30 / 04 / 2024

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bosna'ya yardım kampanyası başlattı!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bosna'ya yardım kampanyası başlattı!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Süleyman Gündüz ve SASKİ Genel Müdür Rüstem Keleş, Bosna-Hersek’te yaşanan asrın sel felaketinin ardından bölgede incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.




Büyükşehir Heyeti, asrın sel felaketinin yaşandığı Bosna’da yardım organizasyonu gerçekleştirmek için incelemelerde bulundu. Ülkede büyük hasar gören şehirlerin başında gelen Maglay’ın Belediye Başkanı Mehmet Mustabasiç, “Sizler 1999 yılında çok büyük bir afet yaşadınız. Bir afetin ne büyük bir yıkıma yol açtığını en iyi sizler bilirsiniz. Biz burada selin ardından çok zor günler geçirdik. Bizi en iyi siz anlarsınız. Bugün bu zor günde bizi yalnız bırakmadınız, Allah sizden razı olsun” dedi.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Süleyman Gündüz, SASKİ Genel Müdür Rüstem Keleş ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Fatih Turan’dan oluşan heyet, Bosna-Hersek’te yaşanan asrın sel felaketinin ardından bölgede incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı. İlk olarak TİKA Bosna-Hersek Koordinatörlüğü’nü ziyaret eden heyet, Koordinatör Dr. Zülküf Oruç’la bir araya geldi. Bölgede çok etkin çalışmaların yürütüldüğünün altını çizen Oruç, “Sel felaketinin ardından Bosna’da çok ciddi hasar meydana geldi. Gerek hükümetimiz, gerekse yerel yönetimler, STK’lar ve Türk halkı Bosna’nın yanında olduğunu gösterdi, gereken desteği sağladı. Sakarya’nın, Büyükşehir Belediyesi’nin gösterdiği ilgiye çok teşekkür ediyoruz. Sakarya halkına selamlarımızı iletiyoruz” dedi.


Bosna’da ne olursa Sakarya’da onu hissederiz

Gerçekleştirilen toplantının ardından Büyükşehir Heyeti, TİKA yöneticileri ile sel felaketinin önemli hasara yol açtığı şehirlerin başında gelen Maglay’ı ziyaret etti. İlk olarak Maglay Müftüsü İzudin Krusko ile temasa geçen Büyükşehir Heyeti adına bir konuşma yapan Süleyman Gündüz, “Sakarya’da Bosna’dan, Balkanlar’dan gelen çok yoğun bir nüfus yaşamaktadır. Bosna’da ne olursa biz Sakarya’da onu hissederiz. Geçmiş dönemlerde, savaş yıllarında Bosna’nın yanında olduk, destek verdik. Bugün Bosna bir kez daha ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Sizlere Sakarya halkının selamını getirdik. Geçmiş olsun diyoruz. Sakarya Bosna’nın yanında. Bosna’ya gereken desteği sağlayacağız. 1999’da asrın en büyük afetlerinden birini yaşadık. Ve o zor günlerde yanımızda olan, Sakarya’yı ziyaret eden Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç o zaman şöyle söylemişti: “Bilesiniz ki bu deprem aynı zamanda Bosna’da olmuştur.” Balkanlar ve Kafkaslarda bir felaket olursa bu felaketlerden ilk etkilenen şehirlerden biri de Sakarya oluyor” diye konuştu.


İlk destek veren ülke Türkiye

Gündüz’ün ardından açıklamalarda bulunan Maglay Müftüsü İzudin Krusko ise, “Türk şehri Bosna’ya hoş geldiniz. Bu zor günümüzde bizi unutmadınız, bizim yanımızda oldunuz. Kalplerimiz hep birliktedir, mutlulukta ve hüzünde her zaman birlikteyiz. Türkiye her zaman bizim yanımızda oldu. Başbakanlık, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı, kardeş belediyeler ve Türk halkı her zaman bize destek oldu.  Selden sonra ilk arayan ve ilk destek veren ülke Türkiye oldu. İlk yardımlar TİKA’dan geldi. Yüzlerce ev yıkıldı. Binlerce insan evsiz kaldı. İnsanların geçim kaynağı olan araziler büyük zarar gördü. O gece çok büyük zorluklar yaşadık. Şehri kayıkla gezdik. Balkonlarda ekmek ve su bekleyen insanlar, bebekler vardı. Onlara yardım götürmek için hep birlikte büyük bir mücadele verdik. Ve işte en zor anımızda yanımızda hep Türkler oldu. Allah sizden razı olsun. Şu anda şehrin büyük bir kısmını temizlemiş bulunuyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde bu sorunun üstesinden geleceğiz, yaşadığımız bu afetin izlerini sileceğiz. Şuan bizim için en önemli eksik okullarda yaşadığımız sıkıntı ve kütüphanelerimizin büyük zarar görmesi. Sizlerden bu konuda destek bekliyoruz. Zarar gören camilerimizi Türk Diyanet İşleri Başkanlığımız inşallah onaracak.” Şeklinde konuştu.



Burası Türk şehridir

Selin ardından bölgede heyelanların da yaşandığını ifade eden Kriz Merkezi Başkanı Amela Hidiç, “İnsanlarımız evsiz kaldı. Çocuklarımız okula gidemiyor. Okullar, evlerimiz, spor alanları, ticaret kurumları, tarlalar büyük zarar gördü. Bildiğiniz gibi bizim okullarımızda Türkçe yabancı dil olarak okutulmakta. Burası Türk şehridir” ifadelerini kullanırken; Maglay Belediye Başkanı Mehmet Mustabasiç, “Bu zor günümüzde bizim yanımızda olduğunuz için çok teşekkür ediyoruz. Sizler 1999 yılında çok büyük bir afet yaşadınız. Bir afetin ne büyük bir yıkıma yol açtığını en iyi sizler bilirsiniz. Biz burada selin ardından çok zor günler geçirdik. Bizi en iyi siz anlarsınız. Osmanlı zamanında bazı büyük sellerin yaşandığı söylenir. O dönemde dahi böylesine büyük yıkıma yol açan sel olmamıştır. Bu çok etkili bir seldi. Şehir merkezinde bazı yerlerde su yüksekliği 2 metreye ulaşmıştı. Bazı yerlerde ise 3 metreyi geçmişti. Nehrin üstüne inşa edilen, bölgeleri birbirine bağlayan köprülerimiz yıkıldı, paramparça oldu. Çelik köprülerimiz kullanılmaz hale geldi. Yıkılan çelik köprüler şehir merkezinde büyük zarara neden oldu. Evlerimiz sular altında kaldı. Bugün bu zor günde bizi yalnız bırakmadınız, Allah sizden razı olsun” dedi.




Sakarya Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön