26 / 11 / 2024

Sağlık turizminde hedef 10 milyar dolar!

Sağlık turizminde hedef 10 milyar dolar!

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2018 yılına kadar sağlık turizminden 10 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini dile getirdi...





Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Bursa'da "Sağlık Turizmi Çalıştayı" düzenledi. Çalıştayda Bursa'nın sağlık turizmi açısından potansiyeli mercek altına alındı. BEBKA tarafından Almira Otel'de düzenlenen "Sağlık Turizmi Çalıştayı"nın açılışına Vali Münir Karaloğlu, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Metin Yurdakoş ve BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk katıldı. 


Türkiye'nin sağlık turizminde ulaşmak istediği noktaları açıklayan Genel Müdür Ömer Tontuş, 2018 yılına kadar 750 bin medikal, 1,5 milyon termal, ileri yaş için 150 bin turist hedefi bulunduğunu, 10 milyar dolara yakın bir rakam hedeflendiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı olarak Türkiye'deki bütün hastanelerde insan gücünün, sağlık turizmi yapacak kadar güçlü olmadığını dile getiren Tontuş, "Fiziki ve teknik altyapının iyileştirilmesi bir sıkıntıdır. 

Şu an Türkiye'de hiçbir kuruluş size kaç tane termal turizm yatağı var sorusunun cevabını veremez. Turizm Bakanlığı da veremez, Sağlık Bakanlığı da veremez. 


Koordinasyon kurulu şu anda bu rakamları topluyor. Çünkü ruhsatlandıran kurumlar farklı. Sağlık Bakanlığı'nın termal tesis tarifi ile Kültür Bakanlığı'nın termal tesis dediği tesis farklı. Bu kavram kargaşasının ortadan kalkması için çalışılıyor, tesisler belirleniyor" diye konuştu. 


Türkiye'de yabancı dil bilen hekim sayısının az olduğunu ve eldeki sayıyla yeterli hizmeti vermenin güç olduğunu belirten Tontuş, "Türkiye'de bir hasta ile konuşabilecek seviyede İngilizce bilen işçi sayısı özel ve kamuda bin 219 kişi. 


İngilizce bilen kişi sayısı fazla, ama bir hastanın derdini anlayabilecek kişi sayısı bin 219. Diğer dilleri de dahil edersek toplam 2 bin kişilik bir orduyla Türkiye'de sağlık turizmini yöneteceğiz; bu çok zor. Bizim 2,5 milyar dolar diye konuştuğumuz rakam, Tayland'da sadece bir hastanenin yıllık cirosu. Dolayısıyla bizim 10 milyar dolarlara çıkmamız için planımızı değiştirmemiz lazım. Odak noktaları belirlememiz lazım, dil bilen 2 bin kişiyi en iyi şekilde kullanmamız lazım" dedi. 


Tontuş, anketlerde yurt dışında en iyi bilinen şehirlerden Bursa, Antalya ve İstanbul'un olduğunu, sağlık turizminde bu üç şehrin hedef olduğunu, bunlara ilaveten iki şehrin daha açıklanacağını anlattı. 

Tontuş'un ardından konuşan Vali Münir Karaloğlu ise, Bursa'nın sağlık turizminde hedef iller arasına konulması dolayısıyla teşekkür ederken, bakanlığın kurmak istediği Serbest Sağlık Bölgesi için Bursa'nın Dağyenice bölgesinde bulunan 1 milyon hektarlık araziyi tahsis edebileceklerini söyledi. 


Bursa Meydan


Geri Dön