29 / 04 / 2024

Sakarya Erenler'deki dönüşümde esnaf şartlı tahliye istiyor!

Sakarya Erenler'deki dönüşümde esnaf şartlı tahliye istiyor!

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmek istenen Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi her ne kadar askıya alınsa da esnaf temkinli davranıyor. Görüşlerini aldığımız sanayi esnafı, öne sürdükleri şartlarla haklarını istiyor.



Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmek istenen Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi her ne kadar askıya alınsa da esnaf temkinli davranıyor. Görüşlerini aldığımız sanayi esnafı, öne sürdükleri şartlarla haklarını istiyor. 


411 Çenget (44-Çençel Havah El Aletleri) Sanayimizin buradan kalkması yerimiz ve bizim avımızdan iyi olur. Yalnız sanayinin bürodan kalkmadan Öncc yeni sanayi sitesi hazır Italc getirilecek. Dunun yanı sıra biz dükkanlarımı/ı kira ile ayık olarak alabileceğimi/ bir sistem tasarlanmalıdır. Belediyenin brzc oluşturduğu borcu kimsenin Ödeme imkanı yok. Yapılacak olan sanayinin daha modem vc daha düzenli olmalıdır. 

Aynı iş grupları bir sokakla toplannıalı buradaki gibi çarpık yerleşme olmamalıdır. Alt yapı stslcıni kötü oldukça eski bir alt yapımız, var Aşın yağışlanla su her yeri basıyor. 


Bu sanayinin kalkması vc yeril yerin yapılması en makul çözümdür. 

Murat Doluş (4S-Dolaş Cıvata) Sanayi esnafı değişime, yenileşmeye karşı değil Burada ki csnal'a makul şartlar sunulduğunda esnaflar bu değişimi kabul cdcccktir. Esnaf yenileşmeyi kabul eder fakat Belediyenin bu denli fazla olan borcu kabul etmez. Haksız yere bu kadar borcun çıkarılması hiçbir esnafın hatta dışannda bir vatandaşın işine gelmeyecektir. Belediye ücretin faizini Öderse esnaf yine bir düşünür. Bazı bölgelerde kanalizasyon tıkanıklıkları nedeniyle su taşkınları yaşanmaktadır. Fakat eski esnaflar bilir ki eskiden durum dalıa kötüydü şuan memnunum diyebilirim. 


Eğer dükkanımdan beni çıkartıp, borv batağına sokacak ise ben bunu kabul etmem. Sanmıyorum ki diğer sanayi esnafı da bunu kabul eder. Biz burada beraber hareket ediyoruz. Birimizin sorunu hepimizin sorunudur. Eğer gereken şartlar uygulanırsa Dörtyol sakinleri olarak biz geçmeye hazırız. Fakat bizden bu sorunlar giderilmeden çıkmamızı beklemesinler. Bu büyük Ölçüde esnafı zarara uğratacaktır. Güzel bir alt yapı yapılmalı burada 4 bine yakın işyeri var. 


Bu kadar insan aşın yağışta mağdur oluyor. 

Yetkililerden bu soruna çözüm bekliyoruz. 

Burada 4 bin civan dükkan bulunmaktadır. Bu kadar esnafı aynı anda hepsini memnun ederek taşımak neredey se imkansızdır. Tabi ki yapılabilir ama bu proje btiytlk kapsamlı bir proje olmalı ve büyük bir bütçe ayarlanmalıdır. Bir esnaf arkadaşımız mağdur olması bile bize sorun oluşturabilir. 

Eğer bu koşullar sağlanırsa kesinlikle değişmelidir. 

Şuan hali hazırda bulunan dükkanlar buradaki esnafa yetmemektedir. Alt yapı sistemimiz çokta kötü değil, bu durumdan çokla şikayetçi değilim. Diğer esnafımız mağdur olmasın diye tabi ki daha iyisini istiyoruz. Bu durum bana göre başlıca nedenlerinden biri ustaların çoğalmasıdır. 


Projenin başnnlı olacağına dair pek umutlanın bulunmuyor. 

Başanlı olmayacak demiyorum tabi ki olabilir. Fakat bunun için büyük bir ödenek gerekmektedir. Gerekli koşullar sağlanırsa sanayi esnafı da taşınmaya kötü bakmayacaktır. Dörtyol sanayi bölge bölge mağdur olan esnaflarımız bulunmaktadır. Sanayimizin tamamıyla alt yapısı kötü denmek haksızlık olur. Bazı bölgelerimizde çeşitli sorunlardan dolayı mağduriyetler yaşanmaktadır. Bunların giderilmesini bizde istiyoruz. Bir taraftan da eskiyi düşünllyorum eskiden aşın bir y ağmurda bütün dükkanlar su altında kalırdı. Şuan ki durum eskiye nazaran dalıa iyi diyebiliriz. Dörtyol sanayinin eski usialan daha titiz, işinin hakkını veren insanlardı. 

Dükkan sahiplerini borçlandınp buradan kaldırmak mantıklı değildir. Burada herkesin yerleşik bir düzeni bulunmaktadır. İnsanlar düzenini bozarak olduğu konumu lerk etmek istemeyecektir. Aynca bir diğer konu ise patronların borçlandırması demek işçinin maaşını azaltması yada işçiyi hepten işten çıkanlınası demektir. Bu sadece burada bulunan 4 bin'den fazla esnafı değil onlann ailelerini de ilgilendirmekte. Böyle giderse yetkilileri tekrar çağırmak gerekecektir. 

Dörtyol bir zamanlar Türkiye'nin gözde sanayilerinden biriydi fakat şuan kaliteli işçilik buna paralel olarak fiyatların artması vatandaşın Dörtyol'u tercih etmemesine neden olmaktadır. 

Yeni sanayinin yapılması bizler için güzel olur. Daha modem vc teknolojik bir sanayi ve dükkanı neden kabu etmeyelim. Burada az. da osa ekmeğimizi çıkarıyor. 

gûntimUzû kurtanyonız. Yeni yapılacak olan yerde bizim hakkımız tam anlamıyla verilmelidir. Ben hakkımın fazlasını istemiyorum. Sadece benim dükkanımın metre karesi ne kadar ise bana dükkanım ile eşdeğer bir dükkan verilmesini istiyorum. Bu yöntem uygulanırsa bu proje rahatlıkla uygulanabilir. 

Burada ki sanayinin verimliliği yeni yapılacak olan sanayi sitesinde olamaz. 

Müşterilerimiz buralara alıştı. Vatandaş burada ki yakında olan sanayiye gitmek var iken neden yapılacak yer olarak gösterilen "Pekşenler'e" gelsin. Bu kadar dükkanında buradan kalkması haliyle çok zor. Sanayinin buradan kaldırılması bizi derinden etkileyecek vc işlerimizin düşmesine neden olacaktır. 


Bizim Sakarya


Geri Dön