27 / 04 / 2024

Sağlık turizminde hedef 20 milyar dolar!

Sağlık turizminde hedef 20 milyar dolar!

Sağlık hizmetlerindeki kaliteyi uygun fiyatla sağlayan Türk sağlık sektörü Avrupalı hastanın da radarına girdi. Türkiye, şimdi de Avrupa'da daha fazla yabancı hasta gelmesi için çalışmasını hızlandırıyor.



Türkiye, sağlık turizminde yeni bir atak başlatıyor. Tüm sağlık branşlarında rakip ülkelere karşı avantajlarını artıran Türkiye, şimdi de Avrupa'da daha fazla yabancı hasta gelmesi için çalışmasını hızlandırıyor. Sağlık Bakanlığı bu kapsamda sağlık kuruluşları ile turizm şirketlerine fuar desteği başlattı. Bu destekle dün Almanya'da başlayan ve 5 gün sürecek olan TEMOS 5'e katılacak olan Türk şirketleri, geçen yıl 270 bine ulaşan yabancı hasta sayısını katlamayı hedefliyor. Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyelini değerlendirmek isteyen şirket temsilcileri, “Türkiye'ye 30 milyon turist geliyor, 25 milyar dolar gelir bırakıyor. Bu geliri 1 milyon hastayla sağlayabiliriz” vurgusu yapıyor. Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyelini değerlendirmek istediklerini söyleyen Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, “Türk hastaneleri hem fiyat hem kaliteli hizmet anlamında öne çıkıyor. AB ülkelerinde yaşayan 20 milyondan fazla Müslümanın sağlıkla ilgili problemlerinde Türkiye açık ara tercih edilecektir” dedi. Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) hazırladığı rapora göre dünya sağlık turizmi bütçesi 2013 yılında 100 milyar doların üzerine çıktı. Aynı rapora göre Türk hastaneleri kalite açısından Avrupa hastanelerini çoktan geçti. Üstelik hem ameliyat hem de bakım ücretleri bakımından arada yüzde 75'e varan farklar var. ABD'de 129 bin dolara yapılan koroner arter bypass ameliyatını Türkiye'deki hastanelerde 11 ile 15 bin dolara yaptırmak mümkün. Sağlık turizminde tek seçenek ameliyat ve bakım değil. SPA tesisleri, tüp bebek merkezleri, diyaliz merkezleri, diş hastaneleri, güzellik ve cilt bakım merkezleri de sağlık turizminin önemli ayakları olarak öne çıkıyor.



Hedef 20 milyar dolar!

Sağlık turizmi kapsamında Türkiye'ye 2007'de 74 bin hasta geldi. Daha sonra talep hızla arttı. Yabancı hasta sayısı 2011'de 156 bin, 2013'te 270 bine çıktı. Aralarında Almanya, Rusya, Azerbaycan, Hollanda, Irak ve Fransa Libya, Gürcistan ve İngiltere gibi ülkeler başta olmak üzere 107 ülkeden hasta çok sayıda hasta geldi. Hedef, 2023 yılında 2 milyon yabancı hasta, 20 milyar dolar döviz geliri... Sektör temsilcileri ise bu hedefin geçilebileceğini ifade ediyor.


Türkiye


Geri Dön