29 / 04 / 2024

Sakarya’da orta hasarlı 531 binadan 90'ı sağlamlık testinden geçti!

Sakarya’da orta hasarlı 531 binadan 90'ı sağlamlık testinden geçti!

Sakarya’da 17 Ağustos 1999 depreminden kalan ve bilim adamları tarafından yeni deprem yönetmeliğine göre incelenen orta hasarlı binalar sağlamlık testinden geçemedi. Orta hasarlı 531 binadan sadece 90’ı sağlam çıktı



Çok sayıda konut sahibi, binasına güvenemeyerek test istemedi. Raporlarla birlikte hasarlı binaların yıkılmasının önünde hiçbir engel kalmadı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük, bu binalarda yaşayanlardan evlerini terk etmelerini istedi. Vali Büyük, aksi takdirde vatandaşların binalardan zorla çıkartılacağı uyarısında bulundu. 1999 Marmara Depremi’nin ardından yaklaşık 20 bin binanın orta hasarlı olduğu tespit edilmişti. Aradan geçen 14 yıllık sürede yıkılanlar ve onarılanların dışında 531 orta hasarlı bina kaldı.


Van depreminin ardından Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi, onarım süresi dolan konutlar için yıkım kararı aldı. Binaların boşaltılması için su ve elektrik gibi kamu hizmetleri kesildi. Ancak bazı vatandaşlar, konutlarının onarımlarını yaptırdıklarını ancak belgelendiremediklerini belirtti. Bir kısım vatandaşlar da afet yardımından faydalanmak için hasarlı gösterilen binalarının hasarlı olmadığını iddia etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hasarlı olmamasına rağmen orta hasarlı durumda bulunan binaların üniversitelerden ‘risksiz’ raporu alırlarsa orta hasarlı kayıtlarından silineceğini açıkladı. Bu binaların sağlamlık testlerinin yapılması için Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü arasında protokol yapıldı. Sadece 233 bina sahibi ‘Binam sağlam mı?’ diye başvuruda bulundu. Ancak 30’u başvurularını daha sonra geri çekti. Binaların incelendiği dönemde beton numunelerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Bazı ‘hasarlı binalara para karşılığı sağlam’ raporu verildiği iddiaları ortaya çıktı. Soruşturmaya orta hasarlı binaların sağlamlık testlerinin yapıldığı üniversitedeki laboratuvarın da adı karıştı. Gözaltına alınan iki öğretim üyesinden biri tutuklandı. Soruşturma nedeniyle hasarlı binaların incelemesi bir süre durdu. Üniversitedeki laboratuvar teknik elemanların tamamı değiştirilerek hizmete yeniden açıldı. Hasarlı binaların incelemesini tamamlayan üniversite, hazırladığı raporu Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, incelenen 203 orta hasarlı binadan 90’a yakınının sağlam çıktığını söyledi. Bazı binaların raporlarının halen inceleme aşamasında olduğunu kaydeden Elmas, 400’e yakın orta hasarlı binanın yıkılacağını aktardı. Yeni deprem yönetmeliği öncesinde yapılmış çok katlı binaların da yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Elmas, “Yönetmeliğe uymayan binalar da yıkılmaya adaydır.” dedi.


TERK ETMEYENLER ZORLA ÇIKARTILACAKSakarya Valisi Mustafa Büyük ise depremin 14. yılında orta hasarlı binalarla ilgili meselenin tamamlandığını ifade ederek, şunları söyledi: “Her yönüyle vatandaşların talepleri doğrultusunda son incelemeler yapılarak sağlam olanlar kaldı. Diğerleri ile ilgili son kararlar da oluşturuldu. Bu noktadan sonra artık itiraz edilecek bir durum yok. Orta hasarlı binalarda oturan vatandaşlarımızdan zor kullanmadan bu binaları terk etmelerini ve binalarının yıkılmasını sağlamalarını istiyoruz. Bunu kendi rızalarıyla yapmasalar da biz zorla yapacağız.” Üniversitenin raporu hasarlı binalarda oturan vatandaşları da tedirgin etti. Hasarlı binada ikamet eden H.


K., listelerin bir an önce açıklanmasını isteyerek “Sadece bir tane evim var. Eğer binamız sağlam çıkmazsa ne yaparız bilemiyorum. Devlet bize yardım etsin. Depremde konutları yıkılan vatandaşlara olduğu gibi bize de uzun vadeli uygun ödeme ile kalıcı konut versin. Hasarlı binada ölümü beklemek istemiyoruz.” dedi. Hasarlı 5 katlı binada oturan M.


A. ise devletin evlerine karşılık yeni ev vermesini istediklerini kaydetti.


TABUTLUKTAN VATANDAŞLAR ÇIKARILMALISakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar da 14 yıldan beri bu binaların can ve mal güvenliği için büyük bir tehdit oluşturduğunu söylediklerini, ancak önemsenmediğini belirtti. Hasarlı binaların büyük bir kısmında halen vatandaşların oturduğunu vurgulayan Gürpınar, “Biz bu binalara ‘beton tabutluk’ diyoruz. Çünkü bu yapılar yeni bir depremde içinde oturanlarla birlikte yerle bir olacak. Bu binalar derhal boşaltılmalı ve yıkılmalıdır. Depremin üzerinden 14 yıl geçti. Hâlâ hasarlı binaları tartışmamız gerçekten üzücü. Ayrıca şehirde hasarsız gibi görünen çok katlı binalar da tehlikeli. Bu binalar da incelenmeli.” uyarısında bulundu.

Zaman


Geri Dön