu anda idealimiz ulaşım
TUZLA MARİNA'DA YOK YOK!
Tuzla'da 7 yılda hangi konulara öncelik verdiniz?
Tuzla bizimle değişti ve gelişti. Alışveriş yapmak için bir yer yoktu.
İnsanlar Kadıköy, Pendik'e gidiyordu. Şimdi dışarıdan Tuzla'yo gelmeye başladı. Bunu morinamızla başardık. Tuzla Marina, denizin üzerinde konumlanan adacıklarda 154 üniteli alışveriş merkezi, dünyanın en hızlı roller coaster'larından ikisine sahip tema parkı ve 750 tekne kapasitesine sahip marinasıyla eğlence, denrz, alışveriş ve sosyal yaşamı bir arada sunuyor. Bu ay sonunda İstanbul'un en büyük akvaryumunu da açıyoruz. sorunlannı aşmak ve 6 okul daha yaparak, tekli eğitime tamamen geçen tel^ilçe olmak.
Tuzla denilince akla tersane kazalan geliyordu. Bu algı değişti mi?
Eskiden öyleydi ama şimdi o algı kırıldı. Tersaneler 5. derece risk gurubu olan çalışma sektörü. İki gemi yapmaya kalkan tersane, 4 gemi yapmaya kalkınca üstüne bir de tedbirsizlik eklenince kazalar kaçınılmaz oluyordu. Çalışma Bakanlığı bu konuda büyük gayret sarf etti. İş Güvenliği Yasası ve sağlıkla birlikte çok ciddi yasalar geldi ve denetimler arttı. Ama bir Tuzlalı olarak abartıldığını gördüğüm çok olay vardı.
Kültür ve sanatta neler yapıyorsunuz?
Her mahallede çocuk oyunlan ve tiyatrolan oynattık. Türk Sanat ve Halk Müziği korolanmız, engelliler tiyatromuz ve folklor ekibimiz var. Rumeli Kültür Merkezini açtık. Kültür gezileri düzenliyoruz. Okullarla çok ciddi çalışmalar içindeyiz. Yaklaşık 5 gençlik merkezimiz var. Aile ve Çocuk Eğitim Merkezi dediğimiz bu merkezleri ilk defa biz açtık. Çocuğu aldığınız zaman anne, anneyi aldığınız zaman çocuk ortada kalıyor. AÇEM adını verdiğimiz bu merkezlerin sayısını 3'e çıkarttık. Mezunlarını da verdiler. Aile üzerinde evlilik okulu, mutlu aile projeleriyle toplumun her kesimine ulaşmaya çalıştık. İdris Güllüce Kültür Merkezi'nin kütüphanesi en büyük kütüphanelerden birisi. Gençlik kampımız da çok tercih ediliyor.
AQUA PARK VE TUZLA-KULE GELİYOR
Tuzla'yı bekleyen önemli projeler var mı?
Proje ve hizmette çok iddialıyım. Tuzla-Kule projemiz var, türünün tek örneği olacak. Bu projeyle insanlann Tuzla'yı tepeden görmesini sağlayacağız. Aqua Park Türkiye'nin en büyük parkı olacak. 100 milyonluk bir yatırım olacak.
Ufak bir kasabayken şu anda Tuzla kendini aştı.
Nüfusumuz 236 bin. Geçtiğimiz hafta 110 bin kişi. Marina ve Şelale Park'ı ziyaret için ilçemize geldi. Bunu daha da artıracağız. Tuzla bir kasabayken bizimle değişti ve gelişti
TÜRKİYE'NİN EN FONKSİYONEL EKOLOJİK EĞİTİM PARKI...
Türkiye'nin en fonksiyonel parkı olan Şelale Park çok konuşuluyor...
Büyüklük açısından Türkiye'nin en büyüğü diyebilirim. Kendi kendine yeten, kendi enerjisini üreten en fonksiyonel-ekolojik ve teknolojik bir park.
içinde 3 bin kişilik amfi tiyatromuz olacak. Parkta yapacağımız sosyal tesisle sayımız altıya yükselecek. Bu park içinde Dovvn sendromu çocuklann çalışabileceği bir kafeterya yapılıyor. Burada Tuzla Hemşeri Dernekleri Platformuna da yer verdik.
Posta