30 / 04 / 2024

Sadık Asaf Sametoğlu: Konya'da emlakçı algısını değiştiriyoruz!

Sadık Asaf Sametoğlu: Konya'da emlakçı algısını değiştiriyoruz!

Dünyanın en çok satış yapan gayrimenkul ofisi olan RE/MAX’ın Konya’daki adresi RE/MAX Ekinox Brokerı Sadık Asaf Sametoğlu, “Konya’da ‘Emlakçılar tekin insanlar değildir’ algısını yıkacağız” dedi.



RE/MAX ile çalışma fikrine karar verdiği süreci anlatarak sözlerine başlayan RE/MAX Ekinox Brokerı Sadık Asaf Sametoğlu, “Daha önce sanayi sektöründe birlikte çalıştığım bir arkadaşımın RE/MAX’a geçiş yaptığını öğrendim ve kendisinden bu işle ilgili bilgi aldım. Firmayla ilgili araştırmalar yaptım. İstanbul’a gittim. Firmanın oradaki çalışma ofisini gezdim. Çok hoşuma gitti. İnsanlarla iç içesiniz. Arz ve talepleri toparlıyorsunuz ve doğru bir şekilde kanalize ediyorsunuz. Sürekli iletişim halindesiniz ve üzerine size para veriyorlar. Tam benim işim dedim. RE/MAX ailesine katılmaya karar verdim. İlk olarak 2008 yılında Aksaray’a ofisimi açtım. Bu işe girerken çevremden ve ailemden beni yadırgayanlar oldu. Kurulu bir düzeni bozup yabancısı olduğum bir sektöre girişimi eleştirdiler” diyerek çevresinin yeni bir sektöre atılırken aldığı tepkileri paylaştı.


AKSARAY’DA İNSANLARIN ‘EMLAKÇI’ ALGISINI DEĞİŞTİRDİK


Emlak sektöründe neyin ne şekilde yapılacağı, kanun ve yönetmeliklerle tam olarak belirlenmediği için manipülasyonlar yaşanabiliyor. Dolayısıyla benim de çıkış noktam buydu. Bu işin doğru, dürüst, etik ve eğitimli bir şekilde kuralına göre yapılması gerekiyor. Biz bunu Aksaray’da başardık. Bugün Aksaray’da sokaktan 10 kişi çevirip ‘Gayrimenkul ile ilgili bir işim var. Bunu nerede halledebilirim’ diye sorsanız, bunlardan 9’u ‘RE/MAX’a git. İşini tertemiz bir şekilde halletsinler’ derler. Konya, bu şehirde doğmasam da benim birinci memleketim sayılır. Şehirde böyle bir hizmet alanında açık olunca Konya’ya yatırım yapmaya karar verdim. RE/MAX’ın dünya çapında 93 ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Sametoğlu, “Global bir marka olan RE/MAX, Bu ülkelerde 10 bin ofis ve 100 bin gayrimenkul danışmanı ile hizmet yürütüyor. Firmanın Türkiye’de ise 35 şehirde, 280 ofis ve 3 binin üzerinde gayrimenkul danışmanı bulunuyor. Biz de dünya çapında bir marka olan bu ailenin Konya’daki parçasıyız” diyerek bu düşünceyle RE/MAX Ekinox’un 2. Şubesini 2015 yılının Haziran ayında Konya’ya kazandırdıklarını ifade etti.


KONYA ÇOK HIZLI BÜYÜYOR


Konya’da uzun süre yaşadıktan sonra, farklı illere gidip gelen insanların şehirdeki değişimi daha rahat bir şekilde gözlemleyebildiğini vurgulayan RE/MAX Ekinox Brokerı Sadık Asaf Sametoğlu, “Ben 2000 yılında Konya’da okurken tramvay üniversiteden çıktığı zaman otogara kadar durmazdı. Çünkü etrafında yerleşim yeri yoktu. Otogarın şimdiki yerine taşınması sırasında da, ‘Bizi dağın başına atamazsınız’ diye 3 gün süren protestolar yapıldı. Şimdi otogarın şehrin içinde kaldığı ve başka bir yere taşınması gerektiği konuşuluyor. Otogar ile üniversite arasında kalan bölgede adeta yeni bir şehir inşa edildi. Yani Konya, normalin üzerinde bir büyümeye sahne oldu ve bugün de büyümeye devam ediyor” diyerek şehrin büyümesiyle birlikte yeni imar alanlarının da açılmaya başladığını söyledi.


İNSANLAR TORUNLARINA, MAL MÜLK BIRAKMAK İSTİYOR


Ülkemizde toplum olarak gayrimenkullere karşı bir düşkünlüğün olduğunu hatırlatan Sametoğlu, “Mesela Avrupa toplumlarında bu yok. Onlar oturacak evlerini, kullanacakları arabalarını ve kendilerini idare edecek birikimlerini düşünerek, çocuklarına servet bırakma telaşına girmiyor. Bizim toplumumuzda ise insanlar çocuklarının yanı sıra, torunlarına da mal-mülk bırakmak istiyor. Bu noktada insanlar çok duyarlı. Yatırımlarını bu noktada yapmak için ciddi paralar ayırıyorlar. Piyasayı belirleyen unsur arz-talep dengesidir. Bugün baktığımız zaman emlak piyasasında arzın yerinde saydığını buna karşın talebin giderek arttığını görüyoruz. İnsanlar çoğaldıkça ve şehirler gitgide büyüdükçe gayrimenkul fiyatları da aynı oranda artıyor. Bunun altı boş bir artış olup olmadığını zaman gösterecek. Ama istatistiklere baktığımızda insanların almaya ve satmaya devam ettiğini görüyoruz. Yeni yerler imara açılıyor. Yeni projeler ortaya konuyor. Belki 20 sene sonra imara açılabilecek yerlere insanlar yatırım yapıyor. Hizmet sektöründeki temel unsur, doğru aracılık yapmaktır. Bu kadar ürün üretiliyorsa bunu bir satan da olacaktır. Bunun bir alıcısı da olacaktır. Alıcı ile satıcıyı doğru eşleştiren bir aracı kuruma da ihtiyaç olacaktır” diyerek RE/MAX olarak bu noktalardaki ihtiyaçlara odaklanıp arz ve talebi doğru bir orantıyla birbiriyle buluşturduklarını aktardı. 


SELÇUKLU, YATIRIMDA BİRİNCİ SIRADA


Emlak piyasasında yatırımcıların ilgisini çeken ilçeler arasında Selçuklu’nun öne çıktığını vurgulayan RE/MAX Ekinox Brokerı Sadık Asaf Sametoğlu, “Bunun nedeni gelişimi için gerekli olan imkânlara sahip olması, ayrıca sanayi bölgelerine yakın. Daha ovalık bir alana doğru açılıyor. Bunun yanında bünyesinde bir üniversiteyi barındırıyor. Ulaşımla ilgili gerekli altyapı imkânları geniş ve tramvay güzergâhından büyük verim elde ediyor. Dolayısıyla insanlar Selçuklu bölgesinde, Aşağıpınarbaşı, Yukarıpınarbaşı, Zivecik gibi ileriki safhalardaki cazibe merkezine dönüşüp dönüşmeyeceği tam belli olmayan bölgeler bile büyük rağbet görüyor. Meram ve Karatay hem kentsel dönüşüm itibariyle, hem de yeni imara açılan bölgeler itibariyle müteahhitlerin ilgisini büyük oranda üzerine çekiyor. Şuan bu ilçelerde büyük projeler yapılıyor. Günümüzde insanlar başlarını sokabilecekleri dört duvar evden ziyade, çocuklarını güvenli bir ortamda yetiştirebilecekleri ve sosyal imkânları geniş yaşam alanları talep etmeye başladı. Bu noktada Konya’da belediyecilik, eskiden beri belirli bir vizyon ölçüsünde yürütülmeye devam ediyor. Daha büyük parselleri bir araya getirip daha toplu yerler üretme noktasında mantıklı hamleler yapılıyor” diye konuştu.


EVLER ARTIK YATIRIM ARACI SAYILMIYOR 


Emlak piyasasında konutların artık yatırım aracı olarak görülmediğini ifade eden Sametoğlu, “Eskiden arabalar bir yatırım aracıydı. İnsanlar bir araç alırdı ve enflasyondaki oynamanın etkisiyle birlikte o aracı aldığı fiyatın daha üstü bir fiyata satardı. Günümüzde ise bu durumun ortadan kalktığını görüyoruz. İnsanlar araçlarını satarken çoğunlukla kar etmiyor. Emlak piyasasına baktığımızda evlerin de otomobillerde olduğu gibi yatırım değerini kaybettiğini söyleyebiliriz. Yıpranma payını, alternatif yatırım araçlarının değer kazanım oranlarını ve zamana karşı değer kaybını düşündüğünüzde evlerin mantıklı bir yatırım aracı olmadığını görebiliyorsunuz. Toprakta ise durum farklı, arsa veya tarla vasfında olan yerler, gelecekteki potansiyeline göre değerini katlayarak artırıyor. Evleri bir elma olarak düşünürseniz, arsa ve tarlaları da bir elma fidesi olarak görmek gerekir. Biraz bekleyip zaman harcadıktan sonra ondan bir sürü meyve inkişaf ediyor” diyerek bu nedenle arsa ve tarlanın daha ciddi bir yatırım aracı olarak görüldüğünü belirtti. 


SEKTÖRDEKİ EN BÜYÜK SIKINTI İSTEYEN HERKESİN EMLAK PİYASASINA GİREBİLMESİ


Türkiye’de emlak sektörüyle ilgili ciddi bir düzenleme ve yaptırımın bulunmadığına dikkat çeken RE/MAX Ekinox Brokerı Sadık Asaf Sametoğlu, “Kuralları belli olmayan bir sahada varlık gösteriyoruz, bu sektördeki en büyük sıkıntı bu. Piyasada kriminal tipler bu işi yapıyor. Amerika’dan örnek verecek olursak, orada bu işin bir kuralı ve yasal düzenlemesi var. Bunlar ihlal edildiğinde ise ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Öncelikle bu işi yapacak olan kişiler 2 yıllık bir eğitimin ardından lisans almak zorunda. Yaptıkları etik bir hatada ise 2 sene boyunca,  sahip oldukları lisans askıya alınıyor. 2 senenin ardından mesleğe geri döndüklerinde ise yapacakları herhangi bir hatada, hapis cezasını da içinde barındıran yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar. Yani adamlar bu işin nasıl temiz bir şekilde yapılacağıyla ilgili gerekli altyapıyı oluşturmuşlar. Bizde gayrimenkul danışmanı veya emlakçı olmak için aranan bir şart yok. Piyasanın en büyük sıkıntısı haksız rekabet oluşturan ve ‘Emlakçılar çok tekin insanlar değildir’ algısını oluşturan kişilerin bu sektörde kendine yer bulmasıdır” diyerek konuyla ilgili acil bir yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.


Konya Yenigün


Geri Dön